Studie: Derfor er ateister mere intelligente end religiøse

Annonce:

Flere studier har vist, at religiøse mennesker er mindre intelligente end ikke-troende. Men de har manglet en forklaring på hvorfor.

I et nyt studie giver to forskere deres bud: Religiøse er gennemsnitligt set mindre intelligente end ateister, fordi tro er et instinkt, og kloge mennesker er bedre til at hæve sig over deres instinkter. Det skriver independent.co.uk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Evolutionary Psychological Science.

Forfatterne bag studiet har navngivet deres teori ‘Intelligence-Mismatch Association Model’.

Modellen er baseret på evolutionspsykologen Satoshi Kanazawa. Hans såkaldte ‘Savanna IQ-principper’ foreskriver, at menneskers adfærd altid vil være styret af miljøet, hvori vores forfædre udviklede sig.

I forlængelse af Satoshi Kanazawas principper argumenterer forfatterne bag det nye studie for, at religion skal anskues som et instinkt eller et ‘udviklet domæneområde’.

Men det er fordelagtigt at kunne hæve sig over dine instinkter, argumenterer forskerne, fordi det hjælper folk med at løse deres problemer.

Annonce:

»Hvis religion er et udviklet domæne, så er det et instinkt, og intelligens – forstået som evnen til rationelt at løse problemer – kan anses som noget, der indebærer at overvinde instinktet og være intellektuelt nysgerrig og åben over for de ikke-instinktive muligheder,« forklarer medforfatter Edward Dutton fra Ulster Institute for Social Research, som er medforfatter på studiet, ifølge independent.co.uk.

De to forskere undersøgte også forbindelsen imellem instinkt og stress, og i hvor høj grad stress kan få os til at handle mere instinktivt.

På den baggrund mener de, at intelligensen hjælper os med at afveje vores muligheder i stressede situationer og til at handle rationelt, i stedet for at lade den blinde refleks råde.

»Hvis religion virkelig er et udviklet domæne – et instinkt – så vil det blive styrket under stressede forhold, når folk er tilbøjelige til at handle instinktivt, og det er der klare beviser for,« siger Edward Dutton til independent.co.uk.

lsd

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts