Du har forberedt dig i flere uger, og nu står eksamen for døren. I sådan en situation vil du blive ramt af kortvarig stress, og det skærper dine sanser. Du er klar til kamp.
Kortvarig stress er nemlig hensigtsmæssig. Det lyder måske paradoksalt i et samfund, hvor flere og flere rammes af stress, der fører til sygemeldinger, men ikke desto mindre forholder det sig sådan.
Det er nemlig først, når stressen sætter sig fast og bliver langvarig, at den fører sygemeldinger med sig.
Det kan du høre nærmere om i denne uges podcast af Brainstorm, hvor værterne Nana og Josefine giver dig et overblik over sygdommen og tilføjer nye pointer til den viden, Brainstorm diskede op med i første sæson.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler og på Instagram, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Med få gode råd kan du nedbringe stress i hverdagen
Ligesom stress kan være kort og langvarig, kan stress komme af forskellige årsager. Når årsagen er dit arbejde eller studie, kan du selv gøre noget for at nedbringe stressen i hverdagen.
Anders Raastrup Kristensen, der er ekstern lektor på Copenhagen Business School, har forsket i arbejdsvaner, og han fortæller blandt andet, at du kan strukturere dit arbejdsliv på en måde, der giver en bedre work-life balance.
Hør mere om, hvordan du skal forholde dig, hvis du oplever symptomer på stress, i denne episode af Brainstorm, hvor du også får svar på:
- Hvad forskellen er på kortvarig og langvarig stress.
- Hvad man selv kan gøre for at nedbringe stress i hverdagen.
- Og hvorfor vi er flere og flere danskere, der rammes af lidelsen.