Hvad har din pizzatopping, dit chokoladepålæg og din shampoo til fælles?
Du kan med stor sandsynlighed finde palmeolie på indholdslisten.
Faktisk er der palmeolie i op mod halvdelen af de produkter, vi kan købe i supermarkedet.
Palmeolie er nemlig både en langtidsholdbar og billig ingrediens.
Men olien er en trussel mod klimaet.
Hvordan er det nu lige, det kan være?
Få den videnskabelige forklaring på blot to minutter i dagens afsnit af Klimax, klima-serien på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek.
Det er da lige til at overskue, ikke?
Rydder regnskov
Palmeolie udvindes fra oliepalmen – og planten kan producere masser af olie på meget lidt plads.
\ Klima-serien Klimax
Klimax er Videnskab.dk’s nye serie om klima på YouTube-kanalen Tjek.
Tjek er Videnskab.dk’s unge-magasin på YouTube.
Klimax ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Den billige og brugbare olie er populær, og antallet af oliepalme-plantager er eksploderet de seneste 20 år.
Oliepalmerne vokser i regnskovsområder.
Derfor har anlægningen af de mange palmeplantager medført, at store dele af verdens regnskov er blevet fældet og brændt.
Det truer både dyre- og planteliv, og så har det store konsekvenser for klimaet.
Regnskove binder kulstof
Det særlige ved regnskove er, at de gemmer på enormt meget lagret kulstof, fordi træerne og planterne optager CO2 fra atmosfæren, når de vokser.
Når regnskov bliver brændt af for at gøre plads til oliepalmer, sendes alt det lagrede kulstof tilbage i atmosfæren som CO2 og andre drivhusgasser.
Og når vi ikke bevarer regnskovene, er der samtidig færre planter, som kan optage CO2.
Regnskovene er altså vigtige for klimaet.
Tørvejord bliver CO2-skorstene
Nogle regnskove vokser desuden på tørvejord.
Tørvejord består af gamle planterester og indeholder fire til fem gange så meget kulstof som selve regnskoven.
For at kunne plante oliepalmer i tørvejord, er man nødt til først at dræne jorden for vand.
Når man gør det, kommer ilten i luften i kontakt med det lagrede kulstof i tørvejorden, som omdannes til CO2.
Og den CO2 frigives til luften.
Når man etablerer oliepalmeplantager i regnskovsområder med tørvejord, svarer det altså til åbne op for rygende CO2-skorstene.
Skær ned på palmeolien
Det har altså store konsekvenser for både regnskovene og for klimaet, når der produceres palmeolie til de mange produkter, vi har i køkkenskabene.
Men selvom det er svært helt at undgå at købe produkter, som indeholder den klimabelastende palmeolie, er der faktisk et par ting, du kan gøre.
Du kan selvfølgelig prøve at skære ned på dit palmeolieforbrug.
Det kan du gøre ved at købe færre forarbejdede produkter som nogle typer chokolade, kiks og færdigretter.
Og så kan du gå efter produkter, som indeholder certificeret palmeolie.
Certificeret palmeolie udleder ifølge et dansk studie omkring 40 procent mindre CO2 end ikke-certificeret.
Det skyldes blandt andet, at organisationer som RSPO, som står bag den mest udbredte certificering af palmeolie, stiller krav til producenterne.
RSPO-certificerede producenter må eksempelvis ikke udvide deres palmeplantager til nye områder med regnskov og tørvejord.
Viden fra forskere og fagfolk
Er du stadig lidt forvirret over, hvad palmeolie er for en størrelse i klima-snakken? Få en god forklaring i videoen øverst i artiklen og forstå problematikken på kun to minutter!
Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fået fra følgende kilder:
- Ida Theilade, professor, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
- Jannick Schmidt, Lektor, Det Danske Center for Miljøvurdering, Aalborg Universitet