Havvindmøller er måske havdyrenes rigtig gode venner.
Et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology, viser nemlig, at vindmøller formentlig giver en hjælpende hånd til biodiversiteten på havbunden.
Forskerne er med forskellige udregninger kommet frem til, at bunddyr hellere vil bo ved havvindmølleparker end andre steder i Nordsøen.
Det skriver Leiden University i en pressemeddelelse.
Studiet er baseret på data fra mange andre studier, der har undersøgt livet på havbunden i de seneste 11 år.
Undersøgelserne viser, at fundamentet ved en vindmølle efter 25 år kan huse op til 100 gange flere dyr sammenlignet med den almindelige havbund. Den kan samtidig tilmed skabe en fordobling af artsdiversiteten
Teorien er, at dyr på havbunden ser en fordel i at bo i vindmølleparker, fordi de kan finde mere føde der – og kan være i fred og ro. Det er nemlig ikke lovligt at fiske i de områder.
Især det faktum, at bundtrawlfiskeri ikke finder sted, kommer bunddyrene til gode.
\ Læs også
Havvindmøller har dog kun en levetid på mellem 25 og 30 år, og det er et problem, forklarer en af forskerne bag studiet Chen Li, der er ph.d.-studerende i industriel økologi.
»Hvis et vindmøllefundament bliver fjernet fuldstændigt, vil alle gevinster i forbindelse med biodiversiteten, som vi har fundet, blive totalt ødelagt,« siger Chen Li i pressemeddelelsen.
Flere havvindmøller er dog ikke nødvendigvis positivt for alle dyr. Fordele for én art kan være en ulempe for en anden.
Forskerne peger blandt andet på, at havfugle undgår vindmølleparker på havet og derfor potentielt mister steder, hvor de kan finde mad og overvintre.
De er dog stadig »forsigtigt optimistiske« omkring effekterne af flere havvindmøller i Nordsøen og havet generelt.
\ Red Verden med Videnskab.dk
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
- Bør vi sætte alt ind på at begrænse overbefolkning?
- Virker det at købe CO2-aflad?
- Er cirkulær økonomi en løsning?
- Hvordan kan jeg handle anderledes i hverdagen?
- Og har verden overhovedet brug for at blive reddet?
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.
jso