EPO giver depressive bedre hukommelse
Dopingmidlet EPO gør depressive mennesker bedre til at huske. Selvom det runger sært, er der en god forklaring på sammenhængen, som kan være med til at hjælpe patienter hurtigere ud af depressionen.

Depression skader hjernen, og særligt hukommelsen er udsat. Nu viser danske forskere, at dopingmidlet EPO kan gøre depressive bedre til at huske. (Foto: Shutterstock)

Depression skader hjernen, og særligt hukommelsen er udsat. Nu viser danske forskere, at dopingmidlet EPO kan gøre depressive bedre til at huske. (Foto: Shutterstock)

Bjarne Riis tog det, Armstrong tog det, Kyllingen tog det. Muligvis har det meste af professionel cykelsport dopet sig med det.

Men i fremtiden er det måske patienter med depression, der skal tage det, siger en forskergruppe fra Region Hovedstadens Psykiatri.

I et stort studie har forskerne nemlig vist, at dopingmidlet EPO gør depressive bedre til at huske. 

»EPO forbedrede forsøgsdeltagernes hukommelse, og samtidig oplevede de, at deres livskvalitet og psykiske velbefindende blev løftet,« siger forsøgets leder, Kamilla Miskowiak, der er psykolog og seniorforsker ved Kompetencecenter for Affektive Lidelser, Psykiatrisk Center København.

EPO beskytter hjernen

Doping til depressionspatienter runger nok sært i de flestes ører, men depressionsforskere har længe haft en gisning om, at EPO kan modvirke nogle af depressionens konsekvenser.

»Tidligere undersøgelser har vist, at EPO har nogle beskyttende egenskaber, hvor det stimulerer hjernen til at danne nye neuroner og nerveforbindelser,« siger Kamilla Miskowiak.

Forskning tyder på, at netop den beskyttende funktion er nedsat i mennesker med depression. Blandt andet peger forskningen på, at et af hjernens hukommelsesområder, den søhesteformede hippocampus, skrumper med op til 10 procent i patienter med længerevarende depression.

Og derfor er et stof, som forbedrer hjernens evne til at vedligeholde sig selv – hjernens plasticitet – og forhindrer den i at skrumpe, nærliggende at undersøge nærmere, forklarer Kamilla Miskowiak.

»Der findes ingen antidepressiv medicin – hverken dem der bliver brugt nu eller er i støbeskeen – som har en direkte og hurtig indvirkning på hjernens plasticitet. På den måde er EPO ret unik,« siger hun.

Terapi kan boostes med EPO

Med sin hjernebeskyttende effekt giver EPO samtidig håb for, at depressionspatienter lettere kan hjælpes ud af sygdommen, siger Kamilla Miskowiak.

Mange depressionspatienter, som får antidepressiv medicin, behandles nemlig også gennem terapisamtaler. Her forsøger psykologer at give de depressive redskaber til at bryde med det negative tankemønster, som de ofte er fanget i, forklarer Kamilla Miskowiak.

Problemet er bare, at terapien ikke virker lige godt for alle. 

»Netop fordi mange af patienterne oplever hukommelsesproblemer, har de svært ved at få noget nyttigt ud af terapien,« siger Kamilla Miskowiak.

Hendes håb er, at den nye viden om EPO kan ændre på det.

»Hvis patienterne samtidig får EPO og dermed en bedre hukommelse, vil de måske få mere ud af terapien. Så kan der opstå nogle nogle synergetiske effekter mellem den medicinske og psykologiske behandling,« siger Kamilla Miskowiak.

EPO kan give bedre behandling

Fakta

Stoffet erythropoietin (EPO) er faktisk et helt nødvendigt hormon for os mennesker, som producerer det i nyrerne og leveren.

EPO stimulerer dannelsen af røde blodlegemer, der er essentielle for at transportere ilt rundt i kroppen.

Nogle sportsudøvere ser en fordel i at få mere ilt til musklerne, og derfor tager de EPO.

Personer med blodmangel behandles også typisk med EPO.

EPO-behandlingen blev testet på en særlig gruppe depressionspatienter, der betegnes som behandlingsresistente, fordi de ikke kan hjælpes tilstrækkeligt med almindelig antidepressiv medicin.

»Medicinen kan lindre deres symptomer lidt, men depressionen forsvinder ikke. Det har store konsekvenser for de her menneskers livskvalitet og funktion i hverdagen,« fortæller Kamilla Miskowiak.

Psykiatere anslår, at mellem 30 og 40 procent af alle depressionspatienter er behandlingsresistente.

»Det er nok den depressionsgruppe, der udgør den største udfordring for samfundet, og derfor er der virkelig en interesse i at finde en effektiv behandling,« siger Kamilla Miskowiak.

Hun er overbevist om, at EPO kan være et skridt i retningen mod den behandling, så længe det kombineres med terapi:

»Man skal ikke bare give patienterne antidepressiv medicin, og samtidig lade dem tænke hvad de vil. De skal hjælpes til at bruge hjernen på en god måde. Hvis man både stimulerer hjernefunktionen med EPO og samtidig giver patienterne redskaberne til at komme ud af depressionen, så tror jeg, vi kan komme langt.«

Depressionsforening: Fortsat problemer efter depression tager af

Hos DepressionsForeningen har de inden for de seneste år oplevet flere henvendelser fra medlemmer, som lider af dårligere hukommelse.

»Det er noget, som plager rigtig, rigtig mange, og vi bliver stadig mere opmærksomme på problemet,« siger Kasper Tingkær, der er sekretariatschef ved DepressionsForeningen.

Og det er et stort problem for dem, der døjer med depressionen, forklarer han:

»Det gør selvsagt både deres arbejde og deres almindelige dagligdagsliv sværere. Mange oplever, at de fortsat har problemer med at huske, selv efter at depression så at sige har forladt kroppen.«

EPO vil være en velkommen tilføjelse

Kasper Tingkær hører ikke direkte fra medlemmer, som modtager terapi, at hukommelsesproblemerne gør det sværere for dem at følge med i terapien. Men han er ikke afvisende overfor, at det kan spille ind.

»Selvom en masse modtager terapi, så virker det ikke lige godt hele tiden. Det er ikke utænkeligt, at hukommelsesbesvær er med til at besværliggøre behandlingen – det giver meget god mening,« siger han.

Kasper Tingkær siger, at det handler om at tage flest mulige redskaber i brug, hvis de kan hjælpe de depressionsramte. Hvis EPO kan modvirke hukommelsesproblemerne, vil det være en velkommen tilføjelse:

»Det afgørende er, at vi får undersøgt de nye ting, som kommer frem, og så bruger det til at sætte ind der, hvor det vil være virksomt.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.