Videnskab.dk-journalist giver klar opfordring til medier og forskere
»Når man kun hører, at det er for sent at redde planeten, så føler man en stor grad af afmagt,« siger journalist Thomas Hoffmann, der vil have mindre konflikt og flere løsninger i medierne.
konference om FN's verdensmål 2019

I 2016 blev en officiel aftale blandt FN's 193 medlemslande indgået om blandt andet at sikre en mere bæredygtig planet frem mod 2030. Videnskab.dk deltager i en konference, der debatterer, hvordan vi bedst formidler de vedtagne mål til befolkningen. (Foto: Shutterstock)

I 2016 blev en officiel aftale blandt FN's 193 medlemslande indgået om blandt andet at sikre en mere bæredygtig planet frem mod 2030. Videnskab.dk deltager i en konference, der debatterer, hvordan vi bedst formidler de vedtagne mål til befolkningen. (Foto: Shutterstock)

8. marts 2019 mødes en række forskere, politikere og journalister til en konference arrangeret af Danske Videnskabsjournalister og Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV) på Novozymes i Bagsværd.

Her skal de diskutere, hvordan man på bedste vis formidler FN’s 17 verdensmål, der skal gøre planeten grønnere og hjælpe menneskeheden.

Verdensmålene går blandt andet ud på helt at afskaffe sult i verden, reducere ulighed, sikre gode uddannelsesmuligheder og skabe en mere bæredygtig vækst frem mod år 2030.

»Kort sagt skal både menneskeheden og kloden, vi bor på, have det godt,« lyder det fra Thomas Hoffmann, der er journalist på Videnskab.dk og en af oplægsholderne på konferencen.

Han er initiativtager til en artikelserie kaldet Red Verden og har startet en Facebook-gruppe under samme navn, hvor borgerne kan diskutere al den information, de får kastet i hovedet om blandt andet klima og verdens tilstand generelt.

LÆS OGSÅ: Energi-professor: Drop solceller på dit tag

Vi skal gøre FN's mål jordnære

Et af hovedtemaerne under konferencen er, hvorvidt mediernes dækning af klimaforandringer er for dommedagspræget.

Et aspekt som Thomas Hoffmann genkender fra sit egen virke som journalist:

»Når man hører udmeldinger om, at nu er det for sent at redde planeten eller bare får information om, at verdenshavene stiger, og der snart ikke er mere indlandsis i Grønland, så føler man en stor grad af afmagt,« siger han.

Og fordi, fakta er, at vi er 99,9 procent sikre på, at klimaforandringerne er menneskeskabte, skal vi ikke sætte os ned og græde men i stedet fokusere på at løse situationen, mener Thomas Hoffmann:

»Vi skal gøre FN’s klimamål mere jordnære, så vi finder nogle redskaber til, hvad vi konkret kan gøre i vores hverdag for at sikre, at vi har en bæredygtig planet i fremtiden. I Red Verden-temaet har vi eksempelvis skrevet om, hvordan du spiser klimavenligt og andre tiltag, du kan gøre hjemme fra lænestolen

Drop den rent konfliktorienterede journalistik

Derudover er alt for meget klimajournalistik bygget op om det klassiske ideal om konflikt, hvor vi både skal have en forsker, der mener det ene, og en anden, der mener det modsatte, forklarer Thomas Hoffmann.

»Det overskygger, at vi reelt ved, at der er store menneskeskabte udfordringer med klimaet på kloden, og at vi må stå sammen om at løse eller forbedre problemerne. Det er det, vi efter min mening bør bruge spaltepladsen på,« siger han.

Udover Thomas Hoffmann deltager blandt andet journalister fra Altinget, forskere fra Københavns- og Roskilde Universitet samt relevante politiske ordførere indenfor forskning.

Hvis du synes, konferencen lyder spændende, kan du stadig nå at tilmelde dig indtil 5. marts via ATV’s hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Forsker: Drop de skræmmende klimahistorier!

LÆS OGSÅ: Forsker advarer mod 'destruktiv klimaporno': Vi skal tro på fremtiden

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.