Der går ikke mange dage mellem, at medierne lader os vide, hvor sundt det er at røre sig og få pulsen op. Motion gør, at vi i højere grad holder os slanke og raske.
Men kræver det egentlig, at man sveder for at smide kilo, spørger én af vores læsere.
»Jeg kunne godt tænke mig at vide, om man skal svede for at forbrænde fedt, eller om sveden bare er et biprodukt af træningen? Jeg spinner 3-4 gange om ugen, og jeg kan rigtig godt lide at springe i swimmingpoolen for at blive kølet af bagefter. Men er det godt for forbrændingen? Altså – skal man svede så lang tid som muligt, eller er det ligegyldigt for fedtforbrændingen?« spørger vores læser Uffe Larsen i en mail til Spørg Videnskaben.
Vi har givet det gode spørgsmål videre til to eksperter i træningsfysiologi, stofskifte og kroppens temperering.
»Hvor meget man sveder, og hvor meget man forbrænder har ikke direkte noget med hinanden at gøre,« konstaterer Lars Nybo, professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
»Den mængde fedt, man forbrænder, afhænger helt af, hvor lang tid man træner, og hvor intenst man træner, og så hvad man spiser før og efter. Derfor er det ligegyldigt, hvor lang tid man sveder efter en træning,« forklarer Lars Nybo.
Lars Nybo får opbakning af Steen Larsen, der er postdoc på Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet. Han forsker blandt andet i, hvordan fysisk aktivitet påvirker kroppens energiomsætning.
»Man sveder for at holde kroppen på en stabil temperatur, og når man afgiver sved og den fordamper, køler det huden ned og dermed også resten af kroppen. Men man forbrænder ikke mere, når man sveder. De to ting har ikke umiddelbart noget med hinanden at gøre,« siger Steen Larsen.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Et koldt bad ændrer intet
Det kræver stort set ingen energi for kroppen at udskille sved og nedkøle kroppen selv. Det er derfor nærmest ubetydeligt, om man køler sig med et koldt bad eller en tur i svømmepoolen efter træning, vurderer Lars Nybo.
»Hvis der overhovedet er en forskel, er den forvindende lille. Man forbruger typisk 3-4.000 kilojoule energi på en spinningtime eller en 10 kilometers løbetur, og forbruget kan måske blive nedsat med nogle få kilojoule, hvis man køler kroppen ned bagefter med en tur i svømmepoolen. Det er altså ikke noget, der gør en egentlig forskel,« siger Lars Nybo.
Tværtimod kan man faktisk ende med at bruge lidt mere energi på en tur i poolen, vurderer Steen Larsen.
»Kroppen skal bruge energi for at holde sig varm. Så hvis man ender med at køle kroppen så meget ned i poolen, at den skal sætte forbrændingen op for at holde temperaturen stabil, så ender man faktisk med at bruge mere energi, end man ellers ville have gjort,« siger Steen Larsen.
Studier viser, at hvis man køler sig ned med 10-15 grader ‘varmt’ vand i 30 minutter, så øger man sin forbrænding.
LÆS OGSÅ: Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?
Man forbrænder ikke mere i varme træningsrum
Du tror måske, at det er mere effektivt at træne i et varmt lokale. Men det er faktisk heller ikke tilfældet.
»Man forbrænder ikke mere fedt på at løbe 10 kilometer i 25 graders varme, end man gør ved at løbe 10 kilometer hen over Indlandsisen. Faktisk kan man måske forbrænde mere fedt ved at løbe i kulde, da man måske kan have sværere ved at holde varmen, og kroppen derfor har brug for at sætte forbrændingen op,« siger Lars Nybo.
»Men som udgangspunkt bruger man den samme energi i kolde omgivelser som i varme omgivelser. Også selvom man sveder langt mere i varme omgivelser.«
Træningsform påvirker din fedtforbrænding
Hvis man ønsker at forbrænde fedt, så kan man i stedet overveje sin træningsform.
»Det lader til, at en højintensiv træningsgang i højere grad øger stofskiftet 24 timer efter træningen end en normal udholdenhedstræning. Men da selve højintensitetstræningen ikke er så langvarig, forbrændes der under træningen ikke så meget energi som ved normal udholdenhedstræning. Man mangler stadigvæk langvarige studier, der viser, hvilken træningsform man taber sig mest med,« siger Steen Larsen og fortsætter:
»Intensiteten har stor betydning for, hvad man forbrænder. Ved lave intensiteter forbrænder man meget fedt i forhold til kulhydrater. Man træner sin krop til at bruge fedt som energikilde. Derudover kan man selvfølgelig overveje, hvad man spiser, og hvor meget man spiser. Når kroppens kulhydratdepoter er tomme, så begynder den at forbrænde kroppens fedt.«
LÆS OGSÅ: Træning, der fjerner fedtet
Træningstype og madindtag er vigtigere end sved
Det er altså ikke sveden på panden, man skal tænke på, hvis man ønsker at forbrænde nogle ekstra gram fedt. Til gengæld skal man overveje, hvordan man træner, og hvad man spiser.
Vi takker de to forskere Lars Nybo og Steen Larsen for deres hjælp og håber, at Uffe Larsen har fået svar på sit spørgsmål. Som tak for det, sender vi ham en Spørg Videnskaben-T-shirt.
Skulle du ligge inde med et spørgsmål, som du gerne vil have videnskaben til at besvare, så send det til sv@videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?
LÆS OGSÅ: Mytedrab: Du kan ikke svede giftstoffer ud af kroppen