Foråret er herligt! Solen kommer frem, fuglene synger, dagene bliver længere, og mænd eller kvinder bliver nærmest endnu mere tiltrækkende.
De fleste får lyst til at springe ud af sengen og komme i gang med livet, men et ukendt mindretal får det helt anderledes.
De kan blive selvmordstruede, eller de bliver så matte, at de har svært ved at koncentrere sig eller bare har lyst til at sove hele tiden.
Det gælder blandt andet Pia Rasmussen, som oplever, at hun på det nærmeste punkterer, når vinteren er overstået.
»Jeg bliver så utrolig træt om foråret. Hvorfor det? Er forårstræthed en virus, eller hvad kan fænomenet skyldes?« spørger hun.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sjove bynavne til kvantecomputere og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Er det en virus? Er det en sygdom?
Videnskab.dk sender spørgsmålet videre til én af landets førende eksperter i træthed og søvn, overlæge Poul Jennum fra Dansk Center for Søvnmedicin, der hører under Klinisk neurofysisk afdeling på Glostrup Hospital.
Svaret bliver leveret med klinisk præcision:
Ingen genfejl, ingen sygdom, ingen virus eller anden dårligdom gør, at vi bliver trætte om foråret.
Til gengæld betyder det meget, at Solen bryder frem, for den påvirker vores lyst til at sove. Poul Jennum forklarer:
»Vores søvnbehov styres blandt andet af hjernen, og den er under påvirkning af Jordens årsrytme og af antallet af timer med lys i døgnet.«
\ Læs mere

Forårstræthed er ren biologi
»Når Solen står tidligere op og går senere ned, sover vi mindre – men rent videnskabeligt set gør det os ikke mere trætte, fordi vi ændrer søvnbehov,« understreger han og uddyber:
»Det er noget rent biologisk. Vores biologiske rytme ændrer sig, så vi springer ud og begynder at interessere os for andre aspekter – for eksempel det andet køn.«
»Problemet opstår formentlig, når vi ødelægger vores naturlige døgnrytme ved at bruge mørklægningsgardiner om morgenen samt elektrisk lys og LCD-skærme om aftenen.«
»Vi kan ikke udelukke, at lyskilderne giver os så kraftig stimulus, at det påvirker hjernen og bringer os ud af balance, og det kan være derfor, at nogen af os ikke automatisk springer ud og bliver kåde om foråret,« lyder det fra Poul Jennum, der også er professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
\ Læs mere
\ Gode råd mod forårstræthed
- Gør, hvad du kan for at sikre en god nats søvn, herunder spise sundt og dyrke motion.
- Undgå rygning, kaffe og alkohol.
- Spis morgenmad, og spis regelmæssigt i løbet af dagen.
- Lav simple øvelser som at strække benene og resten af kroppen, så den slapper mere af.
- Snup dig en lur på max. 20 minutter: 10 minutter kan få trætheden til at forsvinde, 30 minutter kan gøre det svært at falde i søvn om aftenen.
- Åbn vinduerne, så du får frisk luft ind.
Lær at leve med forårsdepressionen
Vi sover faktisk op til en time mindre om foråret end om vinteren, men forskellen bliver ifølge Poul Jennum udjævnet i løbet af sommeren, hvor kroppen har vænnet sig dels til sommertiden og dels til flere lyse timer.
Hvis man ikke kan vente så længe på at få en normal nats søvn, er rådet fra søvnforskeren ganske simpelt:
»Man må bare acceptere, at man må stå op. Og så synes jeg, man skal nyde foråret og det lys, det bringer. I gamle dage stod man op for at se pinsesolen danse, så man kunne fejre, at foråret er livgivende. Det kunne vi måske lære noget af,« funderer han.
Vi takker for svaret og sender en abeskøn T-shirt til Pia Rasmussen for det gode spørgsmål.
Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv stille et spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.