Kaffe gør din julefrokostbrandert værre
Kaffe gør dig ikke mere ædru, når du er fuld. Tværtimod øger den risikoen for, at du tager tvivlsomme beslutninger og dumme chancer, antyder ny forskning.

Kaffe gør dig ikke klar i hovedet, men kan tværtimod få dig til at være lidt mere grænsesøgende end ellers. Det antyder amerikanske forsøg på mus. (Foto: JordiDelgado)

Kaffe gør dig ikke klar i hovedet, men kan tværtimod få dig til at være lidt mere grænsesøgende end ellers. Det antyder amerikanske forsøg på mus. (Foto: JordiDelgado)

Overalt i landet er dagen i dag en af de helt store julefrokostdage. En ordentlig bunke heftige julefrokostbranderter er på vej, og nogle bliver i løbet aftenen nok lidt fuldere, end de lige havde regnet med.

I den situation vil mange måske håbe på kaffe som deres redningsmand. For man bliver da lidt mere skarp og ædru af kaffe, gør man ikke?

Nej, siger forskere fra Temple University i Philadelphia i USA. De har afprøvet effekten af koffein og alkohol på mus, og beskeden er klar. Koffein gør ikke musene ædru og værre endnu; det får dem til at tro, at de er mindre fulde, end de rent faktisk er.

Forsøgene viste, at koffein hverken fjernede de indlæringsproblemer, som alkoholen medførte, eller havde nogen gavnlig effekt på den risikobetonede og skadelige adfærd, som alkoholen havde sat turbo på.

I stedet kan kombinationen faktisk være farlig, siger en af forskerne bag undersøgelsen, psykolog Thomas Gould, der selv mener, at resultaterne godt kan overføres på mennesker.

»Folk, der kun har indtaget alkohol, og som føler sig trætte og berusede, er ofte mere tilbøjelige til at anerkende, at de er fulde. Omvendt kan folk, der har indtaget både alkohol og koffein, føle sig vågne og i stand til at håndtere potentielt farlige situationer som for eksempel spritkørsel,« siger ph.d. og lektor i psykologi Thomas Gould i en pressemeddelelse.

For stor tiltro til egne evner

Forskerne gav musene forskellige doser alkohol og kaffe hver for sig, samt kombinationer af de to, mens en gruppe kontrolmus kun fik en saltvandsopløsning. Musene fik alkoholdoser, der i menneskemålestok ville gøre folk berusede, mens koffeindosen svarede til mellem en og seks kopper kaffe.

Som forventet gjorde alkoholen musene mere afslappede, men mindre tilbøjelige til at undgå ubehagelige stimuli, ligesom den hæmmede indlæringsevnen.

Koffeinen gjorde musene mere anspændte, men hæmmede ligesom alkohol indlæringen samt evnen til at undgå ubehageligheder.

Når de to stoffer blev givet samtidig, blokerede alkoholen for koffeinens effekt på anspændtheden, men den negative effekt på indlæringen bestod. Således giver kombinationen af koffein og alkohol en afslappende, men opkvikkende effekt, samtidig med at man er endnu mindre tilbøjelig til at undgå farer.

Og den kombination vil altså gøre folk mere tilbøjelige til at tvivle på egen fuldskab og have for stor tiltro til deres generelle funktionsdygtighed, mener forskerne.

»På trods af de tiltalende aspekter ved at kunne holde sig vågen og drikke hele natten, peger alting altså i retning af, at kombinationen af koffein og alkohol kan være forbundet med alvorlige risici,« siger Thomas Gould.

Resultaterne af undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Behavioral Neuroscience.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.