Forsker: Sproglig slankekur har givet os dovne sprogører
Ville du kunne forstå dansk, som det blev talt for mange århundreder tilbage? Sandsynligvis ikke, men fortidens danskere ville til gengæld bedre kunne forstå os, mener sprogforsker.
sprogører gammel dansk dialekt gorm den gamle h.c. andersen christian 4.

Når du har sagt »undskyld, vil du lige gentage det?« for sjette gang i en samtale, som foregår på dit eget modersmål, kan noget tyde på, at dit sprogøre er lidt ude af træning. (Foto: Shutterstock)

Når du har sagt »undskyld, vil du lige gentage det?« for sjette gang i en samtale, som foregår på dit eget modersmål, kan noget tyde på, at dit sprogøre er lidt ude af træning. (Foto: Shutterstock)

En jyde har kun brug for at høre ét ord for at identificere en københavner - og omvendt.

Men helt så forskellige, som, vi selv synes, vi lyder, er vi alligevel ikke. For variationen i dialekter i det danske sprog er ifølge en dansk sprogforsker skrumpet ind.

Forskellene mellem dialekterne er blevet mindre over tid, og dialekterne er på den måde blevet meget mindre udprægede, forklarer Frans Gregersen, som forsker i dansk sprog, og er professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.

Om det er godt eller dårligt, at sproget så at sige har tabt sig lidt på sidebenene, kan man så diskutere.

Men ifølge Frans Gregersen har udviklingen i hvert fald sat sig mærkbare spor på vores sprogkundskaber.

»Vores 'sprog-kondi' med hensyn til at forstå andre måder at tale dansk er simpelthen blevet dårligere,« siger Frans Gregersen i ugens podcast fra Videnskab.dk.

Hør som podcast

Du kan også hvile øjnene lidt og læne dig tilbage til lyden af Videnskab.dk’s seneste podcast om dansk sproghistorie. 

Her kan du blandt andet høre, om du ville kunne forstå Gorm den Gamle, Christian 4. og H.C. Andersen.

Han forklarer, at den svindende dialekt-rigdom, hvor den københavnske dialekt bliver mere og mere udbredt, gør, at vi i dag er blevet afvænnet med at skulle forstå forskellige måder at tale dansk på - modsat fortidens danskere, som med god sandsynlighed har haft lynhurtige sprogører.

Det skrevne ord udjævnede talesproget

Men hvad skyldes denne udvikling, hvor dialekterne blev udjævnet?

Frans Gregersen peger på to historiske begivenheder, som har sat skub i det, man på fagsprog også kalder 'sproglig reduktion':

  1. 1814: Den almindelige uddannelse: Her begyndte alle danskere så småt at gå i skole og stifte bekendtskab med skriftsproget, som på den måde blev naturligt udbredt.

  2. 1970: Kommunalreformen: Reformen gjorde kommunerne større og dermed de lokale særpræg mindre. Desuden sendte man nu børnene i centralskoler, hvor det var (og stadig er) normalt at tale et fælles sprog, der tilnærmede sig én standard frem for at dyrke forskellene mellem dem.

Med andre ord skabte skriftsprogets udbredelse, sammen med skolernes standardisering af sproget, en større fælles forståelse for, hvad der bandt landet sammen. En forståelse, danskerne ikke i samme grad havde tidligere.

Test dit sprogøre!

Prøv, hvor godt du egentlig forstår forskellige danske dialekter, ved at klikke dig ind på dialekt-kortet fra Københavns Universitet.

'A'er er blevet flade

Et eksempel på, hvordan den danske udtale har forandret sig, kan tydeligt høres i a-lyde, som man, ifølge Frans Gregersen, ved, lød konsekvent anderledes engang, end de gør i dag.

Tænk for eksempel på, hvordan dronningen udtaler 'Danmark', og lyt til den første a-lyd. Den svarer til måden, man engang udtalte alle a’er i det danske sprog.

I moderne dansk talesprog er dronningens 'a' er med tiden blevet udjævnet til såkaldte 'flade a'er'. De lyder ligesom måden, flertallet i dag udtaler a'erne i 'Amerika'.

Det gamle 'a' ville ifølge Frans Gregersen volde den moderne dansker problemer med at forstå, hvad der blev sagt engang for længe siden, mens sprogforskeren omvendt mener, at fortidens danskere ville have nemt ved at forstå os.

Christian 4. var til at forstå

Vi skal dog ret langt tilbage i tiden, før det ville være helt umuligt for os moderne danskere at forstå gammelt dansk.

Præcis hvor langt tilbage er svært at sige, men ifølge Frans Gregersen ville de færreste kunne forstå, hvad Gorm Den Gamle sagde i 900-tallet, hvor man sandsynligvis talte noget, der mindede mere om islandsk end dansk.

sprogører gammel dansk dialekt gorm den gamle h.c. andersen christian 4.

32 forskellige dialekter kan det danske sprog ifølge Københavns Universitet inddeles i i dag. Men i praksis flyder mange af dialekterne så meget sammen sammen, at antallet af dialekter nærmere kommer an på, hvornår sprogforskere beslutter sig for at lave et skel mellem to dialekter. (Figur: Københavns Universitet)

Til gengæld mener man ifølge Frans Gregersen, at Christian 4. omkring 1600-tallet talte et sprog, som mindede meget om det, vi i dag kender som gammel sjællandsk dialekt.

Hopper vi længere frem i tiden, har en snak med H. C. Andersen i 1800-tallet »nok været som at tale med en gammel fynbo,« siger Frans Gregersen.

For eksempel har den fynske forfatter nok ikke udtalt de bløde d'er, vi i dag har i 'vemod', men i stedet sagt 'vemo', ligesom mange fynboer stadig siger det i dag.

Fortidens sprogører forstod meget mere

Det naturlige spørgsmål er nu: Ville de her tre historiske mastodonter med deres toptrænede sprogører i teorien kunne forstå hinanden på tværs af århundreder?

»Det er jo en fascinerende tanke at sætte de tre sammen og se, om ikke de ville have det rigtig sjovt sammen. Det tror jeg bestemt, de ville, og jeg tror også, at de ville have haft nemmere ved at forstå hinanden, simpelthen fordi deres sprogøre var bedre trænet end vores,« er Frans Gregersens svar i podcasten. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk