Her er opskriften på den perfekte lærer
Unges præstationer i skolen kan forbedres markant, hvis man fokuserer på samspillet mellem læreren og eleverne. Det viser ny forskning, hvor man igennem et år coachede lærerne i undervisningen.

Kan du huske din yndlingslærer fra folkeskolen eller gymnasiet?

Hvis du virkelig tænker dig om, kan du måske huske, at vedkommende nåede igennem til dig på en måde, som de andre lærere ikke gjorde.

Måske ved at:

  • vise forståelse for dit behov for uafhængighed
  • engagere sig aktivt i din læring eller
  • vise dig, hvad du kunne bruge undervisningen til i det virkelige liv

Færdigheder var markant forbedrede

Ny amerikansk forskning viser, at ovenstående kvaliteter i en lærer har stor betydning for elevernes udbytte af undervisningen.

Efter et års coaching med fokus på at optimere det sociale samspil i mellem læreren og eleven, havde den gennemsnitlige elev forbedret sig fra en score på 50 procent til en score på 59 procent i en test, der målte deres færdigheder i faget.

»Det er ikke noget, der kommer bag på mig. Lærerens engagement har stor betydning for elevernes læring, for eksempel hvis de er i stand til at gøre det fagligt relevant for elevernes liv – også ud over skolen,« siger lektor ph.d. Mette Pless efter at have set på undersøgelsens resultater, der er offentliggjort i det ansete tidsskrift Science.

Mette Pless er tilknyttet Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Forsker: Sådan kan skolen engagere alle elever

Om forsøget

Forsøget strakte sig over to år og gik under navnet ’My Teaching Partner–Secondary’.

Forskerne påpeger selv, at det vil være nødvendigt at gentage forsøget på andre skoler og med andre klasser og lærere for at bevise, at resultaterne er pålidelige – blandt andet fordi læreren selv blev bedt om at vælge deres mest udfordrende klasse til forsøget, hvilket muligvis kan have skabt en skævhed i resultaterne.

Undervisning blev videooptaget

2.237 elever i aldersgruppen 11-18 år samt 78 lærere deltog i forsøget. Først gennemgik lærerne et indledende workshop-forløb, hvor de blev introduceret til forsøget.

I det efterfølgende år skulle de indsende videooptagelser to gange om måneden, hvor de underviste en udvalgt klasse.

De udvalgte klasser var dem, lærerne selv havde udpeget som de mest pædagogisk udfordrende.

Uddannede konsulenter gennemgik optagelserne og udvalgte gode og mindre gode eksempler på relationer mellem læreren og eleverne. Optagelserne blev lagt op på et lukket forum på nettet, og læreren blev bedt om at se dem og notere deres egen opførsel og elevernes reaktioner.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver elever motiveret i skolen

Efter et års coaching havde den gennemsnitlige elev forbedret sig fra en score på 50 procent rigtige til 59 procent i en test, der målte deres færdigheder i det enkelte fag. (Foto: Colourbox)


Coaching gav succes

Hver optagelse blev fulgt af en telefonsamtale på 20-30 minutter, hvor læreren rådførte sig hos en konsulent om, hvordan han eller hun kunne gøre undervisningen bedre. 

Et eksempel kunne være, at læreren blev opfordret til at bede eleverne om at skrive en sætning om, hvad der havde været mest uklart i undervisningstimen. Derefter skulle læreren diskutere resultaterne i plenum med eleverne i næste time.

I det følgende skoleår blev undervisningen i de udvalgte klasser udelukkende observeret for at se, om coachingen året før havde haft succes. Det havde den altså med en forbedring i elevernes resultater på næsten 20 procent.

»Som lærer skal man have mange bolde i luften, og derfor kan der være mange ting, som læreren ikke nødvendigvis er opmærksom på i sin egen undervisning. Der kan coaching være en stor hjælp, fordi det skubber gang i en udvikling,« siger lektor, ph.d. Lisa Gjedde fra Institut for Didaktik på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Ifølge Lisa Gjedde har mange lærere desuden en tendens til at undervise på samme måde, som de selv er blevet undervist – uden nødvendigvis at være klar over det.

LÆS OGSÅ: Skoleelever lærer mindre, når læreren skælder ud

Didaktik

Didaktik er læren om undervisning – nærmere bestemt den del af pædagogikken, der handler om undervisningens indhold og formål.

Som videnskab beskæftiger didaktikken sig med læring, undervisning og de rammer, den foregår under.

Kilde: DPU

En god lærer skal tage ansvar

I forsøget understregede mange af eleverne selv, at det vigtigste for deres læring var samspillet med læreren.

Mange mente dog også, at det netop var på det punkt, at lærerne haltede.

»Det er ikke nok, at man ved meget om sit fag og er god til at undervise i det. En god lærer må også tage ansvar for, at klassen som helhed er velfungerende,« siger Mette Pless. »Blandt andet ved at skabe ro i klasseværelset og lave en stemning, der gør, at eleverne tør række hånden op og sige deres mening.«

LÆS OGSÅ: Øv, det kan være hårdt at være klassens dygtige elev

Relevans i undervisningen er vigtigst

Aldersgruppen for børnene i undersøgelsen var 11 til 18 år, og det var især de ældste elever, der krævede forståelse for deres behov for uafhængighed. (Foto: Colourbox)

Af undersøgelsen tre punkter, som giver en god lærer:

  • at vise forståelse for elevernes behov for uafhængighed
  • at engagere sig aktivt i deres læring
  • at kunne skabe relevans for læringen i det virkelige liv

Både Lisa Gjedde og Mette Pless lægger især vægt på det sidste.

»Det at kunne skabe relevans i undervisningen kan være med til at motivere eleverne, hvilket igen kan give færre sociale problemer i klassen,« mener Lisa Gjedde. »For eksempel er mange unge mennesker bekymrede for klodens fremtid, og hvis man kan koble det sammen med undervisning om energi og klima, så viser man dem, at de kan bruge undervisningen i deres hverdag.«

LÆS OGSÅ: Elever ser efter svagheder hos nye lærere

Temaer på Videnskab.dk

Læs flere temaer på Videnskab.dk’s tema-site.

Her finder du et stort udvalg af artikler, der giver dig et indgående kendskab til en række aktuelle emner.

Gå eksempelvis i dybden med temaer om reformationen, eksamen og videnskabsteori eller grundforskning, data og tal og videnskabsjournalistik.

Eleverne skal også udfordres

Mette Pless pointerer dog, at det er en balancegang. For selv om det er vigtigt for eleverne, at de kan se en relevans i undervisningen her og nu, skal de også udfordres for at flytte sig, mener hun.

»På den ene side skal man tage deres ønsker alvorligt, men man skal også vise dem, at noget nyt kan bruges senere i livet – for eksempel klassikeren med de tyske verber, som mange har siddet og sukket over.«

LÆS OGSÅ: Kedsomhed kan skabe svage elever

Vi tænker for meget i antallet af timer

Under alle omstændigheder vil det generelt klæde os at tænke mere på samspillet mellem læreren og eleverne, når vi diskuterer læring og undervisning, mener Mette Pless.

»Det er et element, vi nogle gange glemmer, især når vi snakker om folkeskolen. Der kommer det meget til at gå op i enkelte fag, og hvor mange timers dansk, matematik og fysik, de nu har om ugen. Men det at kunne lære fra sig, handler om meget andet end at kunne sit fag,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Selvbestemmelse giver elever lyst til at lære

LÆS OGSÅ: Inklusion skader de andre elevers faglige niveau

LÆS OGSÅ: Forskere fastslår: Frisk luft forbedrer elevers præstationer

LÆS OGSÅ: Tablets: Elever skriver hurtigere, men husker dårligere

Lærerrollen i Dagens Danmark er udfordret

Lærere står i dag med en række nye udfordringer, mener Lisa Gjedde. Den respekt eleverne automatisk havde for læreren før i tiden er ikke længere en selvfølge. Og mange lærere skal håndtere voksende klassestørrelser, som indeholder alle typer elever – også de der tidligere havde specialundervisning.

Derfor er alle initiativer velkomne, hvis de kan lette lærerrollen, mener hun.

»Ledelseskompetencer spiller en større og større rolle, hvis man skal have styr på et klasseværelse. Selv om man måske automatisk ville have fået dem over tid, så er alle tiltag velkomne, der kan speede den proces op,« siger hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk