\ Læs mere
Myte: Kvinder skal træne med mange gentagelser og lette vægte
Idealet for, hvordan kvindekroppen skal se ud, ændrer sig over tid. De seneste årtier har kropsidealet for kvinder været stærkt influeret af drømmen om at ligne en fotomodel med lange, slanke arme og ben.
Samtidig har der også været en trend om, at man skal være sund og holde sig i form med træning.
Dette har drevet idéen om, at kvinders træning for alt i verden ikke må resultere i svulmende muskler, og for at undgå dette har anbefalingen været, at kvinder skal træne med lette vægte.
Men der er tale om en misforståelse af flere årsager.
- For det første har kvinder lige så meget glæde af at være stærke som mænd, både i forhold til hverdagens udfordringer med arbejde, hus, have, børn osv., men også i forhold til at præstere godt i sport og fritidsaktiviteter.
- For det andet er trænede muskler – i kontrast til hvad mange tror – kun en fordel i forhold til at opnå en feminin, velformet krop.
Kvinders højere fedtprocent vil næsten altid gøre, at musklerne ikke kommer til at se ekstreme ud, og da kvinder kun producerer minimale mængder af testosteron, har de sværere ved at opbygge muskelmasse end mænd, så der skal helt særlige omstændigheder til, for at en kvinde får store muskler. Men netop de trænede muskler under det naturlige fedtlag er det, der giver former på balder, lår, lægge, skuldre osv.

Der er derfor ingen grund til, at kvinder skal træne med relativt lettere vægte end mænd.
\ Læs mere
Myte: Børn må ikke lave vægttræning
På trods af at børn kan få lov til at træne næsten alle sportsgrene på højt niveau, har der i mange år hersket en idé om, at lige præcis styrketræning er usundt for børn.
Der har imidlertid aldrig været et reelt fysiologisk grundlag for denne antagelse, og den primære årsag til myten har nok været, at det i nogles øjne ganske enkelt ser forkert ud, når børn løfter håndvægte, vægtstænger eller bruger maskiner.
Myten kan næsten klandres for at have været skadelig i sig selv, for videnskabelige undersøgelser viser, at børn, der laver styrketræning, bliver både stærkere og sundere.
Specielt i lyset af den triste udvikling, hvor flere og flere børn bliver overvægtige og ikke får styrket deres motorik gennem andre idrætsgrene, kan styrketræning/fitness være en aktivitet, der passer godt til denne gruppe. Selv om man er overvægtig, kan man sagtens lære den teknik, der skal til for at udføre styrketræning sikkert, så man bliver stærk.
Som i alle andre idrætsgrene skal der være fokus på god instruktion og tilpasset træning. Er det opfyldt, må børn bestemt godt lave vægttræning. Børn skal ikke nødvendigvis dyrke struktureret styrketræning i fitnesscentre eller med vægte. Men nogle børn er ikke til fodbold. Og typisk er de tykke børn ikke til holdsport, men foretrækker at træne alene og udfordre sig selv.
Så ikke mindst når det gælder de overvægtige og/eller fysisk inaktive børn, er det vigtigt at understrege, at det er uendeligt meget bedre, at de kaster sig over styrketræningen, end at de slet ikke laver noget.
\ Læs mere
Myte: Elitetræning hæmmer børns vækst
Denne myte har især haft grobund i den observation, at i visse idrætsgrene forekommer elitebørn relativt små og sent udviklede. Det er faktisk meget svært ikke at få den tanke, når man f.eks. ser de små gymnastikpiger og -kvinder til OL og VM.
Man skal bare huske, at det er en kæmpe fordel at være lille i den type idræt, og at pigerne formentlig er udvalgt og nået så langt netop på grund af deres kropsstørrelse.

Forskere, der har kigget på fænomenet, kom frem til, at børnene allerede var mindre end gennemsnittet, længe før de begyndte til gymnastik.
Den hårde træning kan dog medføre, at børnene kommer senere i puberteten og dermed udskyder deres vækstspurt. Det bidrager yderligere til, at de ser små ud sammenlignet med deres jævnaldrende, der ikke træner så meget.
Videnskabelige undersøgelser viser dog, at disse idrætsbørn indhenter væksten og i sidste ende opnår præcis deres forventede, normale højde.
Undersøgelser af andre idrætsgrene som f.eks. fodbold, svømning, tennis og atletik peger i samme retning. Konklusionen er derfor, at idrætstræning på eliteniveau ikke hæmmer børns vækst, men i nogle tilfælde forsinker væksten lidt.