Matador tegner et glansbillede af historien
Se kun Matador, hvis du er til godt drama. De historiske realiteter kniber det nemlig med i serien.

Matador er drama, når det er bedst, men seriens fortolkning af historien passer ikke sammen med forskernes vurderinger. (Pressefoto fra dr.dk: Else Tholstrup)

Matador er drama, når det er bedst, men seriens fortolkning af historien passer ikke sammen med forskernes vurderinger. (Pressefoto fra dr.dk: Else Tholstrup)

Danske forældre sætter måske deres børn til at kigge med i lørdagens afsnit af Matador, fordi serien er en god fortælling om gamle dage og i de sene afsnit også besættelsestiden.

Men Matador er en noget blankpoleret udgave af historieskrivningen.

Fortællingen om hr. Stein, Røde og bankdirektør Varnæs skildrer nemlig en idealiseret besættelsestid. Serien maler et billede op af, at danskerne kunne godt nok være politisk uenige, men når det virkelig brændte på, så stod vi sammen.

»Det er et vanvittigt godt manuskript. Serien er godt instrueret, og skuespillerne gør det godt. Matador rammer derfor stort publikum. Men det gør den også, fordi den serverer et billede af danskerne i besættelsestiden, som vi gerne vil høre – nemlig et glansbillede af historien,« siger lektor og ph.d. i historie Joachim Lund, som forsker i besættelsestiden på CBS.

Han mener, at Matador på flere måder er en lidt for harmonisk og i flere tilfælde fejlagtig fremstilling af fortiden.

Landsforræderne er afvigere i Matador

Årstallene er der fint styr på i den gamle DR-serie, ifølge Joachim Lund.

Men fortællingen forskønner de historiske fakta. Hvis du ikke vil vide, hvad der sker i Matador-byen Korsbæk under besættelsen, så bør du nok stoppe med at læse her.

For Joachim Lund nævner en række eksempler fra serien på, at modstanden mod tyskerne på tværs af politiske holdninger bliver fremstillet som det normale, mens det at samarbejde og handle med tyskerne fremstår som noget unormalt. Noget, man ikke gjorde.

»De, der samarbejder med tyskerne, er selvfølgelig med i Matador. Men de bliver fremstillet som afvigere,« fortæller Joachim Lund.

  • Den lidt for smarte Skjold-Hansen laver forretninger med den tyske besættelsesmagt og bliver arresteret i befrielsens første dage, hvorefter han bliver skør. Skjold-Hansen er i serien en lidt aparte og komisk figur.
     
  • Ingeborg Skjerns eksmand, Holger Jørgensen, bliver skildret som dårligt selskab. Han svigtede i sin tid Ingeborg og datteren Ellen og bliver i serien forvist fra byen på foranledning af Mads Skjern. Holger Jørgensen melder sig til Frikorps Danmark og går dermed i tysk tjeneste.

Men Joachim Lund forklarer, at det faktisk var ret udbredt at handle med tyskerne.

Danmark holdt Tyskland forsynet med kød

Landbruget, landets største erhverv, klarede sig godt igennem de fem besættelsesår ved at sælge sine produkter til besættelsesmagten.

Mellem 1940 og 1943 eksporterede Danmark f.eks. 355.000 tons kød og flæsk til Tyskland – næsten 2/3 af, hvad tyskerne fik ud af et land som Frankrig. Det svarede til mere end 17 procent af den tyske kødimport i den periode.

I de to sidste krigsår dækkede dansk kød og flæsk 14 procent af tyske storbyers forbrug og mere end 20 procent af Værnemagtens forbrug.

»Og så er der jo også grisehandler Oluf Larsen i Matador. Den typiske grisehandler under besættelsen stemte på Venstre og solgte svin til tyskerne via slagterierne. Hvis ikke han altså solgte svin i stalddøren uden om reguleringerne,« siger Joachim Lund og fortsætter:

Fakta

Matador fik premiere 11. november 1978 og det sidste afsnit blev vist i 1981, men siden den første visning har den været vist med start i 1984, 1989, 1997, 1998, 2006 og 2012. Kilde: Wikipedia

»Det gør Matadors grisehandler slet ikke. Han har sympatierne på rette sted og hænger Hitler og Stalin op på lokummet.«

Borgerlige haltede bagefter i modstandskamp

De figurer, vi sympatiserer med i Matador, gør selvfølgelig modstand mod besættelsesmagten.

»I Matador er det de gode borgerlige kredse i byen, der går til modstand. Det er bankdirektøren og en bankfuldmægtig. De er formentlig konservative. Og det er lægen og klaverlærerinden. Lægen er formentlig radikal og klaverlærerinden har radikale sympatier,« siger Joachim Lund og fortsætter:

»Men det var lige præcis de kredse, som var længst om at gå til modstand (jævnfør historieforskningen red.).«

De første frihedskæmpere i Danmark var faktisk de danske kommunister. De er også repræsenteret i Matador. Men i Matador når den lidt virkelighedsfjerne banearbejder ’Røde’ ikke længere end til Korsør, da han er på vej ud for at kæmpe i Spanien.

Han savner nemlig sin familie og vender om.

Politiet beskyttede ikke kommunisterne

I Matador er politiet også helt anderledes skildret, end historieforskningen foreskriver. 

Sofus Jensen er den lokale betjent i Matador. Han er gode venner med alle og får sig gerne en hyggelig snak med byens arbejdere på Jernbanerestauranten.

Matador-betjenten får en stor stjerne hos seerne, da han advarer ’Røde’, lige før kommunisterne bliver arresteret af det danske politi på foranledning af tyskerne i 1941.

»Men det danske politi var tværtimod meget ihærdige med at arrestere kommunisterne. Kommunisterne blev nemlig anset for at være samfundets fjende – også af politiet,« siger Joachim Lund.

»Den virkelige besættelsestid« findes ikke

Matador har, siden serien blev vist første gang, formet en hel generations forestillinger om besættelsestiden.

Myten om, at vi på trods af alle interne stridigheder under besættelsen i virkeligheden stod sammen og ydede stille eller aktiv modstand, stammer fra den tidlige efterkrigstid. Her havde bl.a. politikerne travlt med at vaske hænder efter samarbejdspolitikken og fortælle en historie om krigen, som placerede dem selv på den rigtige side og bandt danskerne sammen frem for at skille os ad.

I dag har vi med forskernes hjælp fået em mere nuanceret viden om fortiden, og film som ’Flammen og Citronen’ og ’Hvidstengruppen’ har spredt andre fortællinger om besættelsestiden ud til danskerne.

»Men det er da glimrende, at Matador bliver genudsendt. Jo, mere historie des bedre. Historie er ikke en eksakt videnskab, for der findes jo ikke kun een virkelighed. Historien kan jo fremstilles på mange forskellige måder, og en genudsendelse af Matador kan måske være med til at skabe debat om besættelsestiden,« siger Joachim Lund.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk