Ugens podcast: Fordele og ulemper ved interventionsforskning
Lyt med, når Videnskab.dk giver dig overblik over ugens vigtigste nyheder og et indblik i fordele og ulemper ved interventionsforskning.
podcast interventionsforskning

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer. Interventionsforskning kaldes det. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer. Interventionsforskning kaldes det. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Hvordan forebygger vi, at unge på gymnasiale- og erhvervsuddannelser dropper ud på grund af hashmisbrug?

Og hvordan får vi dem, som er ramt af angst og depression, tilbage på arbejdsmarkedet?

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.

Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

Det forsøger forskere at give os svar på ved at måle på effekten af konkrete indsatser i samfundet.

Den type forskning hedder interventionsforskning.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

I denne uges podcast fører vores vært Jais Baggestrøm Koch os igennem fordele og ulemper ved interventionsforskning med hjælp fra en forsker på området og to af vores egne videnskabsjournalister.

»Den største fordel er, at man kan prøve at udlede, hvad der er effektivt i de her indsatser.«

»Det er en investering i viden, som kan hjælpe folk på den lange bane,« forklarer Anders Højen, der er lektor på Tryg Fondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet i podcasten.

Men der er også en række farer ved den meget konkrete interventionsforskning. Dem kan du blive klogere på, når du lytter med.

Læs mere i vores tema om interventionsforskning.

HPV-vaccine til drenge, raketter og zam zam-vand

Udover en indføring i fordele og ulemper ved interventionsforskning, giver nyhedsredaktør på Videnskab.dk, Jonas Salomonsen, dig også et overblik over de vigtigste nyheder på Videnskab.dk.

I denne uge har vi blandt andet skrevet om;

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk