Ny strategi: Al dansk forskning skal være open access i 2025
05 juli 2018

Forskningsresultater, der er betalt af det offentlige, skal fra 2025 være frit tilgængelige for alle, fremgår det i en ny national strategi for open access, udgivet af Forsknings- og Undervisningsministeriet.

»Det er min ambition, at vi alle kan få adgang til og bruge forskernes viden og resultater - så vi får endnu mere gavn af forskningen,« siger forskningsminister Tommy Ahlers (V) i en pressemeddelelse.

»Open Access er et vigtigt redskab til, at viden kommer fra forskerne ud for at arbejde og inspirere. Vi har et meget ambitiøst mål, men det går den rigtige vej,« fortsætter han.

I 2017 var andelen af publikationer med open access på 36 procent. Målet er, at 100 procent skal være frit tilgængeligt i 2025, fremgår det af pressemeddelelsen.

Danske universiteter er allerede begyndt at gøre flere videnskabelige artikler frit tilgængelige: Den seneste opgørelse viste en fremgang på 13 procentpoint.

Især IT-Universitetet er med på vognen. 98 procent af den forskning, IT-Universitetet publicerer, er open access.  

Open access skal fortsat gennemføres ad frivillighedens vej, men for at få flere forskere med på vognen anbefales det i den nye strategi, at der sættes ind i forhold til at få aftaler med forlag. Desuden bør universiteter, fonde og forskningsministeriet skubbe på.

Ifølge den nye strategi har forskningsinstitutionerne ansvaret for informere og hjælpe forskerne omkring det praktiske, mens Uddannelses- og Forskningsministeriet er ansvarlig for at arbejde for at fremme en økonomisk bæredygtig udvikling på området.

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.