2022 er skudt i gang, og måske er du en af de personer, der har brugt årsskiftet som motivation til at kigge dine kostvaner i sømmene og gå i krig med operation ‘lev sundere’.
Det kan dog være svært at gennemskue, hvad der er fup, og hvad der er fakta, når det handler om tiltag, der øger din sundhed.
Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, har indhentet spørgsmål om emnet fra podcastens lyttere og kørt dem forbi Christoffer Clemmensen, der forsker i fedme og menneskers regulering af kropsvægt.
Find Brainstorm i din podcast-app, eller hør nyeste episode lige her:
Har teenagere brug for junkfood?
Et af de spørgsmål, der besvares i podcasten, handler om nogle teenageres hang til usund mad.
Dengang du var teenager, passede du måske godt ind i den klassiske stereotyp om at være vild med snasket junkfood, men er der egentlig hold i, at teenagere og børn har fysisk brug for en anden kostsammensætning end voksne?
Det afkræfter forsker Christoffer Clemmensen, der er lektor på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.
Han forklarer blandt andet, at det i virkeligheden nærmere handler om, at børn i voksealderen skal have et vist energioverskud for at kunne vokse. Derfor giver det god mening, at mange børn er tiltrukket af såkaldt ‘usund’ mad.
»Som udangspunkt er de fleste børn tiltrukket af kombinationen af sødt og fedt, fordi det er energiholdigt. Det er vi evolutionært udviklet til at være tiltrukket af, da det sikrer vores arts overlevelse«, forklarer Christoffer Clemmensen.
Men det betyder ikke, at teenagere skal have ‘carte blanche’ til at fylde sig med fast food – de har brug for en lige så varieret kost, som voksne har.
Teenagere har blot brug for større mængde mad, relativt til deres vægt, fordi de skal vokse, fortæller Christoffer Clemmensen.
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Brainstorm afliver flere myter om ‘brainfood’
I podcast-episoden giver Christoffer Clemmensen også den biologiske forklaring på, hvorfor det kan være svært at tabe sig, hvis først du har taget på.
Han kaster ligeledes lys over, om vi kan forebygge parkinsons gennem vores kost, og om man bør spise udvalgte fødevarer, der går under betegnelsen ‘brainfood’.
Alt dette og meget mere om forholdet mellem hjerne og mad kan du blive klogere på i det nyeste afsnit af Brainstorm.
\ Læs mere
\ Læs mere
\ Kilder
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm (Nyeste version)
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.