Måske har du i festlige lag hørt eller selv ytret remsen: »Vin på øl gi’r glade føl! Øl på vin gi’r dumme svin..«?
De vise ord står på skuldrene af et andet gammelt husråd om, at man skal afholde sig fra at blande forskellige alkoholtyper, hvis man vil undgå at blive alt for stiv og få slemme tømmermænd.
Men er der videnskabeligt hold i påstanden – og hvad er årsagen i så fald?
Det har en gruppe danske forskere fra Statens Serum Institut nu undersøgt, skriver Politiken.
\ Læs mere
I studiet indgik 35 forsøgsdeltagere, som alle fik fri bar, men som ved lodtrækning blev delt op i to grupper:
- Deltagerne i den ene gruppe måtte kun drikke én slags alkohol efter eget valg hele aftenen – eksempelvis kun vin eller kun gin og tonic.
- I den anden gruppe fik deltagerne frit lejde til at blande alkoholtyper, som de lystede.
Dagen derpå blev deltagerne bedt om at indberette deres symptomer på tømmermænd, såsom hovedpine, kvalme, opkast og tørst.
Resultatet viste ifølge Politiken, at de deltagere, der havde blandet alkoholtyper, havde dobbelt så slemme tømmermænd som deltagerne, der kun havde indtaget samme type alkohol.
Hovedårsagen til det er dog ifølge studiet, at deltagerne i blandingsgruppen havde drukket langt mere alkohol (i gennemsnit 10,9 genstande) end deltagerne, der havde holdt sig til én type alkohol (5,7 genstande).
»Så det er ikke så overraskende, at blandingsgruppen fik flere tømmermænd. Konklusionen i studiet er derfor, at man drikker mere, når man blander, og dermed får flere tømmermænd,« siger Janne Tolstrup, professor i alkoholforebyggelse og medforfatter på studiet, til Politiken.
Hvorvidt det så gør en forskel, om man drikker ’øl på vin eller vin på øl’, har det nye studie ikke undersøgt, men Janne Tolstrup har i en tidligere artikel på Videnskab.dk udtalt, at det overordnet set ikke betyder noget:
»Det bliver jo alt sammen blandet nede i maven,« siger hun i artiklen, hvor hun også afdækker andre alkoholmyter. Blandt andet, hvorvidt det passer, at mørke alkoholer giver værre tømmermænd – og den holder faktisk i byretten.
Læs mere i artiklen: Ti myter om alkohol og tømmermænd.
Det nye studie er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Drugs, Habits and Social Policy.
\ Læs mere
dsk