Flåter med TBE-virus har erobret Sjælland
Det er ikke længere kun bornholmerne, der via flåtbid risikerer at blive smittet med den centraleuropæiske hjernebetændelse, TBE. Virusset florerer nu også blandt flåter, der lever på Sjælland. Virusset i de to egne af Danmark har dog ikke samme ophav, afslører nyt dansk studie.

»Når vi kan finde inficerede flåter og flåt-nymfer flere år i træk, betyder det, at virusset har etableret sig i området. Det er så at sige blevet endemisk på Sjælland,« siger Anders Fomsgaard. (Foto: Colourbox)

»Når vi kan finde inficerede flåter og flåt-nymfer flere år i træk, betyder det, at virusset har etableret sig i området. Det er så at sige blevet endemisk på Sjælland,« siger Anders Fomsgaard. (Foto: Colourbox)

Det skovflåt-bårne virus, tick borne encephalitis (TBE), florerer nu ikke længere kun på Bornholm. Det bæres nu også permanent af flåter på Sjælland.

Det viser et nyt studie, som er gennemført af forskere ved Statens Serum Institut, og hvis resultater netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Emerging Infectious DIseases.

»Når vi kan finde inficerede flåter og flåt-nymfer flere år i træk, betyder det, at virusset har etableret sig i området. Det er så at sige blevet endemisk på Sjælland,« siger Anders Fomsgaard, der som afsnitsleder, overlæge og professor ved Virologisk Afdeling på Statens Serum Institut har haft det overordnede ansvar for studiet.

Mystisk alvorlig sygdom ramte skovarbejder

Anders Fomsgaard og hans kolleger rettede deres opmærksomhed mod TBE i 2009, da en skovarbejder, som arbejdede i det sjællandske Tokkekøb Hegn, blev svært syg. Han blev indlagt på hospitalet bevidstløs, med høj feber og lammelser.

Lægerne havde ingen idé om, hvad han fejlede, indtil de kom i tanker om, at en pædagog i skovbørnehaven 500 meter længere henne ad vejen året forinden havde haft et lignende sygdomsforløb.

Fakta

Da Rurhdistriktet – et gigantisk industriområde i Tyskland – kraftigt reducerede forureningen af omgivelserne i 60’erne, fik det den lokale gennemsnitstemperatur til at stige med en halv grad.

For os mennesker er det ubetydeligt lidt, men det giver TBE-virusset langt bedre muligheder for spredning.

Mange undersøgelser senere blev det klart, at begge var blevet smittet af TBE – et virus, man herhjemme ellers normalt kun har kendt på Bornholm, hvor det bliver overført af inficerede flåter.

Anders Fomsgaard og hans kolleger fra Statens Serum Institut besluttede sig for at undersøge, om det også var TBE fra sjællandske flåter, der havde inficeret de to ofre i Tokkekøb Hegn.

Fandt virus i flere af de indsamlede flåter

De flikkede nogle flåtnet sammen ved at hægte store stykker hvidt stof på et langt kosteskaf og kørte herefter ud i skovområdet, hvor de skiftevis viftede de hvide flag oppe mellem trækronerne eller trak dem hen over skovbunden.

Hjemme i laboratoriet testede forskerne de indsamlede kræ for TBE og fandt virus i flere af dem.

»Da vi gentog undersøgelsen et og to år efter og stadig genfandt virusset i tægernes afkom, nymferne, kunne vi fastslå, at der ikke var tale om et midlertidigt problem. Virusset var kommet for at blive,« siger Anders Fomsgaard og fortsætter:

Fakta

Virusset kan i princippet florere andre steder i Danmark, men man kan ikke sige det med sikkerhed, da det ikke systematisk er blevet undersøgt.

I et forsøg på at beskytte de mange tyskere, der hvert år drager til Danmark for at bo i sommerhus, har de tyske læger valgt at erklære hele Danmark endemisk.

»Og endda på et fint rekreativt område med offentlig grill og plads til telte lige ned til en fin sø.«

Kun få danskere er hidtil blevet syge

At TBE tilsyneladende er i gang med at sprede sig til flere egne af Danmark, fik forskerne til at frygte, at flere danskere er blevet smittet.

For at få en indikation af, om det er tilfældet, opstøvede og undersøgte Anders Fomsgaard og hans kolleger i 2009 alle blodprøver og hjernevæskeprøver fra danskere, som det seneste år var blevet indlagt med hjernebetændelse efter bid af flåter i Nordsjælland og undersøgt negativt for Borrelia, som skyldes en bakterie, der også kan give betændelse i hjernen.

Forskerne fandt dog kun to blodprøver, der rummede TBE-virus, hvoraf den ene var bornholmer, mens den anden var svensker. Ingen af de to var smittet på Sjælland, ræsonnerede man.

I 2010 gik forskerne så på jagt efter TBE-inficerede blandt flere hundrede danskere i Nordsjælland, der havde fået taget blodprøver, fordi de tilsyneladende var ramt af sommerinfluenza, som kan ligne første stadie af TBE-infektionen. Blandt dem fandt forskerne dog ingen tilfælde, hvis influenzalignende symptomer skyldtes TBE.

TBE udgør kun fare for særligt udsatte

Fakta

Metoden, som forskerne brugte til opsamling af flåter, kaldes ’flagging’.

Soldater, der boede på militærlejren i Tokkekøb Hegn, kom med mange muntre tilråb, da forskerne kom gående hen imod dem med deres store hvide ’flag’.

»Da man ikke har undersøgt systematisk for virusset, fordi man kun troede, at det var udbredt på Bornholm, skal vi være varsomme med at konkludere hårdt på vores data. Der er givet flere danskere, der er blevet smittet af virusset, end vi har kunnet finde, især da vi ved, at der er ca. 11 mildere smittede personer for hvert tilfælde af hjernebetændelse, og vi har jo opdaget foreløbig to tilfælde af TBE-hjernebetændelse der.«

»Det er dog heldigvis ikke alle, som smittes, der bliver syge. Men vores undersøgelser giver i hvert fald en indikation af, at det hidtil kun er få sjællændere, der er blevet inficeret,« siger Anders Fomsgaard. 

Selvom virusset har indtaget Sjælland, udgør det ikke en fare for de fleste danskere. Det er kun dem, der færdes jævnligt i skov og krat uden for stier i de berørte, nye endemiske områder, der skal være på vagt, og som ifølge Sundhedsstyrelsen bør vaccineres mod sygdommen. 

TBE spreder sig i Europa

At TBE har slået sig ned i flere egne af Danmark falder godt i tråd med, hvad man ser i resten af Europa. Flere studier dokumenterer, at virusset gennem det seneste årti har spredt sig sydpå fra Stockholm til Gøteborg og Sydsverige samt nordpå fra de centraleuropæiske skove i Østrig og Tjekkiet til Nordtyskland. 

Forskerne var nysgerrige efter at finde ud af, hvilken del af Europa, virusset i Tokkekøb hegn er kommet fra. For at finde ud af det, kortlagde de virussets genom og sammenholdt det med gensekvenser for alle de virus, man har fundet andre steder.

Fakta

TBE-virus giver typisk influenza-lignende symptomer, der varer nogle dage.

En tredjedel af de inficerede udvikler herefter tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser efter et symptomfrit interval på få dage til få uger.

Enkelte patienter kan få varige mentale eller neurologiske skader.

Da virus altid vil tilpasse sig til de dyr og det klima, der findes lokalt, vil der være små genetiske forskelle, som afslører, om virusset for eksempel kommer fra Bornholm, Sverige eller Tyskland.

»Vores undersøgelser afslører, at virusset i Tokkekøb Hegn og virusset fra Bornholm har forskelligt ophav. Det sjællandske virus stammer oprindeligt fra Sverige og Norge, mens virusset på Bornholm er kommet til os fra Finland,« siger Anders Fomsgaard.

Virussets muligheder for at sprede sig bliver bedre

Hvordan virusset er kommet hertil er uvist, men gættet er, at det kommer fra trækfugle, der undervejs på deres rejse har hvilet sig i de danske skove og som en tak har afleveret en inficeret flåt eller to. Men det har ikke altid været nok til, at virusset har kunnet sprede sig og finde sig til rette, pointerer Anders Fomsgaard.

Levevilkårene i skoven må også have blevet optimale til, at tægerne har kunnet formere sig.

Frygten er, at flåternes levevilkår – og dermed også virussets mulighed for at sprede sig – bliver bedre i takt med, at den menneskeskabte globale opvarmning sætter ind, og temperaturerne stiger.

»Det, der er mest afgørende for, om virusset spreder sig, er små forandringer i lokalområdet. Hvis der for eksempel er flere, som fordriver tiden med at samle svampe og bær i skoven, vil der være større risiko for spredning. Ligeledes vil der være forøget risiko i perioder, hvor der er museår eller sker en opblomstring i bestanden af hjorte, som er et af de dyr, flåterne helst vil hoppe på – du ved, hjorte kan jo bevæge sig over meget store afstande,« slutter Anders Fomsgaard. 

TBE kan ændre menneskers personlighed og adfærd

Folk, der bliver inficeret med TBE, dør sjældent af sygdommen – men virusset kan på det neurologiske plan ændre hjernen, så offeret aldrig bliver helt sig selv igen.

Sundhedsstyrelsen skønner, at der årligt optræder ét tilfælde af TBE per 30.000 indbyggere i de områder, hvor sygdommen findes. I det svenske Mälaren regner man med op til ca. ét tilfælde per 10.000 indbyggere.

På Bornholm rammes ca. 3-4 mennesker årligt af TBE encephalitis. Men i blodprøver fra bornholmske skovarbejdere har man påvist antistoffer mod TBE-virus hos helt op til 20 procent.

Tilstedeværelsen af antistoffer viser, at personerne har været smittet, selvom langt størstedelen af dem ikke mindes at have været syge.  Ca. 25 procent af TBE-smittede får ’sommerinfluenza’, hvoraf en fjerdel udvikler hjernebetændelse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk