Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?
Et stigende antal forældre ønsker ikke at vaccinere deres børn mod mæslinger, på trods af at vaccinen effektivt kan beskytte børn over hele kloden.
MFR-vaccine mæslinger røde hunde fåresyge tvangsvaccination LA vil udelukke forældre vil ikke vaccinere

Debatten om, hvorvidt man skal vaccinere sit barn mod mæslinger eller ej, raser både herhjemme og i udlandet. (Foto: Shutterstock)

Debatten om, hvorvidt man skal vaccinere sit barn mod mæslinger eller ej, raser både herhjemme og i udlandet. (Foto: Shutterstock)

Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom, der kan udvikle sig til en fatal hjernehindebetændelse. Den er især udbredt i verdens u-lande, hvor der ikke er adgang til vacciner og behandling af sygdommen.

I de seneste par år har vi dog også set flere udbrud af mæslinger hos børn i Europa. Det skyldes, at flere forældre fravælger vaccinen til deres børn af frygt for farlige bivirkninger såsom sterilitet hos drengebørn, og at begge køn i meget sjældne tilfælde kan få netop den hjernehindebetændelse, man forsøger at vaccinere imod.

»Jeg vil ikke risikere, at min søn på nogen måde kommer til at tage skade enten nu eller senere i livet på grund af en vaccine,« sagde eksempelvis Heidi Riishøj, der er sygeplejerske og mor til fire børn, til dr.dk i december 2016.

Ifølge DR mangler hvert sjette danske barn på fem år den såkaldte MFR-vaccine mod mæslinger, røde hunde og fåresyge.

Indtil 2009 steg antallet af børn, der havde fået den sidste af to obligatoriske indsprøjtninger af vaccinen, men herefter skete der et fald i antallet af vaccinerede børn i Danmark, viser DR-undersøgelsen, der bygger på tal fra Statens Serum Institut.

LÆS OGSÅ: 3 etiske grunde til, at du bør vaccinere dit barn

Forskere: Vi skal vaccinere flest muligt

Tendensen bekymrer flere forskere både internationalt og herhjemme. Manglende vacciner kan ifølge dem få katastrofale konsekvenser for verdens befolkning.

»Vi er meget tæt på målet om at eliminere mæslinger i Danmark, men sygdommen vil komme tilbage, hvis vi holder op med at vaccinere nu,« siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge fra Statens Serum Institut og vil debattere emnet i dag på Videnskab.dk's livechat. Han fortsætter:

»Samtidig er der stadig en risiko for at møde sygdommen, når vi rejser både til fjernere himmelstrøg, men også inden for Europa i lande, hvor mange danskere holder deres sommerferie.« 

Når forældre fravælger en vaccine på deres børns vegne, går det stik imod anbefalinger fra Statens Serum Institut og verdenssundhedsorganisationen (WHO).

WHO’s officielle mål er nemlig, at 95 procent af verdens befolkning skal være vaccineret mod mæslinger, fordi det da skaber en såkaldt ’flok-immunitet’.

Flok-immunitet betyder ifølge Statens Serum Institut, at tilstrækkeligt mange er vaccinerede, så virus ikke kan cirkulere i befolkningen, og dermed vil de uvaccinerede også blive beskyttet mod smitte.

Vaccinen styrker immunforsvaret

Hvis man ikke ønsker at lade sig vaccinere af solidaritet med andre, der kan risikere sygdommen, bør man gøre det for sin egen skyld, lyder et af argumenterne i artiklen Mæslinger smadrer immunforsvaret.

Sygdommen har nemlig langvarige følger for vores immunforsvar, og selv hvis vi har overvundet mæslingerne, gør den os modtagelige over for andre sygdomme, forklarer Michael Miner, der er post doc. fra Princeton University i artiklen.

MFR-vaccine mæslinger røde hunde fåresyge tvangsvaccination LA vil udelukke forældre vil ikke vaccinere

I 2005 antydede et studie, at der var en sammenhæng mellem mæslingevaccinens indførelse og et stigende antal danske børn med autisme. Studiet er dog siden blevet kritiseret voldsomt for at være uvidenskabeligt. (Foto: Shutterstock)

»Vores studie viser, at mæslinger er meget værre, end vi hidtil har antaget, da de udsætter den smittede for at blive alvorligt syg af mange andre sygdomme,« står der i artiklen på Videnskab.dk. Den fortsætter:

»Derfor er det ekstremt vigtigt at bevare en høj grad af vaccinering, da konsekvenserne af mæslinger er meget mere ødelæggende, end man umiddelbart kan se ved sygdommen selv.«

Den danske forsker og børnelæge Lone Graff Stensballe fra Rigshospitalet pointerer i samme artikel, at vaccinen er vigtig, fordi den beskytter vores immunforsvar generelt.

»Mæslingevaccinen og andre vacciner i sig selv gør noget godt for vores immunforsvar, der er uafhængigt af den direkte beskyttelse mod en given sygdom. Dette kan vise sig at blive meget vigtigt, den dag mæslinger er udryddet, og man muligvis vil stoppe med at bruge vaccinen, for så fjerner man samtidig den gode virkning af vaccinen,« sagde hun til Videnskab.dk i 2015.

LA vil straffe vaccine-skeptiske forældre

Som konsekvens af, at flere danske forældre fravælger MFR-vaccinen mod blandt andet mæslinger, vil Liberal Alliances børneordfører Laura Lindahl nu overveje at nægte børn uden vaccinen adgang til landets institutioner.

»Det er så trist, at vi er i gang med at vække så alvorlig en sygdom som mæslinger til live igen på grund af nogle faktaresistente forældre, der nægter at forholde sig til fagkundskaben,« sagde hun til dr.dk i marts 2017.

LÆS OGSÅ: 5 råd fra forskere: Sådan bliver du en effektiv vaccine-fortaler

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk