P-piller påvirker partnervalg
Kvinder på p-piller vælger mænd, der er rige og intelligente over mænd, de finder seksuelt tiltrækkende. Forklaringen findes i hormonerne, viser ny forskning.

Kvinder på p-piller er mere tilbøjelige til at vælge mænd, som bliver solide familiefædre, mens kvinder uden p-piller i kroppen foretrækker mere seksuelt tiltrækkende mænd, lyder det fra engelske forskere. (Foto: Colourbox)

Kvinder på p-piller er mere tilbøjelige til at vælge mænd, som bliver solide familiefædre, mens kvinder uden p-piller i kroppen foretrækker mere seksuelt tiltrækkende mænd, lyder det fra engelske forskere. (Foto: Colourbox)

 

Den almindelige type p-piller forhindrer ægløsning ved at påvirke mængden af østrogen og andre hormoner i blodet.

Det er netop disse hormoner, der påvirker kvindens partnervalg, viser britisk forskning, der netop er offentliggjort i det ansete tidsskrift Proceedings of the Royal Society B. 

Uden p-piller øges hormonniveauet kraftigt under ægløsningen. Det fører til, at kvinden helst vælger seksuelt attraktive mænd.

P-pillerne ændrer, hvilken duft kvinder tiltrækkes af

Duft er en vigtig del af den seksuelle tiltrækning, har tidligere forskning vist. Mænd med tiltrækkende duft har et immunsystem, som er forskellig fra kvindens eget. Dermed bliver deres eventuelle børn helgarderet i deres modstandskraft mod sygdomme.
 
Når kvinden er på p-piller, har hun mindre østrogen og andre hormoner i blodet. Derfor vælger hun hellere mænd med en duft, der minder om hendes eget immunsystem.

Familiemanden og elskeren

Valget får konsekvenser for forholdet senere, viser de nye forskningsresultater. 'P-pille-mændene' - som er valgt ud fra et mindre hensyn til det seksuelle - scorer højere på trofasthed, omsorgsevne og intelligens. Derimod er de mindre seksuelt tiltrækkende og tilfredsstillende.
 
Med andre ord: Denne mand er en god familiefar, mens manden, som er valgt under hormonpåvirkning af ægløsningen, i stedet er den store elsker.

'Familiemanden' og kvinden bliver sjældnere skilt

På trods af de seksuelle mangler går kvinderne ikke lige så ofte fra de stabile P-pillemænd, viser forskningsresultaterne. 
 
Ganske vist får hun oftere lyst til sex uden for ægteskabet, og misfornøjelsen med sexlivet tiltager med årene. Alligevel bliver disse par sjældnere separeret.
Men når det kom til brud, var det oftere kvinden, som tog initiativet, hvis forholdet blev etableret på p-piller.

Kaster lys over blind vinkel i forskningen

Menstruationscyklussen med ægløsning ved 14. dag. Læg mærke til den kraftige stigning i hormoner i blodet omkring ægløsningen. (Figur: Chris 73)

»Manglende sexlyst er en af de almindelige bivirkninger af p-piller,« oplyser Marius Johansen. Han er læge og medicinsk faglig ansvarlig i Sex og samfund, center for ung seksualitet i Oslo.

»Det er ikke forsket så meget i dette. P-pille-producenterne er naturligt nok heller ikke så optaget af at forske i denne slags medicinsk ufarlige, men alligevel vigtige bivirkninger,« siger han.

 

Fejlkilder i undersøgelsen

De britiske forskere understreger, at resultaterne ikke nødvendigvis betyder, at kvinder i praksis vælger andre mænd, bare fordi de i en spørgeundersøgelse har svaret forskelligt på, hvilken slags mænd de foretrækker, og hvordan deres forhold har fungeret.
 
Hovedparten af kvinderne i undersøgelsen kom fra USA, Tjekkiet og Slovakiet, mens mindre grupper kom fra Storbritannien og Canada.
 
1.514 af kvinderne brugte ikke p-piller, da de mødte deres partner, mens 1.005 brugte p-piller.
 
Kun de, der brugte den almindelige kombinationsform for p-piller, blev taget med i undersøgelsen. Disse p-piller indeholder både østrogen og et gestagen, almindeligvis progesteron. Rene gestagenpiller blev udelukket, bl.a. fordi de ikke altid forhindrer ægløsning eller dæmper hormonniveauet i blodet på samme måde.
 
© forskning.no. Oversat af Mette Damsgaard

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.