Radioklip: Erik Scavenius forsvarer mineudlægning under 1. Verdenskrig
Danmark forholdt sig neutral under 1. Verdenskrig, men valgte alligevel at hjælpe tyskerne ved at tillade miner i dansk farvand. I et klip forsvarer udenrigsministeren under 1. verdenskrig, Erik Scavenius, hvorfor det var en klog beslutning.

Eric Scavenius var udenrigsminister i flere omgange og til sidst statsminister under besættelsen. Efterfølgende fik han kritik for samarbejdspolitikken. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

Eric Scavenius var udenrigsminister i flere omgange og til sidst statsminister under besættelsen. Efterfølgende fik han kritik for samarbejdspolitikken. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

1. august 2014 - 100 år, siden 1. Verdenskrig begyndte.

Det lykkedes dengang Danmark at opretholde sin neutralitet under krigen, der varede frem til 1918.

Men det kunne have gået rigtig galt for lille Danmark. Den danske regering bøjede sig nemlig for presset fra Tyskland og tillod i 1914, at søminer blev lagt ud i dansk farvand.

Heldigvis for Danmark skete det med stiltiende accept fra britisk side, selvom Danmark med tilladelsen havde brudt neutraliteten ifølge folkeretten.

Neutrale Danmark ville undgå konflikt med Tyskland

Mineudlægningen er det første markante eksempel på en tilpasningspolitik, hvor dansk udenrigspolitik handlede om at forholde sig neutral og samtidig ikke at komme i konflikt med Tyskland. 

Manden bag denne linje var den daværende udenrigsminister Erik Scavenius.

I et radioklip fra 1938 fremlægger Erik Scavenius sit og den daværende regerings syn på, hvorfor 1. Verdenskrig begyndte, og han forsvarer, hvorfor Danmark valgte at imødegå tyskerne, selvom det ikke var til at vide, hvordan briterne ville reagere på det:

»Man bør ikke af frygt for kommende farer undlade at skaffe sig en umiddelbart truende fra hånden,« siger Erik Scavenius i klippet, som du med hjælp fra danmarkshistorien.dk kan høre her:

Eric Scavenius var udenrigsminister igen fra 1940-43 og statsminister fra 1942 til 1943, hvor den danske regering under tysk besættelse trådte af.

Senere blev Eric Scavenius af mange brugt som et symbol på samarbejdspolitikken. Historikere som Bo Lidegaard og Søren Mørch har dog forsvaret den politik, som Erik Scavenius førte.

 

 

 

 

 

 

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk