Myten om Bermuda-trekanten – hvad er egentlig fakta?
Fly og skibe forsvinder sporløst. Kompasser opfører sig tosset, vilde uvejr opstår ud af det blå. Hundredvis af mennesker har mistet livet i Bermuda-trekanten. Det er et stort mysterium – eller er det?

Selvom der er blevet meldt om forsvindinger i Bermuda-trekanten i over 100 år, blev ordet først opfundet i 1964 af forfatteren Vincent Gaddis. Det dækker typisk over et område på i alt 1,5 million kvadratkilometer sydøst for USA, selvom visse definitioner også inkluderer store dele af Det Caribiske Hav. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Selvom der er blevet meldt om forsvindinger i Bermuda-trekanten i over 100 år, blev ordet først opfundet i 1964 af forfatteren Vincent Gaddis. Det dækker typisk over et område på i alt 1,5 million kvadratkilometer sydøst for USA, selvom visse definitioner også inkluderer store dele af Det Caribiske Hav. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

5. december 1945: Fem bombefly letter ved 14-tiden fra en flådebase i Florida for at tage på træningsøvelse i rimelig godt vejr over farvandet øst for USA.

Efter nogle timer og en del forvirring lyder det over radioen fra Flight 19's leder, at han ikke kan finde tilbage, og at begge hans kompasser ikke virker: »Vi kan ikke finde vest! Alt er forkert. Vi kan ikke være sikre på nogen retning. Alt ser underligt ud, selv havet!«

Alle fem fly og samtlige 14 mand forsvinder sporløst.

En vandflyver med et eftersøgningsmandskab bliver sendt i luften. Ved 19.30-tiden sender besætningen en besked om, at flyet nærmer sig det sted, hvor man formoder, at de fem fly forsvandt tidligere på dagen.

Kort tid efter ryger kontakten. Redningsflyet forsvinder, præcis ligesom de fem fly, det var sendt ud for at finde.

Hundredvis af fly og skibe deltager i eftersøgningen de næste dage i det, der i 1945 er den største redningsaktion nogensinde i fredstid. Ingen finder så meget som en vragrest.

4. marts 1918

Fragtskibet USS Cyclops sejler afsted fra Barbados nordøst for Sydamerika med kurs mod USA's østkyst, hvor det skal anløbe en havn 13. marts. Det når aldrig frem. Skibet og 306 besætningsmedlemmer og passagerer forsvinder sporløst undervejs.

Hvorfor forsvinder fly og skibe i Bermuda-trekanten?

Bermuda-trekanten er ét af de mest uhyggelige og sagnomspundne steder i verden. Alene i de seneste 100 år er en række skibe og fly forsvundet sporløst i området fra Miami i nordvest til Puerto Rico i syd og over til Bermuda mod nordøst.

En eskadrille på fem fly - Avengers - af samme type som Flight 19, der forsvandt i Bermuda-trekanten umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

Historier vandrer fra mund til mund og især over internettet om kompasnåle, der viser i helt forkerte retninger, vilde lys på himlen – som allerede blev spottet i 1492, da Columbus sejlede over Atlanten – og vanvittige uvejr, der nærmest opstår ud af det blå.

De mange beretninger om mystiske begivenheder har fået myten om Bermuda-trekanten til at vokse, og sammen med den en iver efter at finde forklaringen på, hvad der sker i farvandet nordøst for Caribien.

Hvordan kan det lade sig gøre, at kæmpestore fartøjer som skibe og fly forsvinder uden spor?

  Videnskab.dk går på jagt med danske forskere

  I en række artikler ser Videnskab.dk med videnskabens hjælp nærmere på nogle af de mest udbredte teorier.

  Og vi skal selvfølgelig også have afklaret, om der overhovedet forsvinder flere skibe og fly i Bermuda-trekanten end alle mulige andre steder i verden.

  Du vil uden tvivl få dig et par overraskelser og en rigtig god håndsrækning til at danne din egen holdning til, hvad der sker i Bermuda-trekanten.

  Klik ind på artiklerne i listen nedenfor om de mest populære teorier om, hvorvidt skibe og fly forsvinder på grund af:

  Videnskab.dk Podcast

  Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

  Danske corona-tal

  Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

  Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

  Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


  Ugens videnskabsbillede

  Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


  Annonce: