Mytedrab: Du kan ikke svede giftstoffer ud af kroppen
BOGUDDRAG: Kan man selv træne sin sædkvalitet bedre? Og er det sandt, at en kronisk dårlig ryg skal trænes væk? Den type spørgsmål og myter forsøger to forskere at gøre os klogere på i bogen '100 myter om motion og vægttab'.
mytedrab motion detox

Det er en myte, at man kan svede gift- og affaldsstoffer ud af kroppen ved at træne hård eller gå i sauna. Sved består nemlig kun af vand og salt. (Foto: Shutterstock) 

Det er en myte, at man kan svede gift- og affaldsstoffer ud af kroppen ved at træne hård eller gå i sauna. Sved består nemlig kun af vand og salt. (Foto: Shutterstock) 

Selvom motion på recept er et relativt nyt begreb i sundhedsvæsenet, og på trods af at den videnskabelige dokumentation for en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og sundhed er relativt ny, så har der i årtusinder været en intuitiv forståelse af, at sundhed og bevægelse hænger sammen. 

Det dokumenteres bl.a. af det klassiske Hippokrates-citat: »En gåtur er den bedste medicin.« 

Fysisk aktivitet giver velvære og glæde og påvirker følelsen af angst, stress og koncentrationsevne i positiv retning. Motionerer man mindst to gange om ugen, halverer man risikoen for demens. Og vi begynder også at forstå, hvad der mere præcist sker i hjernen, når vi bevæger os.

Men en del forskning går faktisk ud på at bevise, om det, vi med vores snusfornuft, erfaring og intuition går rundt og tror, er rigtigt, også er det i videnskabelig forstand. 

100 myter om motion og vægttab

Artiklen er et boguddrag fra bogen '100 myter om motion og vægttab'.

Bogen er udgivet af FADLs Forlag, udkom 24. oktober 2016 og kan købes her.

I bogen afliver sundhedsforskerne Bente Klarlund Pedersen og Morten Zacho 100 myter om kost, fedme, motion og vægttab.

Artiklen er den sidste i rækken af en serie, hvor Videnskab.dk hver søndag har bragt udvalgte myter fra bogens seks kapitler. 

Sygdom og sundhed fylder meget i vores bevidsthed, og der er utallige råd og anbefalinger, både når det gælder forebyggelse og behandling. Og advarslerne og myterne er mange. Men er det rigtigt, at en kronisk dårlig ryg skal trænes væk? Og kan man virkelig træne sin sædkvalitet bedre? 

Falsk: Du kan svede giftstofferne ud

Affaldsstoffer eller giftstoffer i kroppen får skyld for fedtophobning, overvægt og alverdens symptomer og sygdomme. Vi får ikke at vide, hvad det er for en slags stoffer, men vi præsenteres for forskellige kure, der skal hjælpe os.

En metode er at svede giftstofferne ud, enten ved at gå i sauna eller ved at træne, så sveden drypper.

Men begrebet giftstoffer og behovet for udrensning af kroppen har ikke rod i naturvidenskaben. Vi har i nyere tid oplevet en detoxbølge, der bruger en terminologi, som tager udgangspunkt i afgiftning ved alkohol- eller stofmisbrug, men henvender sig til raske mennesker.

Man taler om detoxkure, der skal udrense affaldsstoffer fra kroppen. Sådanne kure er udtryk for en overdreven fokusering på kroppen, men med fokus på et rent indre: Tarmen skal udrenses, og kroppen skal afgiftes for de giftstoffer, der har hobet sig op. 

Detoxkure markedsføres typisk således: »Man behøver ikke nødvendigvis at være direkte syg for at have behov for en udrensende detoxkur.«

Eller: »Rigtig mange mennesker går rundt og har det smådårligt uden helt at kunne sætte fingeren på noget bestemt.« 

Kurene har ingen videnskabelig effekt

mytedrab motion detox

Ved mange detoxkure følger man en streng diæt, hvor man udelukker forskellige varianter af fødevarer på skift. Ifølge forskere har kroppen dog slet ikke behov for disse kure. (Foto: Shutterstock)

Hvis du ikke går rundt og har det dårligt, kan det ifølge detoxkurenes markedsføring være, fordi »du bevidst eller ubevidst har lært at leve med symptomer, der i virkeligheden er tegn på, at der er ubalance i kroppen.«

Normaltilstanden er flyttet. Vi er ikke længere som udgangspunkt raske, men potentielt syge.

Kurene, der skal skaffe os af med ophobede affaldsstoffer, kan have form som lange forløb med udelukkelse af først den ene og så den næste gruppe fødevarer. Andre kure er kortere, og diæten er strengere og kan have karakter af egentlig faste. Dertil kommer regulære tarmskylninger. Eller svedekure.

Vi benægter ikke, at der er mennesker, der føler, at de får det bedre af disse kure. Men videnskabeligt set er der hverken rationale eller dokumentation for effekten.

Kroppen renser sig selv for de stoffer, den ikke har brug for. Blodet bliver først og fremmest renset af leveren og nyrerne, men også tarmen, og kroppens kapacitet for denne proces er meget stor.

Sved renser ikke kroppen

De stoffer, vi ikke har brug for, ender som urin, afføring og udåndingsluft. Og det er fejlagtigt at tro, at sundhedsskadelige stoffer fra miljøet helt konkret kan skylles eller svedes ud af kroppen. Sveden består af vand og salte.

Og man renser ikke kroppen mere eller mindre for stoffer, man ikke har brug for, når man sveder meget eller lidt.

Ekstreme afgiftningskure er udtryk for en konstant søgen indad, og man kan ligefrem tale om religiøse over- og undertoner i visse dele af sundhedskulturen. Man er sin egen frelser, eller man har en sundhedsguru, der viser vejen og har svar på alt.

Vi må konstatere, at selv om ordene giftstoffer eller affaldsstoffer bruges igen og igen, er der ikke belæg for at se på menneskekroppen som en affaldstank, der skal renses og spules, eller hvor temperaturen skal skrues op, for at giftstoffer kan svedes ud kroppen.

Sandt: Kronisk dårlig ryg skal trænes væk         

Dårlig ryg er en folkesygdom, og lænderygbesvær er en af de hyppigste smertetilstande, der rammer 60 til 80 procent af alle voksne en eller flere gange gennem livet. Selv efter grundig og korrekt udredning kan der hos 70-80 procent af personer med lænderygbesvær ikke stilles en specifik diagnose.

Men hvad skal man stille op? Man skal i hvert fald ikke lytte til alle mulige råd om at aflaste ryggen.

En metaanalyse fra 2011, der omfattede 3.180 personer med rygsmerter og ledsmerter, konkluderer, at en bred vifte af ikke-superviserede træningsformer har god effekt på smerter.

Der er også et Cochrane-review fra 2010, som havde til formål at analysere, om fysisk træning har signifikant effekt på arbejdsevne, vurderet som reduktion af sygefravær. Analysen inkluderede 23 randomiserede, kontrollerede studier, der omfattede i alt 3.676 personer.

For personer med akutte rygsmerter havde træning ingen effekt på deres sygefravær. For personer med subakutte rygsmerter var resultaterne mindre klare, men for personer med kroniske rygsmerter var der en lille effekt af fysisk træning. 

Mytedrab motion træning

En stor del af befolkningen kommer på et tidspunkt til at opleve at have dårlig ryg. Og ved kroniske rygsmerter bør man forsøge fysisk træning, da det ofte har en gavnlig virkning. (Foto: Shutterstock)

Kognitiv terapi i tilgift til fysisk træning var ikke mere effektiv i forhold til sygefravær og smerter end fysisk træning alene.

Fysisk træning har markant effekt

En anden metaanalyse fra 2010 inkluderede udelukkende studier af patienter med non-akutte, non-specifkke lændesmerter. Analysen inkluderede 20 randomiserede, kontrollerede studier og fandt en signifikant effekt af fysisk træning i forhold til ingen træning.

Analysen konkluderede, at der for fysisk træning som intervention var moderat gode langtidseffekter på arbejdsevne, vurderet som sygefravær. Det var derimod ikke muligt at konkludere, hvilken træningstype der var den mest effektive.

Når det gælder de kroniske rygsmerter, bør man faktisk forsøge fysisk træning. Der er en sandhed bag udsagnet om, at det skal trænes væk.

Sandt: Man kan træne sin sædkvalitet

Man siger, at togdriften er det eneste, der er sværere at regulere end seksualdriften. Men det er nu heller ikke helt nemt at hitte rede i, hvad der regulerer sædkvaliteten, og hvordan det egentlig står til med den.

For nylig kom det frem, at de franske mænds sædkvalitet var dårlig, og der er angiveligt også problemer med den finske sæd. Finnerne har tidligere kunnet bryste sig af deres gode sædkvalitet, men nu er kvaliteten af den finske sæd faldet til danske niveauer.

Ifølge resultater fra professor Niels Erik Skakkebæk har det længe stået sløjt til med de danske mænds sædkvalitet. Der er tilsyneladende noget i vores miljø, der skader sæden, allerede mens drengebørnene endnu er ufødte.

mytedrab motion sex

Hvis man som mand vil sikre sig, at man har en sæd af høj kvalitet, når der skal præsteres på lagnerne, er det en god idé at motionere og spise sundt. (Foto: Shitterstock) 

I 2011 meddelte Sundhedsstyrelsen ganske vist, at lige præcis når det gjaldt sædkvaliteten, gik det faktisk meget godt eller i hvert fald ikke værre, end det havde gjort i ganske lang tid. Der hersker altså nogen uenighed på sædområdet.

Både for lidt og for meget motion påvirker sædkvaliteten

Men den enkelte mand kan vel egentlig ikke bruge det gennemsnitlige sædkvalitetstal til så meget.

Nej, han har brug for at vide, om der er noget, han selv kan gøre for at regulere sin sædkvalitet. Og det er der. Det viser sig, at mænd, der hænger ud foran fjernsynet mere end 20 timer om ugen, har ringere sædkvalitet end mænd, der slet ikke ser fjernsyn.

Til gengæld finder man, at mænd, der dyrker moderat til hårdere fysisk aktivitet 15 timer eller mere om ugen, har en bedre sædkvalitet end mænd, der er meget fysisk inaktive.

Andre studier har imidlertid vist, at mænd, der dyrker langdistanceelitesport, især løb og cykling med ekstreme mængder af højintens aktivitet, har risiko for nedsat sædkvalitet.

Der findes altså tilsyneladende en U-formet kurve, hvor både for lidt, men også ekstremt meget fysisk aktivitet kan påvirke sædkvaliteten i negativ retning.

Fed mad og cigaretter forringer sædkvaliteten

Et dansk studie viste, at mænd, der spiser meget mættet fedt, har dårlig sædkvalitet, og andre studier har vist, at overvægtige mænd, især mænd med tykke maver, har nedsat sædkvalitet. Men årsagsforholdene er ikke klare.

Andre studier peger på, at rygning forværrer sædkvaliteten, og at rygestop hos mænd øger chancerne for, at parret bliver gravide.

Det er i sagens natur alvorligt for vores arts overlevelse, hvis sædkvaliteten skades af faktorer i vores miljø. Men der er altså heldigvis en hel del, den enkelte mand kan gøre for at holde sin sæd sund.

Og det er faktisk korrekt, at man kan træne sin sædkvalitet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk