Ugens podcast: Kan kvantekryptering holde hackere ude af din bankkonto?
Kvantecomputere er en bombe under fremtidens IT-sikkerhed. Vores bedste håb hedder kvantekryptering. Men er teknologien så sikker, som fysikerne påstår? Få svaret i ugens podcast.
I ugens podcast kan du bl.a. høre, hvordan det lyder, når en spækhugger taler engelsk. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

I ugens podcast kan du bl.a. høre, hvordan det lyder, når en spækhugger taler engelsk. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

I ugens podcast kan du bl.a. høre, hvordan det lyder, når en spækhugger taler engelsk. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Bankkonto, feriebilleder og private emails.

Hele vores liv ligger efterhånden i den digitale sky, og det er en stor udfordring at holde hackerne væk fra vores personfølsomme data.

De såkaldte kvantecomputere med overlegen regnekraft gør ikke problemet mindre.

Komplekse problemer kalder på komplekse løsninger – og i dette tilfælde hedder svaret kvantekryptering.

Men kan kvantekryptering holde hackerne på porten, eller vil de bare opfinde nye veje ind til din email- og bankkonto?

Videnskab.dk podcast 

Videnskab.dk udgiver en podcast om ugen.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Hør svaret, når postdoc fra intitut for fysik på DTU Christian Scheffmann Jacobsen forklarer, hvordan den komplicerede teknologi fungerer, og hvor sikker den er. 

Talende spækhuggere og godt nyt fra kræftfronten

Hvordan lyder det, når en spækhugger taler engelsk?

Det kan du høre med dine egne ører i ugens podcast, når nyhedsredaktør Jonas Salomonsen som altid gennemgår tre af ugens største historier. 

Du kan også høre om et opsigtsvækkende fund af et ældgammelt menneskefossil i en hule i Israel.

Forskere vurderer, at mennesket er intet mindre end 180.000 år gammelt – det er næsten 100.000 år ældre end de hidtil ældste fund uden for Afrika.

På den måde rykker fundet ved selve vores forståelse af menneskets udviklingshistorie. Hør, hvad forskerne ellers fandt i hulen, i ugens podcast. 

Og så er der endelig en god nyhed at gå på weekend på. Chancen for at overleve en kræftsygdom er nemlig steget markant i Danmark.

Det er konklusionen på et internationalt kæmpestudie, der har undersøgt 37,5 millioner patienter verden over.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk