P-piller påvirker partnervalg
Kvinder på p-piller vælger mænd, der er rige og intelligente over mænd, de finder seksuelt tiltrækkende. Forklaringen findes i hormonerne, viser ny forskning.

Kvinder på p-piller er mere tilbøjelige til at vælge mænd, som bliver solide familiefædre, mens kvinder uden p-piller i kroppen foretrækker mere seksuelt tiltrækkende mænd, lyder det fra engelske forskere. (Foto: Colourbox)

Kvinder på p-piller er mere tilbøjelige til at vælge mænd, som bliver solide familiefædre, mens kvinder uden p-piller i kroppen foretrækker mere seksuelt tiltrækkende mænd, lyder det fra engelske forskere. (Foto: Colourbox)

 

Den almindelige type p-piller forhindrer ægløsning ved at påvirke mængden af østrogen og andre hormoner i blodet.

Det er netop disse hormoner, der påvirker kvindens partnervalg, viser britisk forskning, der netop er offentliggjort i det ansete tidsskrift Proceedings of the Royal Society B. 

Uden p-piller øges hormonniveauet kraftigt under ægløsningen. Det fører til, at kvinden helst vælger seksuelt attraktive mænd.

P-pillerne ændrer, hvilken duft kvinder tiltrækkes af

Duft er en vigtig del af den seksuelle tiltrækning, har tidligere forskning vist. Mænd med tiltrækkende duft har et immunsystem, som er forskellig fra kvindens eget. Dermed bliver deres eventuelle børn helgarderet i deres modstandskraft mod sygdomme.
 
Når kvinden er på p-piller, har hun mindre østrogen og andre hormoner i blodet. Derfor vælger hun hellere mænd med en duft, der minder om hendes eget immunsystem.

Familiemanden og elskeren

Valget får konsekvenser for forholdet senere, viser de nye forskningsresultater. 'P-pille-mændene' - som er valgt ud fra et mindre hensyn til det seksuelle - scorer højere på trofasthed, omsorgsevne og intelligens. Derimod er de mindre seksuelt tiltrækkende og tilfredsstillende.
 
Med andre ord: Denne mand er en god familiefar, mens manden, som er valgt under hormonpåvirkning af ægløsningen, i stedet er den store elsker.

'Familiemanden' og kvinden bliver sjældnere skilt

På trods af de seksuelle mangler går kvinderne ikke lige så ofte fra de stabile P-pillemænd, viser forskningsresultaterne. 
 
Ganske vist får hun oftere lyst til sex uden for ægteskabet, og misfornøjelsen med sexlivet tiltager med årene. Alligevel bliver disse par sjældnere separeret.
Men når det kom til brud, var det oftere kvinden, som tog initiativet, hvis forholdet blev etableret på p-piller.

Kaster lys over blind vinkel i forskningen

Menstruationscyklussen med ægløsning ved 14. dag. Læg mærke til den kraftige stigning i hormoner i blodet omkring ægløsningen. (Figur: Chris 73)

»Manglende sexlyst er en af de almindelige bivirkninger af p-piller,« oplyser Marius Johansen. Han er læge og medicinsk faglig ansvarlig i Sex og samfund, center for ung seksualitet i Oslo.

»Det er ikke forsket så meget i dette. P-pille-producenterne er naturligt nok heller ikke så optaget af at forske i denne slags medicinsk ufarlige, men alligevel vigtige bivirkninger,« siger han.

 

Fejlkilder i undersøgelsen

De britiske forskere understreger, at resultaterne ikke nødvendigvis betyder, at kvinder i praksis vælger andre mænd, bare fordi de i en spørgeundersøgelse har svaret forskelligt på, hvilken slags mænd de foretrækker, og hvordan deres forhold har fungeret.
 
Hovedparten af kvinderne i undersøgelsen kom fra USA, Tjekkiet og Slovakiet, mens mindre grupper kom fra Storbritannien og Canada.
 
1.514 af kvinderne brugte ikke p-piller, da de mødte deres partner, mens 1.005 brugte p-piller.
 
Kun de, der brugte den almindelige kombinationsform for p-piller, blev taget med i undersøgelsen. Disse p-piller indeholder både østrogen og et gestagen, almindeligvis progesteron. Rene gestagenpiller blev udelukket, bl.a. fordi de ikke altid forhindrer ægløsning eller dæmper hormonniveauet i blodet på samme måde.
 
© forskning.no. Oversat af Mette Damsgaard

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk