Dit hjerte banker hurtigt, det svimler for øjnene, håndfladerne bliver klamme, og du tænker: »Nu dør jeg«.
Men måske ligger du bare i din seng og prøver forgæves at falde i søvn, eller befinder dig i lufthavnen på vej hen til dit fly.
Din krop er i yderste alarmberedskab, selvom der ikke er nogen fare på færde.
Op mod 500.000 danskere lever med angst. Symptomerne er mange, og der er flere forskellige typer af angst, hvilket er underbelyst og kan føre til fejldiagnosticering.
Det er baggrunden for bogen ‘Hvad er angst og stress?’, som forskerne Raben Rosenberg og Poul Videbech står bag. Bogen belyser, hvad forskellen er på stress og angst, da de to tilstande ofte forveksles.
I denne uges podcast dykker podcastværterne Jais og Josefine ned i sygdommen angst i selskab med Poul Videbech.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
Angst er, når man frygter uden grund
Poul Videbech, der er overlæge og leder af Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning og klinisk professor på Københavns Universitet, forklarer, at der er mange forskellige undertyper af sygdommen angst, og det er vigtigt at få stillet den rette diagnose, da behandlingsformen skal tilpasses den enkelte angstform.
På trods af de mange forskelle er der alligevel en helt grundlæggende definition på angst, fortæller Poul Videbech i podcasten.
Angst er nemlig en naturlig reaktion, der i et evolutionært perspektiv har været med til at sikre vores overlevelse, når vi har stået overfor en akut trussel.
Men når krop og hjerne går i alarmberedskab, uden at der er fare på færde, bliver den naturlige angstreaktion til en lidelse.
Hør mere om, hvordan man skal forholde sig til det, hvis man selv oplever symptomer på angst, i denne episode af Brainstorm, hvor du også får svar på:
- Hvad der sker i hjernen under et angstanfald.
- Hvad forskellen er på de forskellige typer angst.
- Og hvorfor der er grundlæggende forskel på angst og stress.
Lyt til podcasten i afspilleren foroven.
Videnskab.dk har også tidligere udgivet en video om emnet. Se den her: