Det er normalt, at det er varmt, ja endog meget varmt, i Sydfrankrig i juli måned. Uheldigvis for rytterne i Touren falder tidspunktet sammen med den periode, hvor løbet afvikles.
Selvom man til en vis grad kan tilvænne sig varmen, som beskrevet i en tidligere Forskerzonen-Tour-artikel, trætter varmen generelt rytterne. Ligesom du måske kender det fra dig selv.
Det skyldes blandt andet, at varmen belaster termoreguleringen, hvilket påvirker hjertekredsløbssystemet, hjernefunktionen, lungeventilationen og energiomsætningen i musklerne.
Varmen tærer på både krop og psyke
Emnet er beskrevet i en oversigtsartikel fra 2014. Her beskrives det, at akut udsættelse for varme blandt andet medfører træthed i centralnervesystemet med psykologiske udfordringer til følge.
Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Det kan resultere i, at man i sidste ende præsterer dårligere.
De psykologiske udfordringer kan blandt andet omfatte en forringelse af humøret og en reduktion af smertetærsklen.
Forskerne sammenstillede også 11 studier og kom frem til, at en akut stigning på ca. 20 grader i omgivelserne medfører en ca. 11 procent reduktion af den maksimale iltoptagelse, som afspejler konditionen.
Det er en væsentlig forringelse, som ikke kan undgå at påvirke en cykelrytters udholdenhed.
Varmeudfordringen er forskellig fra rytter til rytter
Man kunne måske tro, at alt dette ikke spiller så stor en rolle, når samtlige ryttere som bekendt er udsat for det samme vejr.
Men her skal man huske på, at rytterne ikke responderer ens på de påvirkninger, de udsættes for. Der vil med andre ord være tale om store individuelle forskelle.
Nogle ryttere vil stort set ikke være påvirket af at skulle cykle i meget varme omgivelser, mens andre ryttere vil være meget plaget af præcis det samme.
LÆS OGSÅ: Sådan kan rytterne vænne sig til varmen
LÆS OGSÅ: Du skal være ekstremt udholdende for at gennemføre Tour de France