Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Hvordan mindsker vi global ulighed? Svaret findes måske i fortiden
Siden 1950’erne har verdenssamfundet forsøgt at mindske fattigdom og global ulighed. Alligevel stiger uligheden.

Ifølge FN tjener de 10 procent rigeste i verden 40 procent af verdens samlede indkomst, mens de 10 procent fattigste tjener 2-7 procent. (Foto: Atul Pandey, Unsplash)

Ifølge FN tjener de 10 procent rigeste i verden 40 procent af verdens samlede indkomst, mens de 10 procent fattigste tjener 2-7 procent. (Foto: Atul Pandey, Unsplash)

I denne podcast diskuterer vi to indflydelsesrige intellektuelles syn på årsagerne til den globale ulighed og de løsninger, som vi aldrig er nået i mål med:

Den svenske økonom Gunnar Myrdal og den indiskfødte økonom og samfundsforsker Amartya Sen.

I studiet har vi lektor og idéhistoriker Christian Christiansen fra Aarhus Universitet.

Han forsker i den globale uligheds historie for at få en større forståelse af, hvordan man har tænkt om ulighed gennem tiden.

I sin forskning skal han blandt andet analysere Gunnar Myrdal og Amartya Sen.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 3

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Skab en velfærdsverden

Gunnar Myrdal udviklede sine teorier og idéer i 1950’erne i en tid med opsving og stærkt håb for en bedre fremtid. 2. Verdenskrig var afsluttet, FN var oprettet, og vi havde fået menneskerettighedserklæringen.

Med udgangspunkt i den svenske velfærdsmodel argumenterede han for, at man via FN skulle udvikle en velfærdsverden, hvor goderne blev omfordelt, og uligheden på den måde blev mindsket.

Amartya Sen fremsatte i modsætning til Gunnar Myrdal sine teorier i 1970’erne og 80’erne. En tid med økonomisk tilbagegang og stigende pessimisme.

Hvor Gunnar Myrdal havde et stærkt fokus på at ændre strukturer i verdensøkonomien med mere omfordeling og bedre handelsvilkår til de tidligere kolonilande, lå Amartya Sens fokus i højere grad på det enkelte menneske og den enkeltes rettigheder.

For eksempel retten til uddannelse og retten til lægehjælp. Disse universelle rettigheder så Amartya Sen som udgangspunktet for, at hvert enkelt menneske kan udleve sit fulde potentiale og bidrage til at skabe vækst og udvikling.

Lyt med og bliv klogere på global ulighed og måden man har tænkt om det gennem historien.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om forskning, som gør os klogere på os selv og verden?

Afsnittene fra Vov at Vide sæson 2 ligger her:

 

 

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.