»Jeg tror, at julefrokosterne betyder, at der sker langt flere ulykker og vold i decembers weekender end i resten af året.«
Det var påstanden fra én af os – Maja Thiele, professor og læge med speciale i alkohol-relaterede skader – under en julefrokostsamtale med en anden af os, Bjarke Viberg, nyudnævnt professor i traumatologi på Odense Universitetshospital (OUH).
Majas pessimisme fortsatte: »De frostglatte veje kombineret med alkohol må betyde flere skader. Vi får dårligere balance og langsommere reaktionsevne ved at indtage alkohol.«
Det var Bjarke bestemt ikke uenig i, men mindedes ikke, at det var voldsomt mere travlt i skadestuen i december.
»Tjaaa, når det er rigtig glat på fortove og veje, kan vi skam godt have mange skadestuebesøg. Alle os, som var på arbejde i skadestuen sidste år, husker, hvor travlt der var 28. december. Men bortset fra enkelte skøre dage plejer det da at være fredeligt nok. Der plejer at være god stemning og få brækkede arme og ben – også blandt dem som er fulde,« mente Bjarke.
En sådan kamp på meninger mellem to stålsatte og småbeduggede professorer måtte selvfølgelig ende i et væddemål. Væk med kryddersilden, tal på bordet!
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet og Region Hovedstaden.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Data bakker Bjarke op, men…
Vi tog derfor dagen derpå kontakt til den tredje skribent på dette indlæg, Jens Lauritsen, professor ved Ulykkes Analyse Gruppen. Han kunne levere data:
»Kigger vi på patienter mellem 18 og 60 år, har vi faktisk færre skader i decembers weekender i forhold til de foregående tre måneder.«
Og corona og nedlukninger kan ikke forklare det.
»Vi har set på 2019-tallene, altså før corona. Og der ser simpelthen ikke ud til at være hverken flere ulykker eller mere vold i december, nærmere omvendt,« kunne Jens fortælle.
Maja var pænt overrasket, men måtte jo bide sine ord i sig. Resultatet af to de to lægers julefrokost-diskussion blev altså et sæt julesokker til Bjarke.

Der er dog et vigtigt men. Ulykkerne og skaderne i tabellen ovenfor dækker langt bredere end alkohol & vold.
Ulykkes Analyse Gruppen mangler nemlig tal for alkohol, da den information ikke fremgår.
Der er faktisk ikke nogen gode studier, som indsamler oplysninger om fuldskab hos personer, som er kommet galt af sted.
Vi kan derfor ikke fuldstændig entydigt sige, at der sker færre alkoholrelaterede ulykker og mindre alkoholrelateret vold i december end i september-november.
Og dét er vi naturligvis ikke tilfredse med. Derfor er vi så småt begyndt at lægge planer for at føre vores diskussion videre i et nyt samarbejde omkring netop alkohol og skader, da det slet ikke er belyst godt nok.