Silicon Valley vil indsætte chips i vores hjerner - skal du være bekymret?
Bliv klogere på kunstig intelligens i denne uges afsnit af Brainstorm, når Videnskab.dk’s hjernepodcast går Elon Musks nye hjernechip efter i sømmene.
kunstig intelligens Elon Musk cyborg hjernen hjernechip Neuralink chip kommunikation.

Hvis du går og tænker, at cyborgs er noget, der hører science fiction-film til, så tro om igen. Vores telefoner og computere er allerede forlængelser af vores hjerner, lyder det fra Elon Musk, der vil udvikle en hjernechip, som gør os i stand til at kommunikere med den digitale verden ved tankens kraft. (Foto: Shutterstock)

Hvis du går og tænker, at cyborgs er noget, der hører science fiction-film til, så tro om igen. Vores telefoner og computere er allerede forlængelser af vores hjerner, lyder det fra Elon Musk, der vil udvikle en hjernechip, som gør os i stand til at kommunikere med den digitale verden ved tankens kraft. (Foto: Shutterstock)

Måske kan du genkende frustrationen over, at det hurtigt kan sluge minutter - eller endda timer - når du skriver beskeder til familie, venner og kollegaer. 

Men ville du have lyst til at komme problemet til livs ved at få indopereret en chip i din hjerne, der gør, at du helt slipper for at bruge dine tommelfingre, når du kommunikerer digitalt?

Det håber den amerikanske forretningsmand, ingeniør og opfinder Elon Musk. Hans firma Neuralink i Silicon Valley, arbejder nemlig på at designe en hjernechip, der kan gøre din kommunikation med den digitale verden meget hurtigere.

Chippen skal i første omgang kunne styre din telefon og din computer blot ved at aflæse signaler i din hjerne - altså dine tanker. 

Elon Musk Neuralink hjernechip

Elon Musk har i tidens løb har været stifter, direktør og medejer af en række store, ofte højteknologiske virksomheder som Tesla Motors og SpaceX. (Foto: Steve Jurvetson/FlickrCC BY-SA)

I denne uges Brainstorm-afsnit går de to podcastværter, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch, i kødet på Elon Musks vision om at designe en hjernechip, der skal gøre os i stand til at styre vores computere og telefoner ved tankens kraft. 

Sammen med hjerneforsker Hartwig Siebner undersøger Asbjørn, hvor langt hjerneforskningen er med at læse og forstå hjernens signaler, om det overhovedet kan lade sig gøre via en chip, og sidst men ikke mindst, om det mon er noget, vi skal være bekymrede for.

Etikforsker Thomas Ploug kigger også opfindelsen efter i sømmene, når han vurderer, om det er etisk forsvarligt at udvikle sådan en chip.

Hør podcasten her eller i din podcast-app, hvor du skal søge på ‘Brainstorm’.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Forskere: Hjernechip har et kæmpe potentiale, men kan også være problematisk  

Hjerneforsker Hartwig Siebner, der er klinisk professor i præcisionsmedicin ved Hvidovre Hospital og leder af DRCMR (Danish Research Center for Magnetic Resonance), mener at hjernechippen har et kæmpe teknologisk potentiale og uddyber, hvor meget der faktisk allerede kan lade sig gøre i dag rent teknisk.  

Hjerneforskeren fortæller blandt andet, at vi i øjeblikket bruger en slags kunstig intelligens, der minder om Neuralinks hjernechip til patienter med bevægelseshandicap.

Samtidig kaster han sig ud i en fascinerende forklaring om, hvordan forskere i dag måler hjernens aktivitet, og hvor meget man i det hele taget kan forstå ud fra sådan nogle målinger.  

Etikforsker Thomas Ploug, der er professor på Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet og Centre for Applied Ethics and Philosophy of Science på Aalborg Universitet, angriber emnet fra en helt anden vinkel. 

For i denne episode af Brainstorm fortæller han om, hvilke overvejelser der er vigtige at gøre sig, inden man udbreder en hjernechip og gør den til allemandseje.

Her kommer han blandt andet ind på retten til privatliv og de risici, der vil være forbundet med at få indopereret en hjernechip.   

Hvis du ligesom de to podcastværter, Jais og Asbjørn, sidder tilbage og føler dig en lille smule bekymret over, om chippen kan blive udnyttet af forretningsmænd, der vil have indsigt i vores hjerner for at tjene penge, eller en diktator, der vil bruge chippen som et popaganda-medie, skal du blot give denne uges Brainstorm-episode et lyt.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk