Vægttab kan beskytte drenge med overvægt mod type 2-diabetes
Et nyt stort dansk studie viser, at overvægt i 7-årsalderen øger risikoen for type 2-diabetes i voksenlivet, men kun hvis overvægten fortsætter indtil puberteten eller senere.
børn fedme overvægt dreng pige træning BMI

Forebyggelse og behandling af overvægt i præpubertetsalderen kan reducere risikoen for senere at udvikle type 2-diabetes blandt den femtedel af danske drenge, der er overvægtige. (Foto: Shutterstock)

Forebyggelse og behandling af overvægt i præpubertetsalderen kan reducere risikoen for senere at udvikle type 2-diabetes blandt den femtedel af danske drenge, der er overvægtige. (Foto: Shutterstock)

Et nyt stort dansk studie viser, at overvægt i 7-årsalderen øger risikoen for type 2-diabetes i voksenlivet, men kun hvis overvægten fortsætter indtil puberteten eller senere.

Det er velkendt, at overvægt i barndommen øger risikoen for type 2-diabetes senere i livet. Vi har tidligere vist, at børn, der vejer blot et par kilo for meget, har en stærkt forøget risiko for type 2-diabetes som voksne. Denne risiko er mere udtalt hos piger end drenge.

Historien kort:
  • Overvægt blandt danske børn og voksne øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

  • Nyt dansk studie viser, at overvægtige, der taber sig inden puberteten og bevarer normalvægten indtil sessionsalderen, kan reducere deres forøgede risiko for type 2-diabetes.

  • Desuden viste studiet, at reduktion fra svær overvægt til overvægt fra barndom til voksenalder halverer den ellers stærkt forøgede risiko.

Det skrev vi om på Videnskab.dk i artiklen ’Forsker: Få kilo ekstra som barn kan give dig diabetes som voksen’.

I vores tidligere studie havde vi ikke information fra voksenlivet. Dengang fik vi derfor kritik for, at vi udelukkende fokuserede på barnets BMI og ikke koblede denne med information fra voksenlivet. 

Dermed kunne vi ikke vurdere, om vægttab hos børn med overvægt ind  en voksenalderen kan være med til at reducere den ellers forøgede risiko, de har for type 2-diabetes.

Tidligere studier har været for små til at kunne svare fyldestgørende på dette, og de har derfor ikke kunne undersøge, om blot en mindre reduktion i BMI kan reducere risikoen for type 2-diabetes.

Det har vi nu undersøgt.

Verdens største studie af sin slags

Med udgangspunkt i højde- og vægtmålinger fra københavnske skolelægejournaler og fra sessionsjournaler på 62.565 mænd, målt som 7-årige, 13-årige og ved session i 17-26-årsalderen, undersøgte jeg, i samarbejde med blandt andre lektor Jennifer L. Baker, ovenstående ubesvarede spørgsmål.

Mændene, der var født mellem 1939 og 1959, blev fulgt i Landspatientregistret. Vi identificerede 6.710 mænd, svarende til 10,7 procent af mændene, der som voksne havde fået en type 2-diabetes-diagnose.

Studiet er dermed det største af sin slags i verden, og det er netop publiceret i det særdeles anerkendte medicinske tidsskrift, the New England Journal of Medicine.

Reducerer risikoen for type 2-diabetes

Ligesom tidligere studier fandt vi en forøget risiko for type 2-diabetes i voksenalderen blandt drenge, der havde overvægt enten som 7-årige, som 13-årige eller ved session sammenlignet med normalvægtige mænd.

I vores studie viste vi, at drenge med overvægt, der normaliserer deres BMI inden puberteten og bevarer denne normalvægt indtil sessionsalderen, havde samme risiko for type 2-diabetes i alderen 30 til 60 år, som drenge med normalvægt fra 7-årsalderen til sessionsalderen.

Studiet viser altså, at overvægt i 7-årsalderen øger risikoen for type 2-diabetes i voksenlivet, men kun hvis overvægten fortsætter til puberteten eller senere i livet.

Studiet viste også, at drenge, der har svær overvægt som 7-årige eller overvægt som 13-årige, har en gavnlig effekt af at normalisere deres BMI, før de når sessionsalderen. De kan ikke fuldstændig eliminere den forøgede risiko, men de kan reducere den kraftigt.

I tabellen nedenfor er der eksempler på, hvilket BMI der skal til for at være overvægtig og normalvægtig i 7- og 13-årsalderen. Men lad os tage to konkrete eksempler, der tydeliggør det:

En dreng på 7 år, der vejer 23 kg og er 1,22 meter høj, har et BMI på 23/1,22 = 15,4 kg/m2 og er normalvægtig. En dreng på 7 år, der vejer 28 kg og er 1,22 meter høj, har et BMI på 18,8 kg/m2 og er overvægtig. 

Overvægt i 13-årsalderen øger risikoen

De, der havde den største risiko, var de mænd, der havde overvægt både som 13-årige og som unge mænd. Og mænd, der havde overvægt som 7-årige, 13-årige og som unge mænd, havde omtrent samme risiko.

Begge grupper havde fire gange øget risiko for at få type 2-diabetes i alderen 30 til 60 år sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre.

Flere får type 2-diabetes
  • I Danmark er antallet af personer med diabetes fordoblet på 10 år fra 2002 til 2012, hvor 290.000 danskere var diagnosticeret med type 2-diabetes.

  • Type 2-diabetes opstår, når kroppens produktion af hormonet insulin af forskellige årsager ikke længere er tilstrækkelig til at regulere blodsukkeret.

  • Sygdommen er forbundet med alvorlige helbredsmæssige komplikationer og samfunds-økonomiske konsekvenser.

Mænd, som kun havde overvægt ved session, havde tre gange øget risiko for type 2-diabetes sammenlignet med mænd med normalvægt ved alle aldre. Overvægt ved 13-årsalderen øgede altså risikoen yderligere i forhold til den forøgede risiko ved overvægt ved session.

Selv mindre BMI-ændringer er relevante

Et fald i BMI fra 7-årsalderen til sessionsalderen var forbundet med en reduktion i risikoen for type 2-diabetes.

Selv dem, der havde svær overvægtig som 7-årige, kunne halvere deres risiko, hvis de reducerede BMI til at være i kategorien overvægt ved sessionsalderen, og hvis de fik BMI ned på normalt niveau, havde de ikke længere nogen forøget risiko.

Derimod var enhver stigning i BMI fra 7-årsalderen til sessionsalderen forbundet med en forøget risiko for type 2-diabetes i voksenalderen.

Vægttab er gavnligt uanset uddannelsesniveau

Generelt fandt vi en større risiko for type 2 diabetes blandt mænd med lavere uddannelsesniveau ved session. Men den forøgede risiko for type 2-diabetes, som vi fandt blandt mænd med overvægt, kunne ikke forklares af, at mændene i disse grupper havde et lavere uddannelsesniveau ved session. Desuden var vores resultater ikke forskellige for mænd med forskellige uddannelsesniveauer.

Det vil sige, at uanset om mændene lå i den nederste tredjedel eller øverste tredjedel i forhold til uddannelsesniveau ved session, kunne de alle reducere eller eliminere deres risiko for type 2-diabetes ved et vægttab inden puberteten.

Forebyggelse af overvægt blandt børn skal prioriteres

Samlet set peger disse resultater på, at overvægt omkring pubertet er en indikator for et mønster for vægtudviklingen, der er særligt betydningsfuldt for risikoen for type 2-diabetes.

Resultaterne peger dermed på, at forebyggelse og behandling af overvægt i præpubertetsalderen kan være med til at reducere den senere risiko for type 2-diabetes blandt børn i dag, hvor op mod 20 procent af børn har overvægt.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Resultaterne er meget opmuntrende, idet de viser, at det kan betale sig at gøre en indsats, og de understreger vigtigheden af forebyggelse og behandling af overvægt blandt børn.

Mere forskning blandt kvinder er nødvendig

Vores studier inkluderer kun mænd, da kvinder ikke bliver indkaldt til session. Næste skridt for os er at undersøge, om kvinder kan opnå samme gavnlige effekt ved en reduktion af BMI før puberteten.

Desuden skal vi forske mere i, om det samme gælder for andre overvægtsrelaterede sygdomme såsom hjertekarsygdom og slagtilfælde.

Derudover vil vi gerne undersøge, om det også kan betale sig at tabe sig, selvom man først når det som voksen.

Andre studier viser, at vægttab i voksenalderen forsinker udviklingen af type 2 diabetes. Vi forventer derfor, at et vægttab fra barndom til voksenalder også vil have en gavnlig effekt.

Studiet er finansieret af Den Europæiske Unions Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram (n° 633595, DynaHEALTH) og Det Europæiske Forskningsråd (FP7/2007-2013, ERC n° 281419).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk