Verdens fødevareproduktion er ikke bæredygtig. Vi bruger gigantiske arealer til at dyrke foder til køer og grise i stedet for at dyrke mad direkte til os selv. Udover at optage meget landjord belaster det også klimaet og miljøet.
Derfor skal vi generelt spise mindre kød. Simpelthen fordi det kræver et mindre areal og belaster miljø og klima meget mindre, hvis vi dyrker mad direkte til os selv.
Det fortæller Lektor på Københavns Universitet Christian Bugge Henriksen i dette afsnit af 'Dilemmaet i supermarkedet'.
'Dilemmaet i supermarkedet' er en podcastserie om bæredygtig kost.
I podcastseriens fire episoder har vi forskellige forskere i studiet, som gør os klogere på vores nuværende fødevaresystemer, og hvorfor de ikke er bæredygtige.
Serien giver dig som forbruger gode tips og tricks til at spise mere bæredygtigt.
'Dilemmaet i supermarkedet' er sponsoreret af og lavet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningen.
Men den globale efterspørgsel på kød stiger. Derfor skal vi også gøre kødproduktionen mere bæredygtig, fortæller professor på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.
Og det er vi faktisk i gang med, for eksempel ved at udvinde protein fra græs i stedet for at fodre vores svin med soja dyrket i Sydamerikas ryddede regnskov.
Som forbruger kan det måske virke uoverskueligt at forsøge at påvirke verdens landbrugsproduktion systemer, men ifølge de to forskere i podcasten skal vi som forbrugere efterspørge mere plantebaseret kost. Og så kan vi med fordel gå efter danske fødevarer, når vi handler.
Lyt med i denne episode af serien ‘Dilemmaet i supermarkedet’, og hør mere om, hvorfor danske fødevarer ofte er lidt mere bæredygtige.