P-piller kan gøre det vanskeligere at tolke andres følelser
»Det er vigtigt for kvinder at vide, at p-piller kan ændre deres adfærd,« siger norsk forsker.
Hormoner p-piller påvirkning partnervalg seksuelt attraktiv søvnkvalitet REm-søvn menstruationscyklus sex ansigtsudtryk tolkning aflæse hormonel prævention hormonpræparater

P-piller ændrer kvinders evne til tolke andre menneskers følelser, indikerer nyt tysk studie. (Foto: Shutterstock)

P-piller ændrer kvinders evne til tolke andre menneskers følelser, indikerer nyt tysk studie. (Foto: Shutterstock)

Kvinder, som tog p-piller, var mindre gode til at ramme rigtigt, når de skulle genkende andre menneskers komplekse følelser, end de øvrige forsøgsdeltagere, ifølge et nyt tysk studie.

Deltagerne i studiet var 95 sunde og raske kvinder, der var mellem 18 og 35 år.

Kvinderne, som blev fremvist billeder af 36 forskellige menneskers ansigtsudtryk, skulle registrere, hvad personerne følte.

Forsøgsdeltagerne, som tog p-piller, havde en træfsikkerhed, der var 10 procent lavere end kvinder, der ikke tog p-piller, uafhængigt af hvor de var i menstruationscyklussen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Neuroscience.

Ændrer valg af partner

Studiet slutter sig til rækken af studier, som har vist, at brugen af p-piller ændrer kvindernes evne til at tolke og vurdere andre mennesker.

Kvinder vælger en anden type partner, hvis de tager p-piller, i forhold til hvis de ikke gør, afslørede et studie for nogle år siden.

Kvinder, der tager p-piller, vælger partnere, som er intelligente og velhavende, fremfor seksuelt attraktive.

Det kan få konsekvenser på længere sigt. Disse kvinder oplever oftere lyst til at dyrke sex uden for ægteskabet samt en øget utilfredshed med sexlivet.

Mindre lyst til sex er også en vigtig bivirkning af p-piller.

LÆS OGSÅ: P-piller påvirker partnervalg

»Godt at forske med mennesker«

Forskning.no, videnskab.dk's norske søstersite, har fået adfærdsbiologen Gine Roll Skjærvø fra Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, NTNU, til at se på det nye studie.

Hun synes, det er godt, at der bliver foretaget studier med mennesker og ikke kun i laboratorier.

»Det er godt, at der forskes i, hvilken effekt hormonel prævention har på kvinders psykologi og adfærd, og ikke kun på hvordan hormonerne fungerer rent biokemisk,« siger forskeren.

Gine Roll Skjærvø har kendskab til et samlestudie på feltet, som har vist, at kvinders evne til at vurdere andres vrede, glæde, frygt og lignende bliver påvirket af p-piller.

Selv om studierne er bygget op lidt forskelligt, viser de lignede tendenser. 

»Det, som er nyt i dette studie, er, at de har brugt billeder af ansigter med mere subtile udtryk, hvor det ikke er så let at se, hvad personen føler,« forklarer Gine Roll Skjærvø.

På billederne blev de afbildede følelser udelukkede udtrykt i området omkring øjnene, og deltagerne skulle så afgøre, hvilken følelse der var tale om, så hurtigt de kunne.

Skyldes hormoner

»Det er en kendt sag, at kvinder er mere følsomme, når de tolker, hvordan andre har det, når østrogen og progesteron-udskillelsen er på sit højeste,« siger Gine Roll Skjærvø.

P-pillerne fjerner disse udsving, understreger hun.

Men måske var de naturlige svingninger evolutionært set en fordel - og måske er de det stadig.

Det er vigtigt for etableringen samt opretholdelsen af forholdet til andre mennesker, at vi kan læse andres følelser.

Det er afgørende for socialt samarbejde og for at undgå konflikter, at vi kan tolke hinanden.

Også i omsorgen for små børn er det vigtigt, at moren er i stand til at læse barnets følelser, og i vores evolutionære historie har kvinden jo hovedsaglig haft ansvaret for omsorgen for små børn, siger hun.

Målte ikke hormonniveauet

Men Gine Roll Skjærvø mener, at det tyske studie er plaget af visse metodiske svagheder.

»Svagheden er, at de kun har benyttet et spørgeskema til at spørge kvinderne, hvor de er i  menstruationscyklussen. Men det er ikke alle kvinder, som registrerer eller nøjagtigt husker, hvornår de sidst fik menstruation,« påpeger hun.

Gine Roll Skjærvø mener, at det er en metodisk svaghed, at forskerne ikke målte hormonniveauet blandt de kvinder, som ikke tog p-piller.

LÆS OGSÅ: P-pillen forandrede kvinders liv for altid

P-piller påvirker søvnen

Hormoner styrer meget af vores adfærd, og Gine Roll Skjærvø mener derfor, at det kan være meget interessant at granske, hvordan p-piller påvirker vores adfærd.

For lidt eller dårlig søvn fører ikke bare til et svækket helbred. Vi ved for eksempel, at søvn også påvirker vores evne til at læse andres ansigtsudtryk.

»En dårlig nats søvn gør, at vi læser andres udtryk dårligere,« fortæller forskeren.

»Tidligere studier har vist, at reduceret REM-søvn, hvor vi oplever de særligt livagtige drømme, gør, at vi læser ansigter dårligere. Det er tankevækkende, at p-piller gør, at man får mindre REM-søvn,« siger Gine Roll Skjærvø.

Hun mener, at den mindskede søvnkvalitet kan forklare, at kvinder, som tager p-piller, er dårligere til at læse andres ansigtsudtryk i forbindelse med det nye studie.

Kan ændre adfærd

Gine Roll Skjærvø mener, at det er vigtigt, at kvinder ved, at brugen af hormonpræparater kan ændre deres adfærd.

»Så kan de selv tage en beslutning, om de vil bruge dem eller ej,« siger hun.

Det er helt afgørende, at vi får børn med et godt helbred. Gine Roll Skjærvø har længe overvejet at undersøge, om præventionsbrug i forbindelse med partnervalget kan have betydning for helbredet for de børn, vi får.

»Hvis det valg, vi foretager, om hvem der bliver far til vores børn, bliver forkludret af hormoner, er det i det mindste godt at vide det på forhånd.«

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Registrering af befolkningen har ført til vigtig viden om p-piller

LÆS OGSÅ: Reproduktionsforsker: Derfor skal vi have p-piller til mænd

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk