Radioklip: Erik Scavenius forsvarer mineudlægning under 1. Verdenskrig
Danmark forholdt sig neutral under 1. Verdenskrig, men valgte alligevel at hjælpe tyskerne ved at tillade miner i dansk farvand. I et klip forsvarer udenrigsministeren under 1. verdenskrig, Erik Scavenius, hvorfor det var en klog beslutning.

Eric Scavenius var udenrigsminister i flere omgange og til sidst statsminister under besættelsen. Efterfølgende fik han kritik for samarbejdspolitikken. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

Eric Scavenius var udenrigsminister i flere omgange og til sidst statsminister under besættelsen. Efterfølgende fik han kritik for samarbejdspolitikken. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

1. august 2014 - 100 år, siden 1. Verdenskrig begyndte.

Det lykkedes dengang Danmark at opretholde sin neutralitet under krigen, der varede frem til 1918.

Men det kunne have gået rigtig galt for lille Danmark. Den danske regering bøjede sig nemlig for presset fra Tyskland og tillod i 1914, at søminer blev lagt ud i dansk farvand.

Heldigvis for Danmark skete det med stiltiende accept fra britisk side, selvom Danmark med tilladelsen havde brudt neutraliteten ifølge folkeretten.

Neutrale Danmark ville undgå konflikt med Tyskland

Mineudlægningen er det første markante eksempel på en tilpasningspolitik, hvor dansk udenrigspolitik handlede om at forholde sig neutral og samtidig ikke at komme i konflikt med Tyskland. 

Manden bag denne linje var den daværende udenrigsminister Erik Scavenius.

I et radioklip fra 1938 fremlægger Erik Scavenius sit og den daværende regerings syn på, hvorfor 1. Verdenskrig begyndte, og han forsvarer, hvorfor Danmark valgte at imødegå tyskerne, selvom det ikke var til at vide, hvordan briterne ville reagere på det:

»Man bør ikke af frygt for kommende farer undlade at skaffe sig en umiddelbart truende fra hånden,« siger Erik Scavenius i klippet, som du med hjælp fra danmarkshistorien.dk kan høre her:

Eric Scavenius var udenrigsminister igen fra 1940-43 og statsminister fra 1942 til 1943, hvor den danske regering under tysk besættelse trådte af.

Senere blev Eric Scavenius af mange brugt som et symbol på samarbejdspolitikken. Historikere som Bo Lidegaard og Søren Mørch har dog forsvaret den politik, som Erik Scavenius førte.

 

 

 

 

 

 

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.