Kan det virkelig være rigtigt?
Det er nok det første, du tænker, når du hører om et nyt stort studie på tværs af otte lande - heriblandt Danmark.
Studiet viser nemlig, at når patienter med blodprop i hjertet hurtigt får en influenzavaccination, bliver deres risiko for at dø i løbet af det efterfølgende år næsten halveret.
»Det er en ret vild effekt, at vi kan undgå dødsfald ved at give en influenzavaccine, som koster 35-50 kroner. I forhold til de behandlinger, vi ellers udfører, er dette en både billig og enkel behandling med stor effekt, og vores anbefaling er derfor, at det bliver rutine at give vaccinen til patienterne, når de er indlagt,« siger den danske hjertelæge og professor Ole Frøbert fra Örebro University Hospital i Sverige.
Han har taget initiativ til og ledet studiet, hvis resultater netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Circulation.
Det er et »fornuftigt« studie, mener Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet. Han har ikke taget del i det nye studie, men han har læst den videnskabelige artikel for Videnskab.dk.
Det bekræfter noget, vi allerede ved: at der er en sammenhæng mellem influenza og overdødelighed af hjertesygdom, og at det kan ses i den samlede dødelighed i befolkningen.
Forskerne ved allerede, at patienter med hjertekarsygdom har en konstant betændelsestilstand i kroppen.
»Når du så bliver virusinficeret, aktiverer du denne her betændelse yderligere. Det er lidt samme problematik, vi ser med COVID-19-patienter, som har diabetes eller hjertekarsygdomme. At når kroppen i forvejen er i forsvarsposition, kan du trigge de effekter, som fører til, du skubber personer, der er sårbare, udover kanten,« siger Allan Randrup Thomsen.
Hjertet er omgivet af kranspulsårerne, som forsyner hjertemusklen med blod og ilt. Hvis der opstår en blodprop i kranspulsårererne, stoppes blodtilførslen til et område af hjertemusklen.
Det giver hyppigst kraftige brystsmerter bag brystbenet - ofte med udstråling til venstre arm. Det område, der ikke får blod tilført, går til grunde, hvis ikke blodproppen forsvinder hurtigt igen.
Mellem 5.000 og 10.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjertet.
Kilde: Netdoktor og Rigshospitalet
Internationalt lodtrækningsforsøg
I studiet deltog 2.571 patienter fra 30 forskellige hospitaler i Danmark, Sverige, Norge, Letland, Skotland, Tjekkiet, Bangladesh og Australien. Fra Danmark deltog fem hospitaler, herunder Rigshospitalet. De havde en gennemsnitsalder på 60 år.
Patienterne blev alle indlagt med blodprop i hjertet, som blev behandlet. Efterfølgende fik den ene halvdel influenzavaccine, mens den anden halvdel fik en indsprøjtning med placebo (saltvand). Hvem, der fik hvad, blev afgjort ved lodtrækning.
Efter et år fulgte forskerne op og tjekkede, hvordan det gik patienterne i begge grupper.
- 61 af de patienter, der havde fået placebo, døde inden for et år - svarende til 4,9 procent.
- 37 af dem, der havde fået vaccinen, døde inden for et år - svarende til 2,9 procent.
Den præcise årsag er ukendt
Effekten af influenzavaccinen på personer med kroniske sygdomme er velkendt, men præcis hvad der får vaccinen til at virke på patienter med hjertekarsygdom er endnu ikke fastslået.
Det siger Rigshospitalets forsker i gruppen, overlæge og professor ved Københavns Universitet, Thomas Engstrøm.
»Én af hypoteserne er, at hvis man for eksempel har haft en blodprop i hjertet, har man større risiko for at dø af influenza, ligesom alder er en velkendt risikofaktor for dødeligheden ved influenza. Men der kan også være en effekt af den måde, immunforsvaret reagerer på vaccinen. Når kroppen responderer på vaccinen og aktiverer immunforsvaret, kan det måske også hjælpe på den betændelsesreaktion, der opstår i hjertet efter en blodprop,« siger han.
En blodprop i hjertet får man som regel, fordi der i forvejen er åreforsnævring (tidligere kaldet åreforkalkning) i kranspulsåren.
De fleste mennesker har åreforsnævring i spredte dele af kroppens årer uden at mærke noget til det. Åreforsnævringen starter oftest i 20-års alderen og udvikler sig med alderen.
Forsnævringen forandrer blodårens oprindeligt glatte inderside. Ujævnhederne kan danne udgangspunkt for en sammenklumpning af blodplader.
Hvis mange blodplader klumper sammen, kan de lukke af for blodstrømmen i åren, og dette kaldes en blodprop.
Kilde: Netdoktor og Rigshospitalet
Ny - og billig - behandling
Forskere har længe haft en velunderbygget hypotese om, at influenzavaccinen har en positiv effekt på hjertekarsygdomme. Det har flere registerstudier vist, men det manglede stadig at blive testet i en lodtrækningsundersøgelse - et såkaldt placebokontrolleret studie.
Så det gik Ole Frøbert og hans forskergruppe igang med i 2014. For studiet har været længe undervejs.
»Idéen kom, fordi jeg selv blev syg af influenza. Jeg fik feber og lå på sofaen, hvor jeg googlede. Jeg kendte ikke sammenhængen mellem influenza og hjertekarsygdom. Men da jeg så det, tænkte jeg, det er vi nødt til at teste. Det var i efteråret 2013, og studiet var færdigdesignet i 2014. Vi har arbejdet på det i syv år,« siger han.
Og selvom resultaterne bekræftede tidligere studier, var de alligevel overraskende.
»Jeg blev overrasket over, at de var så tydelige. Det er jeg utroligt glad for. Det var i mandags, jeg præsenterede det på den europæiske hjertekongres med 39.000 deltagere, og man ved aldrig, hvad kollegerne siger. Tror de på det? For det er ikke nok med et godt resultat. Men det gjorde de. Så jo, det er stort. Og jeg tror på det,« siger Ole Frøbert.
Studiets resultater kan betyde, at en influenzavaccine kan blive en del af behandlingen i fremtiden, når en patient bliver indlagt med en blodprop i hjertet.
»Det er absolut en god grund at anbefale influenzavaccinationen til hjertekarpatienter. Men det er op til selvstændige ekspertkommitéer, om retningslinjerne skal opdateres,« siger Ole Frøbert.
At det er en god grund at anbefale hjertekarpatienter at få en influenzavaccination, er Allan Randrup Thomsen enig i.
»Vi kan sige ud fra dette studie, at man måske skal gå mere specifikt til de her patienter, der lige har haft en blodprop i hjertet, og sige til dem, at de næste sæson skal lade sig influenzavaccinere. Det vil give dem en ekstra beskyttelse.«