I Bermuda-trekanten opstår vilde uvejr ud af ingenting
Voldsomme storme og dødsensfarlige tordenvejr kan opstå ud af det blå i Bermuda-trekanten og er måske en årsag til, at skibe og fly forulykker. Men hvorfor forsvinder vragene så bagefter?

Hvis du ikke er opmærksom, kan du nærmest på et splitsekund havne i en dødsensfarlig tordenstorm i Bermuda-trekanten. Og det er ikke sikkert, at vraget efter dit skib nogensinde bliver fundet. (Foto: Shutterstock)

Hvis du ikke er opmærksom, kan du nærmest på et splitsekund havne i en dødsensfarlig tordenstorm i Bermuda-trekanten. Og det er ikke sikkert, at vraget efter dit skib nogensinde bliver fundet. (Foto: Shutterstock)

I et halvt århundrede har historier om Bermuda-trekanten fået folk i hele verden til at undre sig.

For hvordan i alverden kan det lade sig gøre, at fly og skibe forsvinder fra det ene øjeblik til det næste og aldrig bliver fundet igen?

Teorierne lyder for eksempel, at Jordens magnetfelt opfører sig tosset i lige præcis Bermuda-trekanten, og at gasbobler fra havbunden bruser op og får skibe til at synke og fly til at bryde i brand.

De to påstande er dog blevet knust af forskere i andre artikler på Videnskab.dk.

Vildt stormvejr opstod 14 gange i 2013

En tredje mulig forklaring er storm- og tordenvejr. Altså virkelig, virkelig dårligt vejr. 

Området omkring Bermuda-trekanten sydøst for USA er nærmest et centrum for uvejr, som bliver skabt under påvirkning af blandt andet Golfstrømmen – eller som bliver båret til området som orkaner, der har samlet styrke fra Vestafrika helt ovre fra den anden side af Atlanterhavet.

Hele 14 gange opstod voldsomme stormvejr i Atlanterhavet i 2013.

Samtidig kan vejret i Bermuda-trekanten være meget drilsk og omskifteligt. Blæse- og tordenvejr kan opstå nærmest ud af det blå

Tilsammen skaber det et område, hvor man skal være en dygtig skipper eller pilot for at manøvrere hurtigt og korrekt, hvis uheldet er ude.

Tropiske orkaner kan brede sig over 500 km

Fysiker og geograf John Cappelen beretter, at tordenskyer kan være uhyggelige for alle typer fartøjer.

Tordenskyer opstår især i områder, hvor vandet er varmt – hvilket vil sige over 26,5 grader Celsius – og i en ustabil atmosfære. Det kan for eksempel være, når kold luft møder varm.

De største uvejr udvikler sig på kort tid til deciderede orkaner, og så er det altså om at komme væk.

Vi snakker jo altså om så enorme vindstyrker, at selv et gigantisk containerskib kan havarere. Det er derfor, de får rutevejledning, blandt andet fra os i DMI. Og så tænk på mindre skibe som lystsejlere, der også sejler rundt. De er jo endnu mere påvirkede af det voldsomme vejr.

John Cappelen, DMI

»Hvis vi snakker om en tropisk orkan, så er vi oppe på dobbelt orkanstyrke (vindstyrke på over 70 meter i sekundet, red.) og den kan nå op på omkring 500 kilometer i tværsnit. Det er om at undgå sådan en basse dér. Under sådan nogle enorme vindstyrker er det en frygtelig sag, hvis selv et stort containerskib bliver ramt,« konstaterer John Cappelen, seniorklimatolog i Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

John Cappelen tilføjer, at selv fly i op mod 15 kilometers højde vil opleve »noget af en bumpetur«, hvis det flyver hen over sådan et uvejr.

LÆS OGSÅ: Forsvinder der overhovedet flere skibe og fly i Bermuda-trekanten?

Tordenskyer gemmer på dødelige overraskelser

Et mindre tordenvejr ville nu også kunne gøre forfærdelige ting ved et fly. John Cappelen beretter, at en tordenbyge gemmer på meget stærke kræfter, og at den i værste fald kan give såkaldte downbursts – kraftfulde vinde, der slynges mod jorden og spreder sig hen over havoverfladen med op mod 240 kilometer i timen.

»Det er en af grundene til, at tordenskyer er fy-fy for flytrafikken. De voldsomme luftbevægelser er meget farlige og kan tvinge et fly til jorden. Så tordenskyer er både farlige at flyve igennem, men også henover, fordi de rækker langt op i atmosfæren,« siger John Cappelen.

Han tilføjer, at de lumske tordenskyer også kan gemme på skypumper, som ikke tvinger ting nedad, men i stedet suger dem opad.

»Når vi taler ekstremvejr, er de her tordenbyger den største skurk,« konstaterer John Cappelen.

Lyn kan udradere et lille fly

Som om det ikke er nok med skypumper og downbursts, vil et slemt tordenvejr også kunne gemme på regn, hagl, torden og selvfølgelig lyn, som kan være mere end bare ubehagelige for flyvende maskiner.

Det har Discovery Channel afdækket i deres dokumentarfilm om Bermuda-trekanten, hvor en ingeniør har undersøgt, hvor stor skade et lyn egentlig kan udrette på et lille fly:

(Video: Discovery)

Derfor kan vrag forsvinde i Bermuda-trekanten

Det er med andre ord langt fra usandsynligt, at vejret i Bermuda-trekanten kan være skyld i skibsforlis og flystyrt.

Men hvis vejret virkelig står bag nogle af de mystiske forsvindinger, hvorfor har man så ikke fundet vragrester, der sladrer om tragedierne?

Oceanograf og klimaforsker Jørgen Bendtsen har et par kvalificerede bud. Da Videnskab.dk kontakter ham, er han af sted på togt i netop Bermuda-trekanten med Dansk Åleekspedition 2014. Han har fra første række oplevet de lokale havforhold. 

»Det er generelt dybt, når man kommer ud på den anden side af kontinentalskrænten i området ud til Bermuda, og omkring Bermuda er det omkring 5.000 meter dybt, så det kan måske være svært at finde rester af skibe eller fly,« skriver Jørgen Bendtsen i en mail fra skibet.

LÆS OGSÅ: Opfører magnetfeltet sig usædvanligt i Bermuda-trekanten?

Dybt hav bliver suppleret af den voldsomme Golfstrøm

»Samtidig er Golfstrømmen stærk. Den fødes af strømmene, der går imellem de caribiske øer og ind i Den Mexicanske Golf og starter omkring Florida-strædet. Her flytter strømmen cirka 30 millioner kubikmeter vand per sekund (30 Sverdrup).«

»Hastighederne er ret høje, set i forhold til andre steder i Nordatlanten, typisk på 1 meter i sekundet eller mere. Det svarer til cirka 100 km om dagen, så et fartøj, der er fanget der, kan drive langt på kort tid og på den måde forsvinde hurtigt fra området,« skriver ph.d. Jørgen Bendtsen.

Jørgen Bendtsen har grundlagt forskningsvirksomheden ClimateLab, der var med på åleekspeditionen, som var anført af DTU Aqua, og er desuden ekstern lektor ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Det kan altså have en naturlig forklaring, hvis man ikke kan finde et skib eller et fly i det område af Bermuda-trekanten, hvor radio- eller radarkontakten røg.

Næste artikel i serien om Bermuda-trekanten: Monsterbølger

Tordenvejr og vanvittige vindstød kan altså være fatale, men de er ikke de eneste uhyrer, du risikerer at rende ind i, hvis du sejler eller flyver gennem området fra Miami i nordvest til Puerto Rico i syd og ud til Bermuda i nordøst.

I næste artikel i Videnskab.dk's serie om Bermuda-trekanten kigger vi nærmere på et andet vildt fænomen på havet: Monsterbølger.

LÆS OGSÅ: Myten om Bermuda-trekanten – hvad er egentlig fakta?

LÆS OGSÅ: Ufoer, tidslommer og det forsvundne Atlantis - i Bermuda-trekanten?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk