Ugens podcast: Forskere skelner fup fra fakta i tre påstande om kost
Gør superfoods dig super sund, og er for meget kaffe og gluten usundt? Få svaret i ugens podcast.
sundhedsmyter kost påstande kaffe superfoods gluten

To forskere forsøger at dræbe falske kostmyter, der spreder sig på internettet. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

To forskere forsøger at dræbe falske kostmyter, der spreder sig på internettet. (Illustration: Mette Friis Mikkelsen)

Myter om kost og sundhed florerer i høj grad i medierne, og det kan være svært at skelne sandt fra falsk.

Derfor har Videnskab.dk i denne uges podcast valgt at invitere forskerne bag bogen '100 myter om fordøjelse og kost' til en snak om sund kost.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

»Vi vil gerne hjælpe folk til at forstå, hvad der er farligt, og at man faktisk kan leve sundt ved at spise nogle helt normale fødevarer, som man allerede spiser,« forklarer Sofie Ingdam Halkjær, der er ph.d.-studerende på Gastroenheden på Hvidovre Hospital og den ene forfatter bag bogen i podcasten.

Hun har sammen med sin kollega fra samme hospital – overlæge Andreas Munk Petersen – fået nok af de mange råd om kost, der ikke er baseret på konkret forskning.

»Jeg tror, det er rigtigt, at der er flere og flere myter, der spreder sig som en løbeild gennem internet og Facebook. Bare tænk på sådan noget som Wikipedia, der ligner et leksikon og et opslagsværk, men hvem som helst kan jo gå ind og skrive oplysninger i det her opslagsværk,« siger Andreas Munk Petersen, der også er klinisk lektor ved Københavns Universitet i podcasten.

De to forskere giver i podcasten blandt andet svar på, om for meget kaffe er usundt, om superfoods gør dig super sund, og om gluten er farligt.

Fåremenneske, ny sommerfugl og manipulerende dokumentarfilm

Udover viden om, hvilke kostråd der er værd af følge, og hvilke du bør se bort fra, giver Videnskab.dk’s nyhedsredaktør Jonas Salomonsen dig et overblik over de vigtigste nyheder i den forgangne uge.

På Videnskab.dk har forsiden især været præget af følgende tre historier, som du kan høre om i nyhedsoverblikket:

Følg med i næstes uges podcast, hvor vi tager fat på nye spændende emner og giver dig overblik over ugens bedste artikler. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk