Er et stort mæslingeudbrud i Danmark realistisk?
5. april 2017 sydede debatten om mæslingevaccinens fordele og ulemper på Videnskab.dk’s livechat. To forskere svarede på læsernes spørgsmål, om det er realistisk at få et nyt mæslingeudbrud i Danmark. Vi bringer en opsummering.
Mæslinge udbrud vaccine Danmark børn

Før mæslingevaccinen blev indført i 1987, døde mellem 5 og 7 børn årligt af virussen. Siden 1989 har der ikke været dødsfald pga. mæslinger i Danmark, da de fleste er vaccinerede med MFR-vaccinen. (Foto: Shutterstock).

Før mæslingevaccinen blev indført i 1987, døde mellem 5 og 7 børn årligt af virussen. Siden 1989 har der ikke været dødsfald pga. mæslinger i Danmark, da de fleste er vaccinerede med MFR-vaccinen. (Foto: Shutterstock).

I flere europæiske lande oplever man i øjeblikket udbrud af den smitsomme sygdom mæslinger.

Eksempelvis har Rumænien hårdt ramt i flere år, og i perioden september 2016 til marts 2017 var der i landet 4.025 tilfælde af mæslinger, hvoraf 18 mennesker døde.

Det skyldes, at for få børn bliver vaccineret mod mæslinger selvom verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Statens Serum Institut har en målsætning om, at alle lande bør have 95 procent af deres befolkning vaccineret med den såkaldte MFR-vaccine.

En række forældre er stået frem i medierne og har fortalt, at de har fravalgt mæslingevaccinen, blandt andet på grund af bekymringer for bivirkninger. Det kan du læse om i artiklen 'Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?'

Men er der overhovedet noget at være bekymret for? Hvad er de værste bivirkninger? Ødelægger vacciner immunforsvarets egen evne til at nedkæmpe sygdomme? Og kan udbruddet i Rumænien og andre europæiske lande sprede sig til Danmark?

Disse spørgsmål - og en række andre - fik læserne svar på i vores livechat 5. april 2017, da to forskere fra Statens Serum Institut, virolog Lasse Dam Rasmussen og afdelingslæge Peter H. Andersen, sad klar ved tasterne.

Hvad er mæslinger?
  • Mæslinger skyldes infektion med et virus, der er meget smitsomt og kan hænge i luften i mikropartikler fra hoste fra en smitsom person i op til flere timer.

  • Det er en febersygdom med kraftig forkølelse og et finprikket udslæt, som breder sig ned over kroppen og flyder sammen. Man er typisk syg i en uge, men så kommer de fleste sig også.

  • Dog kan mæslinger føre til dødsfald hos 1 ud af 10.000 i Danmark. Dødsraten er dog langt højere i U-lande, hvor den kan være 1 ud af 100.

Kilde: Peter H. Andersen og Lasse Dam Rasmussen, SSI.

Udbrud kan sprede sig fra Rumænien

Lad os begynde med sidstnævnte spørgsmål. Læseren Isabelle M. spurgte forskerne, om et nyt udbrud i Danmark er realistisk.

»Jeg har hørt om udbruddet i Rumænien og WHO's advarsler. Men er det realistisk, at vi her i Danmark får et større mæslingeudbrud snart?,« spurgte hun.

»Det kan ikke udelukkes, at udbruddet i Rumænien kan sprede sig til Danmark,« svarede afdelingslæge Peter H. Andersen i går på Videnskab.dk’s livechat.

Han pointerede, at det kun er få år siden, at vi havde et større udbrud af mæslinger i Danmark.

»Det er ikke mere end 6 år siden, at vi havde et udbrud med omkring 85 tilfælde, som bredte sig over det meste af landet i løbet af 3 til 4 måneder. Det kan godt ske igen, hvis vi er uheldige, at virus rammer en gruppe, som ikke er tilstrækkeligt beskyttede,« skrev han.

mæslingevaccine MFR symptomer smittefare rumænien danmark immunforsvar autisme

I Rumænien oplever man i øjeblikket udbrud af mæslinger, men også andre europæiske lande som Italien, Frankrig og Tyskland er ramt. I Danmark blev en ung kvinde i marts 2017 indlagt med mæslinger. (Foto: Shutterstock).

Lav risiko for stort udbrud

Der er især én generation, hvor ikke alle har fået vaccinen og derfor er særligt udsatte, forklarer han videre.

»Mange yngre voksne har ikke fået MFR-vaccinen, så det kan være en god ide at tale med sin læge, om man eventuelt skal få den vaccine, som ens forældre valgte fra på ens vegne, da man var barn.«

Risikoen for et rigtig stort udbrud i Danmark er dog ikke særligt høj, fordi mange trods alt stadig vælger at beskytte sig med vaccinen.

»Jeg tror ikke, vi kan få et rigtig stort udbrud, fordi beskyttelsen i Danmark er for stor,« uddybede Peter H. Andersen.

»Kan vacciner ødelægge vores immunforsvar?«

Forskernes entydige budskab i livechatten var, at alle bør vaccineres med de to obligatoriske indsprøjtninger mod mæslinger i den såkaldte MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde.

Men kan vacciner ødelægge vores naturlige evne til at nedkæmpe sygdomme?

»Jeg har hørt rygter om, at MFR-vaccinen nedbryder immunforsvaret. Er det rigtigt?,« spurgte Laura eksempelvis i chatten.

»Det forholder sig lige omvendt. Forskningen viser, at mæslingevirus hæmmer immunsystemet i op til flere år efter infektion, mens MFR-vaccinen har vist sig at have positive effekter, som går ud over beskyttelsen mod de tre sygdomme, den skal beskytte imod,« svarede Peter H. Andersen.

Faktisk kan vaccinen også beskytte mod andre sygdomme såsom mellemørebetændelse og lungebetændelse, forklarede han videre.

Mæslinge udbrud vaccine Danmark børn

Flere yngre voksne har ikke fået MFR-vaccinen mod mæslinger. De er i risikogruppen, hvis en ny epidemi skulle udbryde, selvom det langt fra er sikkert at det vil ske. Derfor mener forskerne, at denne gruppe bør overveje at få den vaccine, deres forældre valgte fra på deres vegne. (Foto: Shutterstock).

»Kan man få autisme af vaccinen?«

En af de andre bekymringer, der tidligere er blevet rejst i forhold til mæslingevaccinen, er, hvorvidt vaccinen forhøjer risikoen for autisme hos børn.

»Kan man risikere at få autisme af MFR-vaccination, eller hvorfor er det noget, man hører folk sige?,« undrede brugeren Veronica sig.

»Svaret er nej. Mistanken blev rejst af en engelsk læge omkring 1997, men det har siden vist sig, at hans forskning var baseret på falske data, og han mistede siden sin autorisation som læge i England. Flere store befolkningsundersøgelser, herunder en dansk registerundersøgelse med over en halv million børn, har ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme,« skrev Peter H. Andersen prompte tilbage.

Hvad er de værste bivirkninger ved MFR-vaccinen?

Som nævnt har flere forældre udtrykt deres bekymring for bivirkninger ved mæslingevaccinen.

»Hvad er de værste bivirkninger ved vaccinen?,« spurgte brugeren, der gik under navnet 'Mor Til Tre'.

MFR-vaccinen har sjældent nogle alvorlige bivirkninger, men i ganske få tilfælde kan man opleve følgende gener efter vaccinationen, forklarer Peter H. Andersen.

  • Hos 1 ud af 40.000 vaccinerede har vi oplevet, at blodplade-tallet er faldet, hvilket kan give anledninger til blødninger i huden, hvis man støder ind i noget. Tilstanden kan dog behandles.
  • ​Hjernehindebetændelse kan forekomme hos cirka 1 ud af 1 million mennesker og kan være dødelig.
    Mæslinge udbrud vaccine Danmark børn

    Mæslinger er langt farlige end de sjældne bivirkninger, der kan være ved vaccinen, understreger forskerne. (Foto: Shutterstock)

»De alvorlige bivirkninger til MFR-vaccinen er heldigvis meget sjældne, det er simpelthen en meget sikker vaccine,« tilføjer han.

Flere skal vaccineres, hvis mæslinger skal udryddes

Hvis vi helt skal udrydde mæslinger, som ifølge forskerne er langt farlige end bivirkningerne ved vaccinen, skal vi simpelthen i gang med nålen, mener Peter H. Andersen.

»Vi skal vaccinere mindst 95 procent med MFR-vaccinen for at kunne opnå flokimmunitet og undgå sygdommen. Og det er faktisk lykkedes på hele det amerikanske kontinent, som kunne erklære mæslinger for fuldt kontrolleret i september måned 2016. Det kan altså lade sig gøre, vi skal ’bare’ have vaccineret nogle flere af dem, der er i tvivl,« slutter han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk