I 2019 blev Anne-Mette Andersens verden vendt på hovedet. Hun blev kontaktet af en helt fremmed person, der fortalte, at der var blevet delt nøgenbilleder af hende på det sociale medie Reddit.
Fra dét øjeblik rullede lavinen, uden at Anne-Mette Andersen var i stand til at stoppe den. Billeddelingen blev startskuddet på en turbulent og hård tid, hvor Anne-Mette Andersen blev udsat for chikane og afpresning af fremmede via sociale medier.
Og den digitale sexkrænkelse, Anne-Mette Andersen blev udsat for, er desværre langt fra et særtilfælde.
Det vidner den såkaldte Umbrella-sag om. Sagen er den hidtil største af sin slags, og mere end 1.000 primært unge mennesker blev sigtet for at have delt en seksuelt krænkende video af den dengang 15-årige Sofie.
Det samme bekræfter den igangværende retssag i Herning, hvor en ung mand er tiltalt for chikane og for at have hacket sig adgang til og delt kvinders intime billeder på nettet.
I andet kapitel af Brainstorms serie om misogyni dykker podcastvært Jais Baggestrøm Koch ned i de enorme konsekvenser, det kan have at blive offer for digitale sexkrænkelser, og du kan høre Anne-Mette Andersen fortælle sin historie.
I podcasten medvirker også medieforsker Signe Uldbjerg Mortensen, der forsker i digitale sexkrænkelser.
Hør podcasten her eller i din podcast-app – søg på ‘Brainstorm’:
\ Brainstorm undersøger kvindehad
For nylig beskrev Videnskab.dk og Brainstorm i to artikler de kvindehadende såkaldte ‘incels’, og i en podcastserie undersøges følgende spørgsmål:
- Hvordan opstår kvindehad?
- Hvilke konsekvenser har det?
- Hvordan får vi mindre kvindehad i vores samfund?
Du finder artiklerne om Incel-fænomenet her:
- Incels: Hvorfor spreder ensomme danske mænd kvindehad i internettets dunkle afkroge?
- Incels taler om seksuelle overgreb og væbnet revolution på nettet, men gør de alvor af truslen?
Du finder første podcast i serien her:
Digital vold kan have langvarige konsekvenser
Signe Uldbjerg Mortensen, der er ph.d. og videnskabelig assistent ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, har forsket i ofrenes egen oplevelse af digitale sexkrænkelser, og hvilke konsekvenser den slags krænkelser kan have for ofrene.
Det har hun blandt andet gjort ved at lave workshops for ofrene, hvor de skulle skrive om deres oplevelser, for derved at blive hjulpet til at fortælle om deres oplevelse med digital krænkelse med deres egne ord.
I denne episode af Brainstorm fortæller Signe Uldbjerg Mortensen, hvilke elementer der gik igen i kvindernes oplevelse af at være offer for digital sexkrænkelse. Forskeren fortæller også, på hvilken måde eksempelvis Herning-sagen illustrerer, at digitale sexkrænkelser kan være udtryk for misogyn, kvindehadsk, adfærd.
Hvis du desuden er nysgerrig på at forstå, hvorfor det er så ødelæggende at få delt intime billeder uden at have givet samtykke til det, giver Anne-Mette Andersen et åbnet og ærligt indblik i, hvordan hendes forhold til fremmede mennesker har været mærket af at få delt billeder og blive chikaneret efterfølgende, og hvordan hun stadig den dag i dag lever med konsekvenserne af det, der skete for over to år siden.
\ Her kan du få hjælp, hvis du bliver udsat for digitale sexkrænkelser
Signe Uldbjerg Mortensen har blandt andet forsket i de konsekvenser, digital sexkrænkelser har for ofrene, og her giver hun sine anbefalinger til, hvor du kan henvende dig, hvis du får delt intime billeder uden dit samtykke:
- Red Barnets ‘SletDet’-rådgivning (hvis du er under 18 år)
- Offerrådgivningen Danmark (for alle aldersgrupper)
- På Digitalt Ansvar’s hjemmeside kan man få mere viden om, hvad man kan gøre, hvis udsættes for digitale overgreb eller krænkelser, og man kan også kontakte Digitalt Ansvar via deres side.