Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?
Et stigende antal forældre ønsker ikke at vaccinere deres børn mod mæslinger, på trods af at vaccinen effektivt kan beskytte børn over hele kloden. Følg med og stil spørgsmål, når forskere i dag debatterer emnet i vores livechat.
MFR-vaccine mæslinger røde hunde fåresyge tvangsvaccination LA vil udelukke forældre vil ikke vaccinere

Debatten om, hvorvidt man skal vaccinere sit barn mod mæslinger eller ej, raser heftigt herhjemme. Følg med, og stil spørgsmål, når Videnskab.dk debatterer emnet i en livechat onsdag den 5. april kl. 13 til 14. (Foto: Shutterstock)

Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom, der kan udvikle sig til en fatal hjernehindebetændelse. Den er især udbredt i verdens ulande, hvor der ikke er adgang til vacciner og behandling af sygdommen.

I de seneste par år har vi dog også set flere udbrud af mæslinger hos børn i Europa.

Livechat hos Videnskab.dk
  • I dag kl. 13.00 sidder to forskere med viden om mæslinge-vaccinen klar ved tasterne.
  • Forskerne svarer direkte på læserspørgsmål om bivirkninger og fordele ved vaccinen.
  • Du kan selv stille spørgsmål til forskerne i livechatten og blive klogere på det kontroversielle emne.
  • Klik her for at åbne livechatten.

Det skyldes, at flere forældre fravælger vaccinen til deres børn af frygt for farlige bivirkninger såsom sterilitet hos drengebørn, og at begge køn i meget sjældne tilfælde kan få netop den hjernehindebetændelse, man forsøger at vaccinere imod.

»Jeg vil ikke risikere, at min søn på nogen måde kommer til at tage skade enten nu eller senere i livet på grund af en vaccine,« sagde eksempelvis Heidi Riishøj, der er sygeplejerske og mor til fire børn, til dr.dk i december 2016.

Du kan være med i debatten og stille spørgsmål til to forskere, når Videnskab.dk laver livechat onsdag 5. april klokken 13 til 14.

Ifølge DR mangler hvert sjette danske barn på fem år den såkaldte MFR-vaccine mod mæslinger, røde hunde og fåresyge.

Indtil 2009 steg antallet af børn, der havde fået den sidste af to obligatoriske indsprøjtninger af vaccinen, men herefter skete der et fald i antallet af vaccinerede børn i Danmark, viser DR-undersøgelsen, der bygger på tal fra Statens Serum Institut.

Forskere: Vi skal vaccinere flest muligt

Tendensen bekymrer flere forskere både internationalt og herhjemme. Manglende vacciner kan ifølge dem få katastrofale konsekvenser for verdens befolkning.

»Vi er meget tæt på målet om at eliminere mæslinger i Danmark, men sygdommen vil komme tilbage, hvis vi holder op med at vaccinere nu,« siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge fra Statens Serum Institut og vil debattere emnet i dag på Videnskab.dk's livechat. Han fortsætter:

»Samtidig er der stadig en risiko for at møde sygdommen, når vi rejser både til fjernere himmelstrøg, men også inden for Europa i lande, hvor mange danskere holder deres sommerferie.« 

Når forældre fravælger en vaccine på deres børns vegne, går det stik imod anbefalinger fra Statens Serum Institut og verdenssundhedsorganisationen (WHO).

WHO’s officielle mål er nemlig, at 95 procent af verdens befolkning skal være vaccineret mod mæslinger, fordi det da skaber en såkaldt ’flok-immunitet’.

Flok-immunitet betyder ifølge Statens Serum Institut, at tilstrækkeligt mange er vaccinerede, så virus ikke kan cirkulere i befolkningen, og dermed vil de uvaccinerede også blive beskyttet mod smitte.

Vaccinen styrker immunforsvaret

Hvis man ikke ønsker at lade sig vaccinere af solidaritet med andre, der kan risikere sygdommen, bør man gøre det for sin egen skyld, lyder et af argumenterne i artiklen Mæslinger smadrer immunforsvaret.

Sygdommen har nemlig langvarige følger for vores immunforsvar, og selv hvis vi har overvundet mæslingerne, gør den os modtagelige over for andre sygdomme, forklarer Michael Miner, der er post doc. fra Princeton University i artiklen.

MFR-vaccine mæslinger røde hunde fåresyge tvangsvaccination LA vil udelukke forældre vil ikke vaccinere

I 2005 viste et studie, at der var en sammenhæng mellem mæslingevaccinens indførelse og et stigende antal danske børn med autisme. Studiet er dog siden blevet kritiseret voldsomt. (Foto: Shutterstock)

»Vores studie viser, at mæslinger er meget værre, end vi hidtil har antaget, da de udsætter den smittede for at blive alvorligt syg af mange andre sygdomme,« står der i artiklen på Videnskab.dk. Den fortsætter:

»Derfor er det ekstremt vigtigt at bevare en høj grad af vaccinering, da konsekvenserne af mæslinger er meget mere ødelæggende, end man umiddelbart kan se ved sygdommen selv.«

Den danske forsker og børnelæge Lone Graff Stensballe fra Rigshospitalet pointerer i samme artikel, at vaccinen er vigtig, fordi den beskytter vores immunforsvar generelt.

»Mæslingevaccinen og andre vacciner i sig selv gør noget godt for vores immunforsvar, der er uafhængigt af den direkte beskyttelse mod en given sygdom. Dette kan vise sig at blive meget vigtigt, den dag mæslinger er udryddet, og man muligvis vil stoppe med at bruge vaccinen, for så fjerner man samtidig den gode virkning af vaccinen,« sagde hun til Videnskab.dk i 2015.

LA vil straffe vaccine-skeptiske forældre

Som konsekvens af, at flere danske forældre fravælger MFR-vaccinen mod blandt andet mæslinger, vil Liberal Alliances børneordfører Laura Lindahl nu overveje at nægte børn uden vaccinen adgang til landets institutioner.

»Det er så trist, at vi er i gang med at vække så alvorlig en sygdom som mæslinger til live igen på grund af nogle faktaresistente forældre, der nægter at forholde sig til fagkundskaben,« sagde hun til dr.dk i marts 2017.

Hvis du har spørgsmål til, hvordan vaccinen virker, og hvilke bivirkninger der kan forekomme, kan du deltage i vores livechat klokken 13 til 14 og få svar.

Vi har inviteret to forskere fra Statens Serum Institut, virolog Lasse Dam Rasmussen og læge Peter H. S. Andersen, der sammen med dig vil debattere emnet.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud