99,99 procent sikkert, at global opvarmning er menneskeskabt
Det er ifølge ny forskning slået fast med en statistisk ‘guldstandard’.

»Der hersker en forkert fortælling om, at forskere ikke kender årsagerne til klimaforandringerne. Det gør vi,« fortæller studiets hovedforfatter. (Foto: Shutterstock)

»Der hersker en forkert fortælling om, at forskere ikke kender årsagerne til klimaforandringerne. Det gør vi,« fortæller studiets hovedforfatter. (Foto: Shutterstock)

De menneskeskabte klimaforandringer bliver fra tid til anden mødt med tvivl og skepsis: For klimaet har jo altid ændret sig?

Men ifølge et nyt internationalt studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, bør den sidste tvivl være udryddet nu.

»Studiet er interessant, fordi det slår fast, at vi nu er der, hvor det med statistisk sandsynlighed kan siges, at klimaforandringer er menneskeskabte. Nu er vi meget, meget tæt på noget, der er meget, meget overbevisende. Det statistiske grundlag er meget stærkt,« fortæller Sebastian Mernild, som er professor i klimaforandringer og administrerende direktør for Nansen Center Bergen, til Videnskab.dk.

Beviserne på, at mennesker bidrager til klimaforandringerne, har ifølge det nye studie ramt et såkaldt sigma-5-niveau, hvilket er en statistisk ‘guldstandard’. Det betyder, at der blot er en 1 til 3.5 million sandsynlighed for, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte.

»Det svarer til, at der står 3,5 millioner liter mælk på en række, og du skulle komme til at gribe fat i netop den ene, der er sur. Det ville være ekstremt usandsynligt,« forklarer Sebastian Mernild, der også er hovedforfatter på den næste store rapport fra FN's klimapanel IPCC.

Sebastian Mernild har ikke været involveret i studiet.

Du kan vende det nye studie i Videnskab.dk's Facebook-gruppe, Red Verden, som er åben for alle.

LÆS OGSÅ: Nyt klimastudie er sygt deprimerende - men det er ikke det værste ved det

Faktaboks: Hvad er sigma-niveauer?

Sigma (σ) er en statistisk målestok, der beskriver en standardafvigelse.

Man benytter sig af forskellige sigma-niveauer til at slå en statistisk sikkerhed fast.

  • 1-sigma-niveau svarer til en statistisk sikkerhed på 84.13 procent.
  • 2-sigma-niveau svarer til en statistisk sikkerhed på 97.73 procent.
  • 3-sigma-niveau svarer til en statistisk sikkerhed på 99.87 procent.
  • 5-sigma-niveau svarer til en statistisk sikkerhed på 99,99 procent.

5-sigma-niveau blev også brugt i 2012 til at slå fast, at man havde fundet Higgs-partiklen i CERN.

Der findes også endnu højere sigma-niveauer end 5-sigma-niveau - eksempelvis et 6-sigma-niveau, der altså er endnu tættere på 100 procents statistisk sikkerhed.

Kilde: What does 5-sigma mean in science? (ZME Science)

»Det menneskelige fingeraftryk sidder på denne rygende pistol«

Hovedforfatteren bag studiet, Benjamin Santer, klimaforsker ved the Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, håber, at de statistiske beviser vil overbevise de sidste klimaskeptikere og anspore til handling.

»Der hersker en forkert fortælling om, at forskere ikke kender årsagerne til klimaforandringerne. Det gør vi,« siger han ifølge Reuters.

Den anerkendte klimaforsker Jason Box, som har læst det nye studie, er enig.

Hvis man sammenligner klimaforskningen med en kriminalteknisk undersøgelse, ville der ikke længere herske nogen tvivl om, hvem der var den skyldige, mener han.

»Det menneskelige fingeraftryk sidder på denne rygende pistol,« skriver Jason Box, som er professor ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), en mail til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: FN's klimapanel: Vi er nødt til at trække CO2 ud af luften for at redde klimaet

Et eksempel på flot klimaforskning

William Colgan, der er glaciolog og seniorforsker ved GEUS, har også læst for Videnskab.dk, og han er imponeret.

»Det her er et rigtig flot eksempel på, at klimaforskerne har gjort det samme som partikelfysikerne gjorde i 2012 (i forbindelse med Higgs-partiklen, red.): De har testet en forudsigelse med en masse eksperimenter og er nået frem til, at forudsigelsen var rigtig,« siger han.

Forskerne bygger deres konklusion på tre sæt af satellitdata, der omhandler målinger af stigende temperaturer over de seneste 40 år. To af dem viste, at 5-sigma-niveauet allerede blev nået i 2005, mens det tredje datasæt viste, at niveauet blev nået i 2016.

»Det er en meget kompliceret proces, som de har forudset, og som satellitdata nu bakker op om,« fastslår William Colgan.

LÆS OGSÅ: Forskere vil overvåge naturen 'live' med satellitter

Menneskets ansvar bliver mere og mere sikkert

Mens det nye studie meget tydeligt angiver, at mennesket med 99,99 procents sikkerhed har ansvar for den globale opvarmning, beskæftiger det sig ikke med, præcist hvor meget af den globale opvarmning er menneskeskabt.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft til, om det giver mening at ændre på sig selv. Hvad siger videnskaben? Hvad kan man gøre hjemme fra sofaen?

Du kan også få gode råd i vores Facebook-gruppe, hvor du kan være med i overvejelser om artikler og debattere måder at redde verden på.

Sebastian Mernild påpeger dog, at resultater fra FNs klimapanel IPCC tidligere har vist, at mindst 50 procent, og formentlig mere, af de seneste 50 års opvarmning er menneskeskabt. IPCC arbejder også med sandsynligheder og kan eksempelvis sige, at det er mere sandsynligt, at mennesker har stået for 80 end for 20 procent af opvarmningen.

I en FN-rapport fra 2013 var Sebastian Mernild sammen med en række andre forskere med til at fastslå, at de menneskeskabte klimaforandringer kunne bevises med mindst 95 procents sikkerhed. Men nu er det statistiske grundlag altså blevet endnu stærkere.

»Man skal altid forholde sig kritisk og åben overfor, at der kan være andre løsninger og andre svar, men som det forholder sig nu, er menneskets rolle i den globale opvarmning den bedste forklaring, vi har, og den bliver mere og mere statistisk sikker,« siger Sebastian Mernild.

LÆS OGSÅ: Klimadebatten har delt sig i tre forskellige debatter

LÆS OGSÅ: Byer er et ekstremt vigtigt våben mod klimaforandringer

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk