Du tænker på at sove, du tænker kun på at sove.
Måske har du overværet et hypnoseshow til et firmaarrangement, eller det kan være, du kender en, som har været i hænderne på en hypnotisør i håbet om et rygestop eller at komme flyskræk til livs.
Mennesket har forsøgt at helbrede med tankens kraft siden tidernes morgen.
Men virker hypnose overhovedet, og hvad kan det bruges til?
Det undersøger Heads Up!, en podcast, som Videnskab.dk bringer i samarbejde med Videnslyd, i dette afsnit. Her lader vært Maja Jensen sig hypnotisere for at slippe af med sin nålefobi.
Lyt med lige her:
Du bringer dig selv i hypnotisk trance
Man kommer måske hurtigt til at tænke på hypnotisøren som lidt af en manipulator – eller måske ligefrem en slags magiker.
\ Hvad er Heads Up!?
I podcast-serien Heads Up! har videnskabsjournalisterne Maja og Jens allieret sig med et spørgelystent panel af unge mellem 15 og 25 år.
I hvert afsnit undersøger Heads Up!-panelet et nyt aspekt ved krop og hjerne, som de synes er farligt, fascinerende eller fantastisk. De to værter, Maja og Jens, interviewer relevante forskere og undersøger sagen nærmere på egen krop.
Heads Up! er produceret af Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus den 24-26/9 og i København den 26-28/11.
Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk.
Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.
Men i virkeligheden er det slet ikke hypnotisøren, der kan bringe dig i trance, fortæller Bobby Zachariae, som er leder af Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi på Aarhus Universitet.
Det er nemlig dig selv, som bringer dig i en anden sindstilstand, mens hypnotisøren blot taler til dig.
Og det, der afgør, om du kan komme i trance, har i virkeligheden ikke særligt meget med hypnotisøren at gøre – det handler i stedet om, hvor hypnotiserbar du er, forklarer Bobby.
Og nu tænker du måske – ‘Mig kan de helt sikkert ikke få skovlen under’.
Men du kan godt pakke sammen, for man kan ikke vide på forhånd, hvor hypnotiserbar man er.
Hvis du kan hypnotiseres, så du kommer i hypnotisk trance, vil du ifølge Bobby Zachariae være meget mere fokuseret og påvirkelig end normalt – og så vil det være nemmere for hypnotisøren at hjælpe dig af med eksempelvis fobier og vaner.
Men hypnose kan måske bruges til mere end det.
\ Læs mere
Hypnose blev brugt som bedøvelse
Bobby Zachariae fortæller, at man i 1800-tallet brugte hypnose som en slags bedøvelse, når soldater skulle have foretaget kirugiske indgreb.
Heldigvis behøver vi ikke at nøjes med tankens kraft, når vi bliver opereret i dag, og de fleste vil nok foretrække almindelig bedøvelse.
Til gengæld er der en del nutidige studier, der viser, at hypnose ser ud til at kunne gøre psykoterapi mere effektiv.
Bobby fortæller, at man blandt andet har lavet forsøg med kognitiv adfærdsterapi, hvor man har set, at terapiformen ser ud til at være mere effektiv, når den, der bliver behandlet, hypnotiseres, end hvis man blot udfører terapien som almindelig samtale.
På skalaen fra videnskab til hokus pokus er der altså nogle ting, der peger på, at hypnose kan være virksom, når det kombineres med andre behandlingsformer.
Men du skal nok ikke regne med, at du på magisk vis kan overkomme din enorme sukkertrang eller din tandlægeskræk med et enkelt besøg hos din lokale hypnotisør.
Hvis du vil høre, hvordan en omgang hypnose foregår, så lyt med i episoden øverst i artiklen eller der, hvor du lytter til podcasts, og find ud af, om Bobby Zachariae lykkes med at få Maja i hypnotisk trance.
\ Læs mere
\ Læs mere
\ Kilder
\ Hvem er Videnslyd?

Videnskab.dk har indgået et samarbejde med produktionsselskabet Videnslyd om at bringe podcastserien, Heads Up!
Videnslyd er et selvstændigt, non-profit lydproduktionsselskab, der specialiserer sig i at lave radio og podcast, som formidler viden og videnskab. Videnslyd blev stiftet i 2019 af Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet for at formidle forskningens resultater og metoder i lydform.
Videnslyd producerer Heads Up! for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus 24.-26. september og i København 26.-28. november.
Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk.
Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.
Udover Heads Up! står Videnslyd bag en række radioprogrammer og podcasts. Blandt andet forskningsmagasinet Kraniebrud og naturprogrammet Vildspor, der begge er faste ugentlige udsendelser på Radio4, samt podcastserien Læsefeber på Ereolen.
Du kan finde eksempler på alle produktioner og læse mere på Videnslyd.