Fotokonkurrence: Pindsvin med blottede bisser
Flere danske pindsvin har dårlige tænder, viser de foreløbige resultater bag et nyt ph.d.-projekt.
et_pindsvin_fur_lavet_tandundersogelser_sophie_lund_rasmussen

På billedet her, der er døbt 'Et dødt pindsvin får undersøgt tænder', ses en dansk pindsvineunges mund og tandsæt. Fotoet er taget med en smartphone, og forskeren bag mener selv, at »det er rent held, at det er blevet så godt.« (Foto: Sophie Lund Rasmussen)

På billedet her, der er døbt 'Et dødt pindsvin får undersøgt tænder', ses en dansk pindsvineunges mund og tandsæt. Fotoet er taget med en smartphone, og forskeren bag mener selv, at »det er rent held, at det er blevet så godt.« (Foto: Sophie Lund Rasmussen)

Skarpe bisser og en ret så forvredet pindsvine-mund kan måske virke voldsomt på beskueren. Og det bliver ikke mere rart, da forskeren bag billedet fortæller, at »det er et afhugget pindsvine-hoved,« som hendes kollega holder i hånden.

Dog er der intet skræmmende ved ph.d-studerende Sophie Lund Rasmussens forhold til pindsvin. Hun elsker dem, og netop derfor har hun i sit nuværende projekt valgt at undersøge døde pindsvin i stedet for levende, da de levende kunne lide overlast ved at blive bedøvet og stukket i.

Men hvordan får man som forsker fingre i døde pindsvin? Jo, man kan undersøge pindsvin, der er blevet dræbt i trafikken eller lignende, foreslog Sophie Lund Rasmussens mand.

Idéen udviklede sig til et projekt, hvor borgere kunne hjælpe med at indsamle trafikdræbte pindsvin, så de kunne blive undersøgt af Sophie Lund Rasmussen, der forsker ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet og Naturama.

På billedet ses en pindsvineunge, der i perioden op til sin død var ved at skifte mælketænder. Den ligger i kyndige hænder hos dyrlæge og lektor Hanne Kortegaard fra Københavns Universitet.

Fotoet er en del af Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019 og giver indblik i Sophie Lund Rasmussens forskning i blandt andet tandsundheden hos danske pindsvin.

Indavl eller aldrende pindsvin?

De foreløbige resultater tegner dog ikke lovende for flere andre af de små stikkende pindsvin:

»Vi har fået knap 700 døde pindsvin ind, der er fundet af frivillige danskere, og med 90 af pindsvinene har vi siddet med deres hoveder, åbnet munden på dem og undersøgt deres tænder for paradentose, tumorer og andre tandsygdomme. Det står slemt til med flere pindsvin. De kan ikke spise ordentligt og har formentlig haft mange smerter,« siger Sophie Lund Rasmussen til Videnskab.dk.

Hun ved endnu ikke, hvorfor nogle af pindsvinenes tænder er så dårlige, men hun gætter på, at det enten skyldes indavl, eller at de pindsvin, de har undersøgt, eventuelt har været gamle. 

»Det kan man nemlig ikke se med det blotte øje,« forklarer hun.

Hendes forskning skal forhåbentlig kunne give et endeligt svar på, hvilken af de to grunde, der ligger bag.

Sophie Lund Rasmussen er meget fascineret af pindsvin og mener, at vi ved alt for lidt om de »bedårende og nuttede« dyr. Derfor håber hun på at vinde fotokonkurrencen 2019, så hun kan sætte spot på de små utrolige skabninger.

Husk, at du kan stemme på dit favoritbillede fra 12. til 21. marts her på Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Nu går pindsvinene under jorden

LÆS OGSÅ: Nu finder pindsvin superkræfterne frem

Sådan foregår fotokonkurrencen

Danmarks Grundforskningsfond startede sidste år, 2018, en fotokonkurrence, hvor billeder fra grundforskernes dagligdag blev indsendt og vurderet af en jury.

Igen i år arbejder Videnskab.dk sammen med Danmarks Grundforskningsfond om at formidle forskernes billeder, men denne gang får I, kære læsere, også mulighed for at stemme på jeres favorit blandt de ti udvalgte fotos.

Det foregår her på Videnskab.dk i perioden 12. til 21. marts 2019. 

Om konkurrencen skriver Danmarks Grundforskningsfond:

»Danmarks Grundforskningsfond har iværksat fotokonkurrencen, fordi fonden ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os. Dette kan gøres ved at fortælle historierne om forskernes videnskabelige fremskridt og opdagelser ved hjælp af et foto som en visuel indgangsvinkel. Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne forskningens verden på indbydende og overraskende vis.«

Fonden har desuden nedsat en jury bestående af:

  • Christine Buhl Andersen, Direktør, Ny Carlsberg Glyptoteket
  • Louise Wolthers, Forskningsansvarlig/kurator, Hasselbladstiftelsen
  • Minik Rosing, Professor Statens Naturhistoriske Museum, medlem af Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og Louisianas bestyrelse

De skal udenom Videnskab.dk's læserkonkurrence vurdere omkring 100 fotos, der i alt er indsendt til konkurrencen, og vil offentliggøre resultatet senere i marts.

Dommerpanelet vurderer billederne efter følgende kriterier:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Læs mere om konkurrencen på Danmarks Grundforskningsfonds hjemmeside

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk