Reproduktionsforsker: Derfor skal vi have p-piller til mænd
Det er på tide, at vi får udviklet præventionsmidler til mænd, siger reproduktionsforsker i en Ted-Talk.

I denne Ted-Talk fortæller professor og reproduktionsforsker, John Amory, om udviklingen af en slags p-piller til mænd. (Video: Youtube.com)

I denne Ted-Talk fortæller professor og reproduktionsforsker, John Amory, om udviklingen af en slags p-piller til mænd. (Video: Youtube.com)

Hormonspiral, kobberspiral, p-stav, p-piller, p-plaster og p-ring. For kvinder er listen med præventionsmidler lang, men for mænd stopper den efter kondomer eller den mere radikale sterilisering.

Men det bør der laves om på, mener John Amory, der er professor i medicin på University of Washington og forsker i reproduktion.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Vi har brug for flere præventionsmidler til mænd, så »prævention ikke bare er kvindens problem, og fordi det kan nedsætte abort og uønskede graviditeter,« siger han i en Ted-Talk fra 2018.

Halvdelen af alle graviditeter i USA, mere tre millioner, er ifølge John Amory utilsigtede, og én million kvinder vælger hvert år at abortere.

Fakta om sæd

»Mænd producerer 1.000 sædceller i sekundet«.

Kilde: Professor John Amory

Det er forskernes håb, at en slags p-pille til mænd kan mindske antallet af uønskede graviditeter og abort.

To metoder til at lave mandlig prævention

Hidtil har forskningen i mandlig prævention forsøgt at nedsætte antallet af sædceller gennem hormoner. Men langt fra alle mænd reagerer på denne type behandling, fortæller John Amory.

Derfor undersøger han og kolleger lige nu to metoder, der kan muliggøre prævention til mænd uden brug af hormoner:

»Èn mulighed er at udvikle en måde at få sædceller til ikke at ville binde sig til æggene på. En anden er, at stoppe sædproduktionen helt,« forklarer John Amory i videoen.

Begge metoder er svære, men forskerne er nu nået et stykke med den sidstnævnte, hvor de har opdaget, at man ved at bremse niveauet af A-vitamin i testiklerne, samtidig bremser sædproduktionen.

Det er desuden tanken, at man i fremtiden skal kunne lave hjemmetests på mobilen, hvor man kan tjekke, hvor højt ens antal af sædceller er og derfra vurdere, om det er sikkert at have sex.

Dog er der stadig et stykke vej, før vi ser en helt færdig 'p-pille' til mænd. Du kan se mere om John Amorys forskning i videoen eller i dette studie.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum. ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk