De positive effekter af at kunne tale to sprog varer hele livet.
At tale to sprog udsætter nemlig symptomer på Alzheimers og andre demenssygdomme med op til fem år. Det viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Neurology.
»Vi påstår ikke, at tosprogethed på nogen som helst måde kan forhindre, at folk rammes af Alzheimers og andre demenssygdomme,« siger professor i kognitiv psykologi Fergus Craik fra Rotman Research Institute, som hører under Baycrest Center for Geriatric Care i Canada.
»Men det at være tosproget kan give hjernen et kognitivt overskudslager, som ser ud til at udsætte de første symptomer ganske længe,« siger professoren i en pressemeddelelse.
Hjernen kompenserer
Tosprogede, som rammes af Alzheimers, vil ligesom andre demenspatienter opleve, at hjernen uigenkaldeligt forfalder.
Forskerne fandt ud af, at de tosprogede i gennemsnit var blevet diagnosticeret 4,3 år senere end etsprogede patienter. Desuden havde de deres første symptomer fem år efter de etsprogede.
De tosprogedes hjerner ser ud til at have kompenserende evner. Symptomerne holdes ifølge forskerne tilbage længere, selv om nervecellerne svækkes af amyloid plak og andre skader.
Symptomer kan være hukommelsesproblemer, omtågethed, samt vanskeligheder med problemløsning og planlægning. Det nye studie omfattede 211 patienter.
Har brug for mere viden
»Vi har brug for mere viden om, hvordan tosprogethed ændrer menneskets kognitive evner, særligt når det har betydning for patientbehandlingen,« siger professor Ellen Bialystok ved York University. Hun er også tilknyttet Rotman Research Institute.
»Resultaterne er særligt vigtige for multikulturelle samfund som det canadiske, hvor tosprogethed er udbredt i befolkningen,« siger hun.
Baggrunden for det nye studie er tidligere resultater, som Bialystock og kolleger er kommet frem til.
Et stort studie fra 2005 viste for eksempel, at både børn, unge, voksne og ældre, som bruger to sprog dagligt, præsterer hurtigere end etsprogede i opgaver, som kræver selektiv opmærksomhed.
Stærkeste hidtil
I det nye studie har forskerne bekræftet resultater, som blev præsenteret i 2007.
Dengang undersøgte Bialystok og kolleger journalerne hos 184 patienter, som formodedes at have Alzheimer eller en anden form for demens. De fandt ud af, tosprogede oplevede symptomer på sygdommene fire år senere end etsprogede.
Lederen af Baycrests neurologiske afdeling, Morris Freedman, mener, at resultaterne er vigtige.
»Selv om megen forskning fokuserer på udviklingen af ny, mere effektiv medicin mod Alzheimers, findes der på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling, som kan udsætte symptomerne med op til fem år,« siger han.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm