Da kvinderne i 1960’erne strømmede ud på arbejdsmarkedet, var det faktisk bare en videreførelse af af en oldgammel tradition.
Hårdtarbejdende kvinder og mødre er nemlig langt fra en ny ‘opfindelse’ i menneskehedens lange historie.
Faktisk spillede kvinderne en afgørende rolle i udviklingen af det tidlige landbrugssamfund, der tog form for 7.500 år siden, skriver npr.org.
Det har forskere fra University of Cambridge i England endeligt slået fast efter en række undersøgelser af knogler fra forhistoriske kvinder.
Undersøgelserne viste, at knoglerne i kvindernes overarme, der var mellem 7.500 og 2.000 år gamle, var ekstremt stærke.
Faktisk var knoglerne i gennemsnit 16 procent stærkere end en kvindelig eliteroers, der træner sine overarme 18 til 20 timer om ugen, er i dag.
Konklusionen er ifølge Alison Macintosh, der leder studiet på University of Cambridge og er ph.d. ved universitetet, et bevis på, at kvinderne har haft en hverdag med »timer og timer af fysisk arbejde, der har været afgørende for udviklingen af økonomien og innovationen i landbruget,« fortæller hun til npr.org.
Brigitte Holt, der er biologisk antropolog på University of Massachusetts i USA og ikke har deltaget i forskningen, var særligt overrasket over en del af studiet:
»Styrken i deres knogler betyder, at de har arbejdet fysisk hårdt fra en meget ung alder, og det er en stor opdagelse,« fortæller hun til npr.org.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Sciences Advances.
\ Læs mere
fghs