Er en tur til Månen i 2018 realistisk?
Det er 45 år siden, at en bemandet mission sidst rejste til Månen. Men nu ønsker både Donald Trump og Elon Musk i 2018 at sende astronauter til Månen. Målsætningen er risikofyldt, men ikke umulig, mener flere danske rumforskere.
Månerejse 2018 Donald Trump Elon Musk

Den amerikanske rummission Apollo 11 blev den første, der lykkedes med at sende astronauter til Månen. Her ses astronauten Edwin E. Aldrin Jr., der sammen med Neil Armstrong betrådte Månen som de første mennesker nogensinde. Donald Trump og Elon Musk vil nu gentage succesen med en ny mission. (Foto: NASA/JPL).  

Den amerikanske rummission Apollo 11 blev den første, der lykkedes med at sende astronauter til Månen. Her ses astronauten Edwin E. Aldrin Jr., der sammen med Neil Armstrong betrådte Månen som de første mennesker nogensinde. Donald Trump og Elon Musk vil nu gentage succesen med en ny mission. (Foto: NASA/JPL).  

Siden 1969, hvor Neil Armstrong som det første menneske satte fod på Månens overflade, har der kun været få missioner til den store planetlignende sten.

Det skyldes blandt andet, at NASA, efter deres sejrsmission med Apollo 11 under månekapløbet med Sovjetunionen, ikke har prioriteret flere rejser til Månen. 

Historien Kort:
  • Elon Musk og Donald Trump vil sende mennesker i et loop rundt om Månen i 2018.
  • Det er før, NASA ellers havde planlagt en bemandet mission i 2021.
  • Fremskyndelsen øger risikoen for fejl, da rumfartøjet ikke kan nå at blive testet tilstrækkeligt, påpeger danske rumforskere.

Men nu vil USA’s præsident, Donald Trump, og direktøren for rumvirksomheden SpaceX, Elon Musk, igen have mennesker ud i rummet.

Sidstnævnte meddelte for nylig, at han ønsker at sende to turister i et loop rundt om Månen og tilbage til Jorden allerede i år 2018.

»Jeg tror, at det her bliver en meget spændende mission,« sagde Elon Musk på en pressekonference, ifølge USA TODAY.

Donald Trump’s administration har samtidig, ifølge The Washington Post, anmodet om at fremskynde den ellers planlagte NASA-mission til Månen i 2021 til 2018.

Men kan det overhovedet lade sig gøre at sende mennesker til Månen og tilbage med den eksisterende teknologi?

»Det er risikofyldt, men ikke umuligt« 

»Man kan gøre det, hvis man vil, men det er en risiko,« siger John Leif Jørgensen, der er professor i rumteknologi på DTU SPACE.

Han understreger, at NASA’s oprindelige idé om først at sende en bemandet mission en tur rundt om Månen i 2021, er resultatet af nøje overvejelser omkring sikkerhed.

Se i videoen her de legendariske billeder, fra dengang Neil Armstrong satte den første menneskelige fod på Månen i 1969. (youtube.com)

 »NASA har selv påpeget, at det ikke er forsvarligt at sende mennesker afsted før i år 2021. Men hvis du propper flere penge i systemet, kan det godt lade sig gøre rent teknologisk,« forklarer han.

Dog mener han, at især Elon Musk’s udmelding om at rejse til Månen næste år, virker »hidsig«.

»Hans nuværende rumfartøj kaldet Dragon er ikke bygget til mennesker. Vi har før været med til at teste det, og der var voldsomme belastninger under opstigningen, som et menneske ikke ville kunne tåle,« siger John Leif Jørgensen og tilføjer:

Hvorfor er det svært at rejse til Månen i dag?
  • Siden Apollo 11 i 1969 landede på Månen, har der kun været 5 Månelandinger.
  • Det skyldes ifølge John Leif Jørgensen, at dataen og metoderne fra dengang er gået tabt, fordi det var en anden tid dengang, og alting ikke blev lagret digitalt.
  •  Han pointerer også, at det kræver en meget præcis teknik at lande på Månen, og den mangler at blive forfinet.
  • Derudover koster en månelanding mange penge. I 1969 havde man gennem 11 år sparet op og samtidig var det et meget politisk projekt styret af John F. Kennedy.

Kilde: John Leif Jørgensen og Morten Bo Madsen

»Han har heller ikke prøvet at sende raketten rundt om Månen i et loop, hvor hastigheden på vejen tilbage mod Jorden er meget høj, hvilket kan give nye problemer, når raketten genindtræder i Jordens atmosfære. Dermed ikke sagt, at han ikke kan gøre det – det er risikofyldt, men ikke umuligt.«

Raketten er ikke gennemtestet

Også NASA’s rumfærge kaldet SLS (Space Lauch System), der er den største raket på Jorden, kan komme i problemer, hvis missionen bliver fremskyndet, forklarer John Leif Jørgensen.

»Dele af raketten er prøvefløjet før, men som et samlet rumfartøj bliver rejsen til Månen dets jomfrurejse. Normalt siger er NASA’s procedure ellers, at en raket skal have ti fejlfrie testflyvninger, før man kan sende mennesker med – det er noget af det, der er bekymrende,« siger han.

Morten Bo Madsen, der er lektor i Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, er også bekymret over den fremskyndede rejse til Månen.

»Man har teknologien til det, men den er ny, og derfor bør alt testes grundigt igennem. Der har været nogle frygtelige sager, hvor missioner er blevet fremskyndet og er endt helt galt,« siger han.

Han nævner som eksempel rumfartøjet Challenger, der, på grund af en lille gummiventil i 1986, eksploderede og dræbte de tilstedeværende 7 astronauter efter bare 73 sekunder fra opstigningen.

Månerejse 2018 Donald Trump Elon Musk

Her ses en 3D illustration af NASA's rumfærge SLS (Space Launch System), der er det fartøj, som måske skal sende astronauter til Månen i 2018. (Foto: Shutterstock).

Det bliver en anden mission

NASA’s oprindelige plan var at sende en ubemandet raket til Månen i 2018 for at teste udstyret, så alt var sikkert til, at mennesker skulle med på en ny mission i 2021.

Men hvis missionen næste år bliver bemandet, vil de ikke kunne udføre de planlagte tests, påpeger Morten Bo Madsen.

»Jeg tror, at det ville være bedst at lade være med at tage folk med ombord. Så kan de få afprøvet, hvordan systemet virker, som man normalt gør før en mission. Hvis der er mennesker med, kan de ikke prøve at presse systemet, som de ellers ville have gjort ved eksempelvis at øge hastigheden, og det er ærgerligt for missionen,« mener han.

 NASA vil sandsynligvis føje præsidenten 

Indtil videre er NASA ikke kommet med noget konkret svar på, om de vil, eller kan, imødekomme Trump-administrationens forespørgsel på en bemandet mission til Månen i 2018.

Dog skriver deres administrerende direktør, Robert Lightfood, i et brev til alle NASA-ansatte, at han ønsker at undersøge muligheden for at fremskynde en mission med mennesker ombord.

»Jeg ved godt, at der kommer udfordringer med sådan et forslag (…) Men jeg vil gerne høre, hvad mulighederne er for at accelerere en menneskelig mission, og hvad det vil kræve at tage endnu et skridt mod at få mennesker længere ud i rummet,« skriver han i et brev, der er tilgængeligt i The Washington Post.

Månerejse 2018 Donald Trump Elon Musk

Donald Trump ønsker at gøre USA 'storslået' igen og har anmodet om, at NASA fremskynder sit mål om at sende mennesker til Månen til år 2018 i stedet for 2021. (Foto: Shutterstock.)

Det er ikke en god idé at presse NASA, mener begge rumforskere.

»Det er bedre at lade dem bestemme selv. De vil gerne støtte præsidenten, fordi han er deres overordnede. Hvis de vælger at gøre det, er jeg sikker på, at det er sikkert, men testen bliver ikke lige så værdifuld som uden besætning,« forklarer Morten Bo Madsen.

Vi bliver hurtigere klogere på rummet

En månerejse allerede i 2018 er risikofyldt, men kan også være positiv for rumforskning generelt, mener John Leif Jørgensen.

»På den lange bane vil rummissioner gå hurtigere efter det her. Vi vil få ny viden om rummet, lang tid før vi havde forestillet os,« siger han.

Dog er der stadig lang tid til, at vi vil se mennesker, der igen lander på Månen, forklarer John Leif Jørgensen.

»I den her mission vil de rundt om Månen og tilbage igen uden at lande. NASA ved endnu ikke, hvordan man skal lande på en atmosfæreløs planet, og har ikke et landingsmodul til det. Derfor vil vi tidligst se mennesker, der betræder Månen, om fire år,« afslutter han.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk