Årets flotteste naturfotos: Sød orangutang og glubsk leopard
Wildlife Photographer of the Year-konkurrencen kårer hvert år de mest betagende naturbilleder. Se årets vinderbilleder, og kom helt tæt på nogle af verdens fantastiske skabninger her.

Tim Laman fra USA brugte tre dage i Gunung Palung National Park på Borneo på at klatre op og ned i flere meter høje figentræer for at installere GoPro-kameraer.

Formålet? At fange et billede af en klatrende orangutang. Og det lykkedes.

Orangutanger er ekstremt intelligente og bruger træerne til at bygge reder i, hvor de blandt andet laver paraplyer af træernes blade og grene, så de kan komme i læ for Borneos mange regnskyl.

Tim Laman har med sit billede af den klatrende orangutang-han vundet Wildlife Photographer of the Years 'grand title' og med god grund, forklarer en af dommerne bag konkurrencen, ifølge National Geographic.

»En vigtig historie er blevet fanget i ét enkelt billede, da denne orangutang klatrer i et træ i et af dens stadigt svindende levesteder. Historien er velkendt, men vi mangler stadig fotografier som dette, der kan minde os om det endnu en gang. Det rører vores hjerter og vores bevidsthed, og det er måske det, der kan gøre, at vi kan stoppe destruktionen af orangutangernes levesteder,« siger Lewis Blackwell, der er formand for dommerne, til Natural History Museum i London, der står bag konkurrencen.

I galleriet over artiklen kan du se alle de andre billeder, der har vundet konkurrencens underkategorier.

Ensom krage vinder ungdomspris

Konkurrencens jury har modtaget ikke mindre end 50.000 billeder fra naturfotografer fra 95 forskellige lande, men kun 100 af dem klarede sig hele vejen til finalerunden.

Her blev en håndfuld udpeget som vindere af konkurrencens forskellige kategorier.

En af kategorierne hedder Young Wildlife Photographer, og det var 16-årige Gideon Knight fra England, der med sin ensomme sortkrage i måneskin vandt denne. Også hans billede gjorde noget særligt ved dommerne.

»Hvis et billede kunne være et digt, ville det være sådan her. Den meget intelligente sortkrage er et dyr, der sjældent er afholdt. Her er den derimod transformeret ind til billedlig skønhed. Billedet er præcis, hvad dommerne leder efter – en ny observation på vores verden leveret med artistisk flair,« siger Lewis Blackwell i en pressemeddelelse fra Natural History Museum. 

Leoparder lusker rundt i Mumbais gader

Mange af de billeder, der har vundet konkurrencen, er taget på fantastiske lokationer, hvor det umiddelbart kan være svært at komme til for almindelige mennesker.

Men man kan faktisk knipse billeder af fantastiske dyr og væsner ganske tæt på klodens storbyer.

Nayan Khanolkar fra Indien vandt eksempelvis kategorien Urban for sit billede af en leopard, der lusker rundt i ly af natten i Mumbais gader.

Leoparderne kommer tit ind til byerne ved aftentid for at finde en lille natsnack.

Du kan se alle vinder-billederne hos Natural History Museum.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk