9. april: Genhør frihedsbudskabet, og læs myterne om besættelsestiden
Den 9. april markerer årsdagen for den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig. Vi har samlet en række af vores mest spændende artikler om den mørke periode.
9. april Danmark besat besættelsestiden 2. verdenskrig

Vi har samlet nogle artikler om Danmarks besættelse under 2. Verdenskrig. På billedet ses tyske militærkøretøjer på vej igennem Horsens i april 1940. (Foto: Bundesarchiv, Bild 101I-754-051N-23 / Stolzenberg / CC-BY-SA)

Vi har samlet nogle artikler om Danmarks besættelse under 2. Verdenskrig. På billedet ses tyske militærkøretøjer på vej igennem Horsens i april 1940. (Foto: Bundesarchiv, Bild 101I-754-051N-23 / Stolzenberg / CC-BY-SA)

Den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig begyndte 9. april 1940.

Besættelsen varede helt frem til 5. maj 1945 og er sidenhen blevet en af de perioder i Danmarkshistorien, der har fået mest opmærksomhed fra forskere og historikere.

Men hvor meget kender du egentlig til Danmarks besættelse under 2. Verdenskrig?

Sådan er besættelsestiden blevet fremstillet

Vi har brugt anledningen til at gøre opmærksom på nogle af de mest spændende artikler om besættelsen, vi har på Videnskab.dk; og det er ikke så få endda.

Du kan blandt andet genhøre radiomeddelelsen om, at tyskerne havde kapituleret, samt læse om, hvordan samarbejdet mellem de officielle instanser og modstandsbevægelsen rent faktisk foregik, og hvordan besættelsestiden senere hen er blevet fremstillet i danske film og tv-serier.

LÆS OGSÅ: Nationalmuseet deler tusindvis af dyrebare billeder fra besættelsen

Hør frihedsbudskabet igen

Det udløste vild jubel i hele landet, da befolkningen 4. maj 1945 over radioen fik at vide, at tyskerne havde kapituleret.

Journalisten Johannes G. Sørensen læste nyhederne op fra sit studie hos britisk BBC.

I denne artikel kan du genhøre den historiske meddelelse.

Film og TV-serier tegner glansbillede af besættelsestiden

Film og TV-serier er med til at forme vores forståelse af, hvordan livet var under besættelsestiden. Men er gengivelserne historisk korrekte?

Det mener en CBS-forsker ikke, og han påpeger, hvordan TV-serier som eksempelvis Matador er med til at formidle et glansbillede af besættelsen og den danske modstandsbevægelse.

Læs mere i artiklen Glansbilleder fra besættelsestiden samt artiklen Matador tegner et glansbillede af historien.

Det officielle Danmark var imod modstandsbevægelsen

Det officielle Danmark, med det politiske system i spidsen, var i størstedelen af besættelsen imod modstandsbevægelsen.

Det var dog langtfra dét, offentligheden blev fortalt i årene efter befrielsen.

I stedet hed det, at den politiske verden og den illegale havde stået sammen i kampen mod tyskerne. Men det er langtfra tilfældet.

Det kan du læse mere om i artiklerne Samarbejde under besættelsen er en myte og Modstandsfolk truede dansk demokrati.

Danske frihedskæmpere blev glemt

Mens modstandsfolkene herhjemme saboterede jernbanelinjer og trykte illegale blade, var der cirka 1.000 danskere, der frivilligt kæmpede for Danmarks frihed uden for landets grænser under 2. Verdenskrig.

I artiklen Danske frihedskæmpere blev glemt kan du læse om deres historie, og hvordan de blev glemt.

Danmark ønskede at samarbejde med tyskerne

Danskerne var indstillet på at samarbejde med tyskerne under 2. Verdenskrig.

Det viser en historisk analyse af 70 dagbøger skrevet under krigen, som ifølge historiker Palle Roslyng-Jensen fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet giver et helt andet billede, end det som tidligere frihedskæmpere og politikere ønsker at tegne.

Læs mere i artiklerne Danskerne ønskede at samarbejde med tyskerne samt Radioklip: Erik Scavenius forsvarer mineudlægning under 1. Verdenskrig.

Andre spændende artikler om krig

Hvis du stadig har lyst til at læse mere, kan du gå på opdagelse i andre spændende krigsartikler hos Videnskab.dk - blandt andet om Den Kolde Krig og 1864.

Eller du kan dykke ned i nogle af vores andre artikler om 2. verdenskrig:

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk