TBE-virus findes måske ikke længere på Sjælland – men hold stadig øje med flåter!

Annonce:

TBE-virus, som bæres af flåter, er ikke blevet fundet på Sjælland i de sidste fem år. Derfor er virusset nu formentlig kun i flåter på Bornholm. Det skriver Statens Seruminstitut.

TBE (Tick Borne Encephalitis) forårsages af TBE-virus, som overføres via bid fra inficerede flåter. TBE kan give hjernebetændelse (meningitis). Sygdommen vil starte med feber og influenzasymptomer, som går over efter en til to uger. Hos omkring en tredjedel udvikler sygdommen sig til hjernebetændelse.

Fra 2013 til 2016 er kun 13 mennesker i Danmark blevet smittet med TBE, og de fleste af dem blev smittet i Sverige. Andre blev smittet i Østrig, Tjekkiet og Polen. Fire blev smittet på Bornholm.

I 2013 skrev Videnskab.dk i denne artikel, at TBE-virus var kommet til Sjælland, hvor det før kun havde været på Bornholm. Men nu tyder det altså på, at virusset er forsvundet fra Sjælland igen.

Borrelia (eller borreliose) er dog stadig udbredt i flåter over hele landet, og flåterne er stadig aktive i efterårsferien, så længe vejret er mere end 5 grader varmt. Derfor skal man være opmærksom efter en tur i efterårsskoven.

Borrelia kommer fra en bakterie, som lever i mange flåter. Infektion af bakterien kan føre til sygdom i nervesystemet og give nervelammelser. Det kan også føre til hjernebetændelse.

eh

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts