Intens træning booster indlæring
Du bliver bedre til at huske kropslige moves, hvis du får pulsen op, lige efter du har øvet dig på dem. Det viser ny dansk forskning.

Det kræver meget træning at kunne ramme en fodbold lige i røven. Men du bliver bedre til at huske det perfekte spark, du har trænet, hvis du lige efter træningen giver den gas med intens, fysisk aktivitet. (Foto: Colourbox)

Det kræver meget træning at kunne ramme en fodbold lige i røven. Men du bliver bedre til at huske det perfekte spark, du har trænet, hvis du lige efter træningen giver den gas med intens, fysisk aktivitet. (Foto: Colourbox)

Så er der godt nyt til dem, der vil lære nye tricks på skateboardet. Eller som vil mestre det perfekte spark til fodbolden.

Din hjerne bliver bedre til at ’huske’ en bevægelse, hvis du lige efter din træning får pulsen op i ganske få minutter. Det viser ny dansk forskning fra Institut for Idræt ved Københavns Universitet.

»Laver man fysisk aktivitet – for eksempel intens cykling – efter man har tillært sig en motorisk opgave, bliver man bedre til at præstere den samme opgave igen syv dage senere,« fortæller Kasper Skriver, ph.d.-studerende ved Institut for Idræt, Københavns Universitet.

Øvede sig i at tegne figur på computerskærm

Forsøget, som førte til den opsigtsvækkende konklusion, involverede 48 unge mænd. De blev delt op i tre sammenlignelige grupper.

Alle 48 mænd fik til opgave at lære sig selv at tegne en meget enkel figur på en computerskærm. Derudover fik de alle en særlig opgave – afhængig af, hvilken gruppe de var i:

 1. Den første gruppe unge mænd skulle interval-træne på en kondicykel i et kvarter, lige før de øvede sig i bevægelsen på computerskærmen. På cyklen skulle de give den så meget gas, at de nåede op på 80-90 procent af deres maksimalpuls.
   
 2. Den anden gruppe intervaltrænede lige efter øvelsen på computerskærmen.
   
 3. Den tredje gruppe foretog sig intet andet end at lave øvelsen.

»Vi tog højde for mændenes alder, BMI og fysiske form – altså deres kondital. Det betød, at vi fik tre meget homogene grupper uden statistiske forskelle,« siger Kasper Skriver.

Motionen viser sin effekt efter en uge

Mændene blev i løbet af den efterfølgende uge bedt om at komme tilbage til laboratoriet og gentage øvelsen foran computerskærmen.

»Lige efter øvelsen kunne vi konstatere, at mændene i de tre grupper havde lært bevægelsen lige godt. Men der begyndte at vise sig en forskel, da de skulle gentage bevægelsen efter en time, et døgn og en uge.«

Det er lige meget, hvordan du får pulsen op, efter du har trænet et move. Du kan cykle, løbe eller sjippe - så længe du når op på 80-90 procent af din maksimal-puls, styrker det din kropslige hukommelse. (Foto: Colourbox)

»Særligt efter en uge kunne vi se en tydelig forskel på de tre grupper,« siger Kasper Skriver.

 • Får man pulsen op på 80-90 procent af sit maksimum, efter man har øvet sig på en bevægelse, husker man den 10 procent bedre efter en uge.
   
 • Får man pulsen op, før man har øvet sig på en bevægelse, husker man den 6 procent bedre efter en uge.

»Fordelene kan lyde minimale. Men man skal huske på, at det her bare er effekten af én intens træning af 15 minutters varighed.«

»Man kan få pulsen op på mange forskellige måder. Vi valgte en motionscykel, fordi alle deltagerne kunne cykle. Det er nemlig vigtigt, at der under motionen ikke sker en indlæring, som kan konkurrere med det, man gerne vil huske,« siger Kasper Skriver.

Kan hjælpe ved genoptræning

Ikke kun sportsfolk kan have glæde af de nye resultater.

»Vi mangler stadig en del forskning, men vi håber, at resultaterne kan hjælpe mennesker, der skal genoptrænes efter en ulykke eller et slagtilfælde. Eller børn med medfødt hjerneskade,« siger Kasper Skriver.

Det vil dog tage noget tid, før forskerne kan lave en guide til, hvordan vi kan bruge resultaterne helt konkret. Forskerne er nemlig ikke engang klar over, hvorfor den intense træning booster indlæringen af motoriske færdigheder.

Forskerne har under forsøget løbende taget blodprøver fra de medvirkende. Nu skal de til at analysere på, om kroppen under den intense motion producerede stoffer, der gjorde det lettere at lære noget nyt. Hvis det er tilfældet, skal de arbejde videre med opdagelsen.

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Plos One

Motion booster også boglig hukommelse

Forskning fra andre forskere viser, at motion faktisk også gavner din evne til at huske lange talrækker og navne på hovedstæder, fortæller Kasper Skriver. Hvis du vil være klogere, kan du altså også  sætte dig ned og læse en bog – og så tage en løbetur lige bagefter.

Det er en anden type viden, end den de danske forskere har undersøgt. Danskerne har forsket i vores ’kropslige hukommelse’.

Den viden, som vi gemmer i vores kropslige hukommelse, er svær at lære fra sig – tænk for eksempel på evnen til at cykle. Skulle du forklare et andet menneske, hvordan man cykler, får du problemer. Man lærer nemlig kun at cykle, hvis man selv prøver sig frem.

 • Kropslig viden kaldes også for ’implicit viden’.
   
 • Viden man får fra andre mennesker eller bøger kaldes også for ’eksplicit viden’.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk