Det er svært at tabe sig. Og måske endnu sværere at holde vægten nede, hvis det først er lykkedes at smide de ekstra kilo.
Men hvorfor er det egentlig så svært at tabe sig? Er det ikke bare et spørgsmål om at forbrænde mere energi, end man indtager?
Det forsøger Jais Baggestrøm, podcastredaktør på Videnskab.dk, at få svar på i tredje afsnit af Vidensselskabet.
Med som gæst er Christoffer Clemmensen, der er lektor og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
\ Forskerzonen
Denne podcast er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.
Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Biologiske forsvarsmekanismer modarbejder vægttab
Evolutionært set har menneskets vigtigste evner været at skaffe næring og reproducere sig. Disse to vigtige evner er blevet understøttet af en evne til at opretholde ens kropsvægt.
»Det er derfor, det af kroppen opfattes som en akut krise, hvis man bare skipper et enkelt måltid,« siger Christoffer Clemmensen.
Det udløser en følelse af sult og et øget fokus på mad. Og det er særligt energistærke og smagsstærke fødevarer, som man får lyst til. Madvarer, der ofte er uhensigtsmæssige, når man forsøger at tabe sig.
»Det er dermed et system, der aktiveres for at beholde kropsvægten, selvom man egentlig har energi lagret i kroppen til at overleve i flere uger kun med adgang til vand,« siger Christoffer Clemmensen.
Hvordan taber man sig så?
For at tabe sig på en længere bane kræver det en livstilsændring. Modsat hvad man ser på forsiden af mange ugeblade, er midlertidige livstilsinterventioner som diæter og kure ikke nok.
»Alt videnskabelig evidens viser, at vi ikke kan tabe os med livstilsinterventioner. Typisk kan folk vedligeholde disse livstilsinterventioner i et par år. Men hvis man laver opfølgende studier fem til ti år senere, har størstedelen returneret til deres gamle kropsvægt igen,« siger Christoffer Clemmensen.
Derfor er det nødvendigt at skabe en miljøændring, hvor man får dårligere adgang til de fødevarer, som man har hang til at overspise. Fødevarer, der er kalorierige og har lav næringsværdi.
»Udfordringen er så at skabe en miljøforandring i en sådan grad, at det ikke er midlertidigt,« siger Christoffer Clemmensen.
Lyt til tredje afsnit af Vidensselskabet for at høre mere om udfordringer ved vægttab, og hvorfor fysisk aktivitet ikke hjælper.