Nu går pindsvinene under jorden
Pindsvinet er på vej i dvale. Men de skal spise godt, hvis de skal klare et halvt år i hi.

Hvis du spotter et pindsvin nu, er det formentlig en unge, som er ude for at finde føde, så den kan klare sig gennem vinteren. (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Hvis du spotter et pindsvin nu, er det formentlig en unge, som er ude for at finde føde, så den kan klare sig gennem vinteren. (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Vinteren nærmer sig hastigt. Bare det at holde den nødvendige kropstemperatur kan blive et problem for mange dyr. Det betyder et langt højere energiforbrug og dermed et meget større fødebehov end om sommeren.

I dyreverdenen er der udviklet mange forskellige løsninger på de udfordringer, som vinterkulde og fødeknaphed giver.

Et insektædende pattedyr som f.eks. pindsvinet går i dvale. Dyrets legemsfunktioner stilles på lavt blus, kropstemperaturen sænkes til 1-5°C, og energiforbruget reduceres dermed til et minimum.

 

Pindsvin tærer på fedtet

Pindsvin indsamler ikke vinterforråd. De tærer udelukkende på de opbyggede fedtreserver. Det er derfor livsvigtigt for pindsvin, at de har spist rigtig godt om efteråret.

Så hvis man ser aktive pindsvin her i november, er det sikkert unger, som endnu ikke har fået ædt sig fede nok. Et pindsvin skal helst veje 500-700 g ved vinterdvalens begyndelse, ellers klarer det ikke vinteren. Når pindsvinet vågner igen i april-maj, har det tabt en fjerdedel af sin kropsvægt.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.